Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Željko Jovanović tvrdi

'Prijava Obersnelu rezultat je opasnog pritiska na policiju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamjenik riječkoga gradonačelnika Željko Jovanović (SDP) ocijenio je predstavnika političkih stranaka koalicije 'Tvoja Rijeka', koja je u Rijeci na vlasti, da je podnošenje kaznenih prijava protiv gradonačelnika Vojka Obersnela i još triju osoba rezultat opasnoga političkog pritiska na policiju i Državno odvjetništvo.

Time se, istaknuo je Jovanović, 'želi stvoriti umjetna ravnoteža HDZ-a i SDP-a u raščišćavanju korupcije u stranačkim redovima'. Takav politički pritisak, ocijenio je, služi zamagljivanju afera koje pritišću HDZ te problema u kojima je zemlja. 'U jučerašnjoj izjavi načelnika ureda ravnatelja policije Krunoslava Borovca točno je samo to da se mora izbjeći politizacija policije, ali to Borovec mora uputiti ministru Tomislavu Karamarku', rekao je Jovanović i ustvrdio kako 'Borovčeva izjava vrvi neistinama, što pokazuje ili da ne zna o čemu govori ili, ako zna, da obmanjuje javnost'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Riječko gospodarstvo Obersnel: Nije sve tako crno Slika nije dostupna Nezadovoljni gradonačelnik Obersnel: Zašto Riječani plaćaju Vladi, a drugi dobivaju na dar?

Nagodbu grada Rijeke i tvrtke 'Tržnice' kojom su objekti koji su bili u vlasništvu te tvrtke vraćeni u vlasništvo grada i na temelju koje je podignuta kaznena prijava Jovanović je ocijenio 'svijetlim primjerom kako štititi imovinu grada'. Rekao je da je sve provedeno u skladu sa zakonom kako bi Riječani imali tržnicu kakvu zaslužuju. Spomenuo je još dva primjera u kojima Rijeka nije uspjela ostvariti pravo vlasništva nad nekretninama, nego su one dane privatnicima, a to su bivše kino 'Teatro Fenice' i Poslovno-rekreacijski centar "Lovorka Kukanić", koji su sada, kako je dodao, zapušteni za razliku od objekata na gradskoj tržnici.

>> Obersnel: Prijava je zloporaba položaja nekog u policiji

Na novinarski upit da komentira zahtjeve kojima se traži njegova ostavka na dužnosti predsjednika Nacionalnog vijeća za suzbijanje korupcije zbog izjava o političkim pritiscima na policiju i Državno odvjetništvo, Jovanović je odgovorio kako je svaki njegov postupak motiviran obranom interesa Riječana, a posebno kad su oni ugroženi političkim nalozima premijerke Jadranke Kosor i ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka. Dodao je kako u vezi s tim slučajem nije istupao kao predsjednik tog vijeća. Predstavnici ostalih stranaka koalicije 'Tvoja Rijeka' - HNS-a, HSS-a, IDS-a, HSLS-a, HSU-a, SDA i ARS-a uglavnom su istaknuli kako je nužno da u tom slučaju mjerodavna državna tijela na najbolji način obave svoj posao kako bi se utvrdila istina.

Odvjetništvo opovrgava optužbe

Policija je podnijela kaznenu prijavu protiv riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela i dva člana Gradske uprave zbog navodnoga gospodarskog kriminala kojim je Rijeka oštećena za 80 milijuna kuna  Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci opovrgnulo jeda je Državno odvjetništvo RH od premijerke Jadranke Kosor dobilo zadatak da u Rijeci hitno proizvede barem jednu SDP-ovu aferu. 'Tvrdnja da je bilo koja osoba izdavala naloge DORH-u u potpunosti je netočna', stoji u priopćenju te se dodaje da državnom odvjetništvu nitko ne izdaje naloge niti ono postupa po nečijim nalozima onako kako je to izjavio zamjenik riječkoga gradonačelnika Željko Jovanović (SDP).

Državno odvjetništvo ističe da je samostalno i neovisno pravosudno tijelo koje radi po zakonima i ne prima zadatke od bilo koje osobe niti postupa 'po zadatku'. Navodeći kako na prijavi u slučaju riječkih Tržnica radi još od kraja 2005., riječko državno odvjetništvo zaključuje kako je 'jasno da ni o kakvom utjecaju na državno odvjetništvo i ni o kakvim zadacima državnom odvjetništvu od predsjednice vlade Jadranke Kosor niti bilo koje druge osobe ne može biti govora'.

Jovanović bi se trebao ispričati

Riječko odvjetništvo smatra da bi se Jovanović trebao ispričati dužnosnicima i službenicima državnog odvjetništva ili iznijeti dokaze na osnovi kojih je iznio tvrdnju 'o postupanju po zadatku'. U priopćenju se iznosi i kronologija slučaja koja, smatraju u odvjetništvu, pokazuje da je riječ o proizvoljnoj i ničim potkrijepljenoj tvrdnji. Po podatcima odvjetništva, dvojica zaposlenika riječkih Tržnica dostavila su 15. studenoga 2005. riječkoj Poreznoj upravi zahtjev da se prekontrolira poslovanje toga trgovačkog društva. Preslik tog zahtjeva istog su dana dostavili na znanje i riječkome Županijskom državnom odvjetništvu koje je, tvrde u tom odvjetništvu, spomenute materijale odmah dostavilo primorsko-goranskoj Policijskoj upravi radi kontrole poslovanja Tržnica. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene