Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

DORH je smatrao da je Josip Šimunić preblago kažnjen što je Visoki upravni sud uvažio.


Visoki upravni sud prihvatio je žalbu državnog odvjetništva koje smatra da je bivši nogometni reprezentativac Josip Šimunić preblago kažnjen zbog skandiranja ustaškog pozdrava u studenome 2013. na stadionu u Maksimiru.

Vezani članci Josip Šimunić (Foto: Pixsell, Sanjin Strukić) Odbijena tužba Šimunića protiv Hrvatske: Sloboda izražavanja ne odnosi se na pozdrav "Za dom spremni" Slika nije dostupna Zbog ustaških pozdrava i nijekanja ratnih zločina među najgorima smo u Europi, kritike upućene i Predsjednici

Ovoga siječnja Šimunić je na zagrebačkom Prekršajnom sudu kažnjen s 5.000 kuna zbog kršenja odredbe Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, a općinsko državno odvjetništvo na tu je odluku uložilo žalbu.

Tražili su da Visoki prekršajni sud preinači presudu i Šimuniću izrekne novčanu kaznu od 25.000 kuna uz tvrdnju da prvostupanjski sud "nije cijenio otegotne okolnosti, a to su svojstvo počinitelja i intenzitet počinjenja prekršaja".

Žalbu je podnio i Šimunić, zbog "bitnih povreda prekršajnog postupka, povrede odredaba materijalnog prekršajnog prava i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja". No, Visoki prekršajni sud odbacio ju je kao neosnovanu, izvijestilo je Državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici.

Tužiteljstvo u priopćenju u kojem izravno ne otkriva Šimunićev identitet detaljno opisuje njegovo sporno ponašanje. Tako navode da je "optuženik proglašen krivim da je 19. studenog 2013. oko 22,15 sati u Zagrebu, na stadionu Maksimir; nakon službenog završetka utakmice nogometnih reprezentacija a za vrijeme dok su se na stadionu još uvijek nalazili navijači; uzeo mikrofon i izašao na središnji dio travnjaka te se okrenuo prema gledateljima i uzviknuo 'Za dom', na što su gledatelji odzdravili 'Spremni'"

Pritom je, kažu, "bio svjestan da uzvik 'Za dom' uz odzdrav 'Spremni', simbolizira službeni pozdrav za vrijeme totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske odnosno da kao takav predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prijezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti te trivijaliziranje žrtava zločina protiv čovječnosti".

"Nakon toga je s uzdignutom rukom, ponovno okrenut prema gledateljima, uzviknuo 'Za dom', na što su gledatelji odgovorili sa 'Spremni' odnosno opisano je ponovljeno tri puta", navodi državno odvjetništvo.

Zbog istog incidenta FIFA je Šimunića kaznila s 30.000 franaka i zabranom igranja u 10 reprezentativnih utakmica. Presudu su, odbacivši Šimunićeve žalbe, naknadno potvrdili Međunarodni sportski arbitražni sud (CAS) u Lausanni i Savezni sud u Švicarskoj. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju