Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Prije ću eksplodirati ja nego Jakuševac'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Nikakve opasnosti za građane Grada Zagreba u bližoj i daljnjoj okolici odlagališta otpada Jakuševca nema, a sve ostalo je plod špekulacija i konstrukcija", ustvrdio je danas predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić.

"Prije ću ja eksplodirat, nego Jakuševac. Riječ je o seriji neprovjerenih informacija", rekao je Ljubičić. 

Pročitajte i ovo Eksplozija u restoranu u Kini nesreća u Kini, ima poginulih VIDEO Snažna eksplozija u restoranu uhvaćena na kameri: Pogledajte trenutak užasa Prizori nakon eksplozije u elektrani Uzrok nepoznat VIDEO/FOTO Eksplozija u elektrani u Rusiji: Traga se za nestalima, 18 ljudi ozlijeđeno, troje u teškom stanju

Dodao je da prema posljednjoj informaciji "na Jakuševcu manje-više stanje pod kontrolom". 

Rekao je da tehnički stalno, kao i na drugim projektima,
imaju određenih problema, ali ih rješavaju u hodu i "građani grada Zagreba mogu mirno spavati - eksploziju Jakuševca neće doživjeti".

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da će tijekom dana služba za informiranje Zagrebačkog holdinga uputiti dopis javnosti o manjoj ili većoj alarmantnosti stanja na Jakuševcu. 

"Mora se decidirano reći što jest", istaknuo je Bandić.

Također je najavio da će sutra u Zagrebačkom holdingu biti održana konferencija za novinare na kojoj će o stvarnom stanju na Jakuševcu govoriti svi koji su bili, jesu i bit će odgovorni i vode nadzor nad deponijem. 

Za stolom će biti svi relevantni čimbenici projekta sanacije Jakuševca u posljednjih sedam godina, koji su bili dužni,
poštujući zakonske propise, provoditi nadzor nad sanacijom Jakuševca, prije svega, Invest inženjering i IGH, najavio je gradonačelnik Bandić. 

Građane ne smijemo dovesti u sumnju da bi se eventualno nešto moglo dogoditi, poručio je.

"Koliko ja znam taj projekt je napravljen u skladu sa propisima i strukom, poštujući visoke kriterije struke i najzahtjevniju
tehnologiju sanacije komunalnog otpada u Europi, po svim receptima sanacije svih deponija u Europi koje su sanirane zadnjih 20 godina", naglasio je Bandić.

Ministarstvo zatražilo dokumentaciju o Jakuševcu

Ministarstvo zaštite okoliša zatražilo je dokumentaciju vezanu uz Izvanredno izvješće stručnog nadzora vezanog uz odlagalište Jakuševac jer o izvješću, protivno zakonu, nije do sada bilo obaviješteno, priopćeno je danas iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Inspekcijske službe Ministarstva "nisu do sada bile obaviještene o Izvanrednom izvješću stručnog nadzora vezanog uz odlagalište Jakuševac u Zagrebu što je suprotno zakonu" jer, kako se navodi u priopćenju, "stručni nadzor dužan je nadzirati radove i u slučaju utvrđenih nepravilnosti odmah obavijestiti investitora i nadležnu inspekciju".

Inspekcijska služba Ministarstva stoga je zatražila "dokumentaciju vezanu uz Izvanredno izvješće, a u pripremi je koordinirani - zajednički nadzor inspekcije zaštite okoliša, građevinske, sanitarne, vodopravne i protupožarne inspekcije".

"Nakon pregleda sve raspoložive dokumentacije i nadzora na terenu, ovisno o utvrđenim činjenicama, poduzet će se potrebne zakonom propisane mjere", priopćilo je Ministarstvo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene