Tužna obljetnica stradavanja 39 osoba u Dalju 1. kolovoza 1991. godine obilježena je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred daljske policije.


Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja ispred daljske Policijske postaje danas je, uz niz drugih manifestacija, obilježena 22. obljetnica stradanja 20 policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri civila.

Vezani članci Slika nije dostupna U Daruvaru obilježena obljetnica početka Domovinskog rata Slika nije dostupna Vijenci i svijeće za branitelje poginule u pulskoj Zračnoj luci

Vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji poginulih, predstavnici Ministarstva branitelja, MUP-a, Osječko-baranjske županije i brojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Izaslanik predsjednika Republike ministar hrvatskih branitelja Predrag Fred Matić uručio je odličje za hrabrost Red Nikola Šubić Zrinski Policijskoj postaji Dalj za iskazanu hrabrost i velike žrtve u obrani domovine daljskih policajaca.

Njihove žrtve, kao i svih ubijenih, nestalih, masakriranih i mučenih, nikada se ne smiju zaboraviti, rekao je ministar te podsjetio na tragične događaje od prije 22 godine kada su srpske paravojne snage potpomognute bivšom JNA rano ujutro napale policijsku postaju tražeći predaju. Oni koji nisu ubijeni u borbi, nakon zauzimanja postaje mučki su ubijeni.

>> Masovni ukop 409 novoidentificiranih žrtava: Pokopana i najmlađa žrtva genocida, novorođenče Fatima

Matić je istaknuo da je sloboda izvojevana, ali da nažalost nije ostvaren san onih koji su stradali, kao ni svih građana Hrvatske, da se danas živi u blagostanju, da mladi imaju posao, a obitelji socijalnu sigurnost.

Na obilježavanju obljetnice daljskog masakra nazočan je bio i Ivan Kovčalija, ratni zapovjednik Policijske postaje Dalj kojemu je tijekom Domovinskog rata ubijeno devet članova obitelji. Prisjetivši se 'najkrvavijeg dana u povijesti Dalja kada je mučki ubijeno 39 ljudi samo zato što su branili svoju domovinu' u izjavi za Hinu je kazao kako se 'nažalost njihove ubojice i dalje slobodno šetaju, što ovdje među nama, što u Srbiji ili nekim drugim državama'.

Dodao je kako su nadležnim državnim tijelima podnijeli 150 kaznenih prijava s imenima počinitelja zločina koji se dogodio na današnji dan, ali i tijekom okupacije Dalja, kada je ubijeno više od stotinu ljudi, među kojima velik broj civila.

Molitvu je održao vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac koji je naglasio da se sve daljske i ostale žrtve Domovinskog rata nikada ne smiju zaboraviti. U daljskoj crkvi Svetoga Josipa, potom je održana misa zadušnica.

Danas se obilježava i tužna obljetnica progonstva Aljmašana, Daljaca i Erdučana koji su bježeći iz svojih sela u šlepovima za rasute terete i čamcima Dunavom i Dravom došli do Osijeka, gdje su bili u progonstvu dugih sedam godina. Na igralištu kod Dunava odakle je krenula kolona prognanika u neizvjesnu budućnost, večeras će se održati komemoracijski skup, a potom i sveta misa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook