Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na današnjoj je r konferenciji za novinare iznio pokazatelje o gospodarstvu u gradu u prvih devet mjeseci 2011. i rekao kako nije sve 'tako crno kako izgleda'.


Nakon dvije godine, rekao je Obersnel iznoseći podatke prikupljene od Fine i Hrvatske gospodarske komore, prihod riječkih tvrtaka veći je od rashoda, i to za 3,3 milijarde kuna. Prihodi su u odnosu prema 2010. godini porasli za 35 posto, a rashodi su povećani samo za 14 posto, rekao je Obersnel.

Vezani članci Tučnjava u Rijeci VIDEO Makljaža u centru Rijeke, tučnjavu dogovorile Torcida i Armada: "Vatrogasci šmrkovima prali krv s tla" Kafić u Rijeci Rijeka donosi nove mjere pomoći ugostiteljima i poduzetnicima

Prihodi od izvoza porasli su za dva posto, a prihodi od prodaje unutar zemlje za 15 posto. Najveći porast prihoda je u građevinarstvu, trgovini, prijevozu i skladištenju, a izvoza također u građevinarstvu, ali i u informatici i komunikacijama, znanstvenim i tehničkim djelatnostima, dodao je riječki gradonačelnik.

Istaknuo je i znatno povećanje investicija u dugotrajnu imovinu kao što su nekretnine, strojevi i oprema na području Rijeke, i to za 45 posto. Naglasio je da je to jedan od najvećih porasta investicija u Hrvatskoj. Najviše su rasle investicije u trgovinu, i to za 118 posto, a zatim u prerađivačku industriju te građevinarstvo. Po iznesenim podatcima, nezaposlenih je na kraju 2011. u Rijeci bilo nešto više od 9000, što je četiri posto manje u odnosu prema kraju 2010.

Turistički promet u gradu također ostvaruje pozitivni rezultat s rastom od tri posto, a broj noćenja povećan je za sedam posto. Najviše je gostiju bilo iz Italije, Španjolske, Slovenije i Njemačke, a u Rijeci su prosječno boravili dva dana, rekao je Obersnel.

Ti podaci upućuju na oporavak gospodarstva u Rijeci, ocijenio je gradonačelnik Obersnel i dodao kako je to 'daleko od idealnog, ali pokazuje bolju perspektivu'. (Hina)