Cijene nekretnina lete u nebo, pa tako i onih najluksuznijih, a većinom ih kupuju stranci. Što to vrijedi više od deset milijuna eura i ima li sve svoju cijenu? Priču iz grada s najskupljim nekretninama donosi reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

Galerija Luksuzne nekretnine i vile, ilustracija - 4 Luksuzne nekretnine i vile, ilustracija - 6 Luksuzne nekretnine i vile, ilustracija - 5 +3 Luksuzne nekretnine i vile, ilustracija - 7

Kuća u Svetom Jakovu u Dubrovniku trenutačno je jedna od najskupljih nekretnina u Hrvatskoj – cijena joj je 12 milijuna eura.

''Riječ je o oko 800 kvadratnih metara neto stambenog prostora. Nalazi se na jednom od najluksuznijih područja na cijelom Jadranu. Vanjski prostor ima oko 1000 kvadrata. Zainteresirani su strani kupci, koji su najavili ovo ljeto dolazak u Dubrovnik da bi je razgledali'', kazao je vlasnik tvrtke za promet nekretninama Goran Pikunić.

Luksuzne nekretnine i vile, ilustracija - 4 Luksuzne nekretnine i vile, ilustracija - 6 (Foto: DNEVNIK.hr)

Ljetnikovac iz 19. stoljeća nalazi se u mjestu Zaton, 12 kilometara od Dubrovnika, a cijena nekretnine koja ima 600 četvornih metara i okućnicu od 3000 metara je 2,8 milijuna eura. ''U vlasništvu je jedne lokalne obitelji'', kaže Pikunić i dodaje: ''Prodali smo nekoliko ljetnikovaca na prostoru bivše Dubrovačke republike. Kupci su najčešće stranci.''

Ilustracija - 6 Dome, slatki dome: Do stana bez kredita? Može se, ali u Hrvatskoj je to i dalje gotovo pa znanstvena fantastika

Stranci kupuju svaku treću nekretninu u Hrvatskoj, u 2021. godini takvih je bilo više od 9000, a top lokacija je Stradun. U jednoj nekretnini na Stradunu je pet luksuznih soba, vlasnik je stranac, a cijena joj je 2,8 milijuna eura.

''Moj klijent ponudio je domaćem čovjeku za kuću 30 milijuna eura. I ponuda je odbijena''

Stranci kupuju, stranci i prodaju. Spomenuta nekretnina jedan je od primjera. Nekadašnja obiteljska kuća sada je luksuzni smještaj za turiste, a unutar dubrovačkih zidina već odavno je puno više turističkih kreveta nego stanovnika.

Luksuzne nekretnine i vile, ilustracija - 4 Luksuzne nekretnine i vile, ilustracija - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

Neki svoju kuću ne bi prodali nikad. Takvi primjeri su rijetki, no ima onih koji odbijaju i pravo bogatstvo.

''Moj klijent, strani ulagač, ponudio je domaćem čovjeku za kuću 30 milijuna eura. I ponuda je odbijena. Takvi primjeri su rijetki'', kaže Pikunić.

Križevci Kredit ili nasljedstvo ne moraju biti jedini put do stana: Jedan grad u Hrvatskoj posegnuo je za drugačijim rješenjem

Ilustracija - 3 Kako će izgledati stanovanje u Hrvatskoj? Uskoro se mijenjaju neka pravila

Sve rjeđi su i slučajevi gdje si Hrvati mogu priuštiti bilo kakvu nekretninu.

Rast cijena doveo je do toga da je prosječan stan postao luksuz, a kadrovi koje možete pogledati u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Paule Klaić Saulačić za većinu su tek dio filmskih scenarija.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju