Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Tvrtka Končar 21-godišnjem Zagrepčaninu P. M. G. mora isplatiti 380.800 kuna odštete s kamatama i 112.066,50 kuna parničnog troška jer se kao desetomjesečna beba 1997. opekao na kipuću vodu koja je iscurila iz filtra perilice za rublje.


Nepravomoćnu presudu donio je Općinski sud u Zagrebu te Končar Zagrepčaninu mora platiti gotovo pola milijuna kuna radi naknade štete.

Vezani članci Hitni prijem u bolnici (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Državne bolnice u pet godina potrošile više od 60 milijuna kuna samo na odštete pacijentima i njihovim obiteljima Provjereno donosi priču o prebrzim vožnjama (Foto: Provjereno) Vozio 234 km/h, prošao kroz tri crvena i sve to snimao: Zašto se u društvu sve češće događaju ovakve stvari?

P. M. G. je naime kao desetomjesečna beba zadobio opekline na trećini tijela, hospitaliziran je u bolnici u Klaićevoj te su iza njega deseci operacija.

Sud je utvrdio kako u uputama za rukovanje perilicom nije bilo navedeno upozorenje da se vrata poklopca za filter ne otvaraju, dok je u uputama drugog tipa perilice jasno bilo naznačeno kako postoji opasnost od opeklina jer u pumpi može biti vruća voda.

“Zadobio je opekline obje ruke, trbušne stijenke i obje noge te mu je tijekom prvih pet tjedana u bolnici tri puta napravljena transplantacija kože. S. M. G. danas šepa, ne može trčati, a opekline 30 posto tjelesne površine odrazile su se u poremećajima na emotivnoj strani jer se socijalno izolirao, osjeća sram, prikriva tegobe... S obzirom na sve gore navedeno, tužitelju je bila potrebna pojačana skrb i njega roditelja, provođenje vježbi i masaža opečenih dijelova tijela radi čega mu je tuđa pomoć i njega bila potrebna 5 mjeseci 8 sati dnevno, 7 mjeseci 4 sata dnevno i 6 mjeseci 2 sata dnevno”, navodi se u obrazloženju presude.

Iako je vještačenjima utvrđeno da je proizvođač zadovoljio svu zakonsku regulativu da bi proizvodio perilicu, u uputama nije bilo navedeno da je otvaranje poklopca sigurno jedino kad perilica ne radi.