Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prihvaćen plan usklađivanja zakonodavstva s propisima EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor prihvatio je vladin Plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU za ovu godinu, po kojemu bi Sabor u 2007. s europskim zakonodavstvom trebao uskladiti 54 zakona.

Uz Plan usklađivanja zakona, Vlada predlaže i dodatak kojim je predviđeno donošenje gotovo 230 podzakonskih propisa i 180 provedbenih mjera - u tu je svrhu u ovogodišnjem proračunu osigurano 1,9 milijardi kuna, dok će se implementacija europskih propisa financirati i novcem
iz strane pomoći te zajmovima.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

Sabor je donio Zakon o savjetima mladih, kojim se jedinice lokalne i područne samouprave obvezuju da u roku od šest mjeseci osnuju takve savjete te im osiguraju financijsku i administrativnu podršku.

U savjetima će sjediti mladi u dobi između 15 i 29 godina, a
raspravljat će o svim pitanjima iz djelokruga lokalne i područne samouprave koja se tiču života mladih.

Iako se taj zakon trebao odnositi na vijeća mladih, Vlada je svojim amandmanom, koji je saborska većina prihvatila, promijenila taj naziv u savjete mladih.

Sabor je potvrdio Ugovor o jamstvu s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj kojim se kani modernizirati i za povećan promet osposobiti Luka Ploče.

Prihvaćeno je Izvješće o radu Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave za 2005.

Potporu zastupnika dobio je i HSS-ov zaključak o podnošenju detaljnog izvješća o zagađenju zraka u Sisku i broju ekoloških incidenata iz sisačke rafinerije te mjerama za njihovo otklanjanje, ali se, po prihvaćenoj izmjeni zaključka, Vlada ne obvezuje dostaviti takvo izvješće, već se Gradu Sisku i Sisačko-moslovačkoj županiji predlaže da izvješće dostave Vladi, a Vlada Saboru.

Saborska je većina odbacila niz oporbenih zakonskih prijedloga - SDP-ov o izjednačavanju mirovina starih i novih umirovljenika, MDS-ove dopune Zakona o osnovnom školstvu, te HNS-ove prijedloge izmjena Zakona o hrvatskom državljanstvu i Zakona o strancima.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks najavio je da će Sabor 24. sjednicu nastaviti i idući tjedan, kada bi trebao imenovati suca Ustavnog suda te izmijeniti Zakon o političkim strankama.

Šeks je dnevni red sjednice dopunio s četiri nove točke - Izvješćem o radu Državnog ureda za reviziju za 2006. i obavljenim revizijama u 2005., te Vladinim prijedlozima zakona o tajnosti podataka, o sustavu informacijske sigurnosti i o muzejima Ivana Meštrovića.

Idući tjedan, u četvrtak, Sabor će raspraviti i SDP-ov zahtjev da
Sabor ministru gospodarstva Branku Vukeliću iskaže nepovjerenje zbog afere Brodosplit.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene