Nakon lanjskih elementarnih nepogoda, Hrvatska je iz Europskog poljoprivrednog fonda za obnovu zemljišta na raspolaganju imala najmanje 150 milijuna kuna. A poljoprivrednici su prijavili čak tri puta manji iznos. Zašto nisu iskoristili europski novac, istražio je Šime Vičević.

Galerija


Zelena je trava prekrila zgarište, ali posljedice lanjskog požara Nikola Alavanja iz Kašića i dalje osjeća. Za dio izgorenog nasada od države je dobio 900 kuna odštete. Od Europskog poljoprivrednog fonda - ništa.

Vezani članci Nevrijeme poharalo i Zadar (Foto: Dnevnik.hr) - 2 U Zadru zbrajaju štetu od nevremena: "Nisam to još doživio, u roku od 10 minuta diglo je krov" Lana Klingor Mihić, Ante Mihić (Foto: Instagram) Bivša pjevačica i PR stručnjakinja u suzama nakon što joj je oluja uništila dvorište: "Uplakana u Pariz"

''To nama nitko ne prizna ako nemaš papire. Trebali bi voditi računa da imamo i uvjete za to. Kao da imam firmu neku od milijun radnika treba mi papirologija. A ja to ne mogu stići'', objašnjava Nikola.

Sličnih opravdanja mnogo, a stvari stoje ovako: U Hrvatskoj je lani od elementarnih nepogoda zabilježeno čak tri i pol milijarde kuna šteta. Od Europskog poljoprivrednog fonda za obnovu je na raspolaganju bilo najmanje 150 milijuna kuna. No, hrvatski poljoprivrednici prijavili su tek nešto više od 45 milijuna u svega - 173 zahtjeva.

''Ne možemo govoriti o inertnosti, možemo jedino govoriti o realnoj situaciji. Možemo reći da su se na natječaj prijavili svi oni koji su se bili spremni prijaviti'', rekao je Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Kako to učiniti - moglo se naučiti na organiziranim radionicama. Tko je onda zakazao? ''Dali smo sve od sebe, vjerujem da jesmo. Jer tko god se javio da mu pomognemo, mi smo izašli na teren i pomogli. Posjećenost radionica je bila relativna. Ja bih čak rekao da su ljudi sumnjali 'neće to meni ništa platiti''', rekao je Žarko Lovrinov iz Savjetodavne službe.

Potvrđuje to i Jovo Zorica iz Kožlovaca, koji je iz Europskog fonda za poljoprivredu uspio osigurati 75 tisuća kuna. Uvjeti za dobivanje jesu strogi, ali većina se poljoprivrednika, kaže, niti ne trudi.

''Mislim da tu ima dosta istine, da su ležerni, da očekuju da će sve netko drugi za njega napraviti'', dodaje Jovo. Pa tako većina svoje nasade niti ne osigurava iako Ministarstvo poljoprivrede od ove godine plaća čak 70 posto police osiguranja.

''Osiguranje usjeva i domaćih životinja su osnovni preduvjet da bi se poljoprivrednicima isplatila šteta'', rekao je Ivančić. A isplatiti se sigurno neće - sama od sebe.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr