Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović primio je roditelje okupljene u udrugu 'Luka Ritz' i roditelje djece žrtava maloljetničkog nasilja.


Tom prigodom kazao je kako je nužno ojačati preventivu i napraviti zakonodavne izmjene kako bi se kroz ubrzanje kaznenih i prekršajnih postupaka te drukčiji tretman prema nasilnicima spriječilo takvo ponašanje. Josipović je u svome Uredu primio roditelje preminulog Luke Ritza, Rena i Suzanu, majku pretučenog Filipa iz Sesveta, Sanju Šimičić, te majku preminulog Vilija iz Pule, Vlastu Šilipetar.

Vezani članci Prosvjed na Cvjetnom trgu Održan veliki prosvjedni skup protiv nasilja nad ženama, organizatori poručuju: "I jedanput je nasilje!" Život mladih kod roditelja (Dnevnik.hr) Nikako iz roditeljskog doma: Evo kako izgleda suživot roditelja i djece u četvrtom desetljeću

Susretu je nazočila i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, a zbog spriječenosti nije nazočio ministar pravosuđa Ivan Šimonović. 'Riječ je bila o tome da Hrvatska nije učinila sve da se spriječi nasilje među mladima', kazao je Josipović nakon sastanka u svome Uredu. Neke od mjera su poduzete, javnost je senzibilizirana, no, naglasio je Josipović, postoji još puno toga što bi se moglo učiniti, prije svega na prevenciji nasilja.

>> 'Ne morate biti krivi pa da dobijete batina'

'Razgovarali smo o mogućim aktivnostima i želji da se kroz senzibiliziranje javnosti, promjene u obrazovnom procesu, ali i kroz ubrzanje kaznenih i prekršajnih postupaka i promjene u tretmanu počinitelja postigne da oni takvo što ne ponove', rekao je Josipović. Nužno je postići da hrvatsko društvo bude bez te 'najgore vrste ponašanja', rekao je predsjednik i naglasio nužnost populariziranja 'kulture nenasilja'.

Upitan o zakonu koji je trenutačno u pripremi, Josipović je kazao kako 'nije stvar samo u zakonu'. Zakon je manje važan, manje je važno koliku će tko kaznu dobiti, bila ona deset ili dvanaest godina, kazao je. 'Puno je važnije da se brzo i efikasno postupi i pošalje jasna poruka da društvo ne želi nasilje i uništavanje mladih života i da se na tom temelju gradi politika prema slučajevima nasilja', istaknuo je.

Pravobraniteljica Jelavić rekla je da je smanjen broj kaznenih i prekršajnih djela nasilja među mladima, ali i upozorila da to ne smije zavarati i uljuljati. 'Jer statistika ne znači ništa djetetu koje je doživjelo nasilje. Moramo se usmjeriti na svakog pojedinca i ne smiju se u primjeni odgađati mjere protiv nasilja', rekla je. Majka preminulog Luke, Suzana Ritz naglasila je nužnost prevencije već u vrtićima i osnovnim školama, kao i edukacije profesora i pedagoga.

>> Pretučeni mladić: Batine su mi poklon za rođendan

Roditelji preminulog Luke Ritza uputili su pismo i Vladi u kojem traže jače angažiranje državnih institucija u prevenciji maloljetničkog nasilja, te se zalažu za strože kažnjavanje maloljetničkog nasilja. 'Oni koji počine najteža kaznena djela protiv života i tijela drugog djeteta, žene muškarca, starca... moraju odgovarati za takve zločine i mora im se suditi te moraju proći kazneni postupak koji će biti sukladan s težinom učinjenog kaznenog djela', stoji, uz ostalo, u tome pismu. (Hina)