Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Preživjeli vatrogasac Frane Lučić postrojio 400 žudija!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Šepurinama na otoku Prviću danas je održan Osmi festival žudija, ove godine posvećen vatrogascima poginulim u kornatskoj tragediji, a sudjelovao je i jedini preživjeli vatrogasac s Kornata Frane Lučić, koji je član skupine žudija iz Tisnog.

U programu, kojim je predstavljen pučki običaj čuvanja Kristova groba, sudjelovalo je oko 400 čuvara Isusovog groba, tzv. žudija iz 22 dalmatinske župe te žudije iz Vareša u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na čelu čuvara Kristova groba Frane Lučić i ove godine na čelu tišnjanskih žudija Slika nije dostupna Utvrditi pravu istinu Frane Lučić od Josipovića traži pomoć oko Kornata

Festival je počeo postrojavanjem svih žudija na šepurinskoj rivi, a smotru je obavio Frane Lučić te zapovjednici vodičkih i šepurinskih žudija Tomislav Mateša i Marko Vlahov.

Iako je Frane Lučić izazvao veliko zanimanje medija, nije bio voljan davati izjave. Kratko je kazao kako se dobro osjeća te da je sretan što sudjeluje na Festivalu žudija.

Nakon smotre žudije su se uputili prema crkvi Uznesenja Marijina praćeni mnogim mještanima i turistima, koje kiša nije spriječila da dođu na festival. Svaka je skupina izvela petominutni program i tako predstavila dio svoje tradicije pučkog običaja čuvanja Kristova groba.

Festival žudija prvi je put održan prije osam godina i sve do lani održavao se u Vodicama, istaknuo je pokretač i organizator manifestacije, vodički snimatelj i fotograf Šime Strikoman.

"Tradiciju čuvanja Kristova groba mnoge župe dugo njeguju ali se o tomu malo znalo u javnosti. Ovim festivalom želimo popularizirati taj običaj i dati mu na važnosti," kazao je Strikoman. Dodao je kako je ovogodišnji festival poseban i zato što su od 12-orice poginulih vatrogasaca četvorica njih iz Tisnog i Vodica bili žudije.

Festival žudija u Šepurinama završio je snimanjem milenijske fotografije svih sudionika.

Slijedeće godine domaćin te manifestacije bit će Knin.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene