Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na redovitoj mjesečnoj konferenciji za novinstvo požalio se na neravnopravan tretman Vlade RH prema gradu Rijeci u odnosu na neke druge gradove i općine u okolici, a vezano uz pitanja zemljišta.


Istaknuo je da je trošak grada u postupku zamjene zemljišta za izgradnju nove sveučilišne bolnice na Sušaku 15,5 milijuna kuna. Od toga se tri milijuna kuna odnose na obvezu otkupa privatnog zemljišta a 12,5 milijuna kuna na komunalni doprinos koji bolnica ne mora platiti, sukladno dogovoru o zamjeni, rekao je Obersnel.

S druge strane, istaknuo je, u posljednjoj godini je vlada darovala općini Klana zemljište bivše vojarne sa zgradama vrijedno 3,1 milijun kuna, općini Bakar 250.000 četvornih metara zemljišta za širenje industrijske zone te Novom Vinodolskom ustupila 60.000 četvornih metara zemljišta za industrijsku zonu vrijednog 8,5 milijuna kuna za jednu kunu. Obersnel se upitao je li slučajnost da se to događa 'zato što su gradonačelnici i načelnici ovih triju gradova i općina iz iste političke stranke kao i većina članova vlade'.

'Zašto građani Rijeke svojoj vladi moraju plaćati, a građani drugih mjesta od svoje vlade dobivaju na dar', upitao se. Obersnel je istaknuo da još nije operativno riješena zamjena zemljišta na kojem bi se trebala graditi nova sveučilišna bolnica. Dogovoreno je da grad ustupi zemljište na kojem su sad kazališne radionice riječkoga HNK a za uzvrat da dobije zemljište bivših vojnih skladišta u Dragi na istoku Rijeke. Uvjet za ovu transakciju nadležnog državnog ureda bio je da grad Rijeka otkupi zemljišta privatnih vlasnika na području buduće bolnice i unese ih u zamjenu zemljišta te da buduću sveučilišnu bolnicu oslobodi od plaćanja komunalnog doprinosa. (Hina)

Vezani članci Mislav Bago Sutra odluka o nastavku državnih mjera: Mislav Bago objašnjava kome će Vlada udovoljiti Radovan Fuchs Ministar Fuchs o građanskom odgoju, ali i zahtjevu dijela zagrebačkih škola: "Zatražile su skraćenje nastavnog sata na 40 minuta"