Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Josipović s udrugom 'L. Ritz'

'Prevencija za mladenačko nasilje mora početi već u vrtiću'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović primio je roditelje okupljene u udrugu 'Luka Ritz' i roditelje djece žrtava maloljetničkog nasilja.

Tom prigodom kazao je kako je nužno ojačati preventivu i napraviti zakonodavne izmjene kako bi se kroz ubrzanje kaznenih i prekršajnih postupaka te drukčiji tretman prema nasilnicima spriječilo takvo ponašanje. Josipović je u svome Uredu primio roditelje preminulog Luke Ritza, Rena i Suzanu, majku pretučenog Filipa iz Sesveta, Sanju Šimičić, te majku preminulog Vilija iz Pule, Vlastu Šilipetar.

Pročitajte i ovo Sanja Sarnavka, osnivačica Zaklade Solidarna Za Dnevnik Nove TV Sanja Sarnavka: "Hrvatska je treća zemlja u Europi po broju femicida, a patrijarhat se vraća na velika vrata" Vršnjačko nasilje - 1 puno nelogičnosti UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ Maloljetnik ležao u krvi na cesti, obitelj vjeruje da je žrtva napada, policija tvrdi suprotno!

Susretu je nazočila i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, a zbog spriječenosti nije nazočio ministar pravosuđa Ivan Šimonović. 'Riječ je bila o tome da Hrvatska nije učinila sve da se spriječi nasilje među mladima', kazao je Josipović nakon sastanka u svome Uredu. Neke od mjera su poduzete, javnost je senzibilizirana, no, naglasio je Josipović, postoji još puno toga što bi se moglo učiniti, prije svega na prevenciji nasilja.

>> 'Ne morate biti krivi pa da dobijete batina'

'Razgovarali smo o mogućim aktivnostima i želji da se kroz senzibiliziranje javnosti, promjene u obrazovnom procesu, ali i kroz ubrzanje kaznenih i prekršajnih postupaka i promjene u tretmanu počinitelja postigne da oni takvo što ne ponove', rekao je Josipović. Nužno je postići da hrvatsko društvo bude bez te 'najgore vrste ponašanja', rekao je predsjednik i naglasio nužnost populariziranja 'kulture nenasilja'.

Upitan o zakonu koji je trenutačno u pripremi, Josipović je kazao kako 'nije stvar samo u zakonu'. Zakon je manje važan, manje je važno koliku će tko kaznu dobiti, bila ona deset ili dvanaest godina, kazao je. 'Puno je važnije da se brzo i efikasno postupi i pošalje jasna poruka da društvo ne želi nasilje i uništavanje mladih života i da se na tom temelju gradi politika prema slučajevima nasilja', istaknuo je.

Pravobraniteljica Jelavić rekla je da je smanjen broj kaznenih i prekršajnih djela nasilja među mladima, ali i upozorila da to ne smije zavarati i uljuljati. 'Jer statistika ne znači ništa djetetu koje je doživjelo nasilje. Moramo se usmjeriti na svakog pojedinca i ne smiju se u primjeni odgađati mjere protiv nasilja', rekla je. Majka preminulog Luke, Suzana Ritz naglasila je nužnost prevencije već u vrtićima i osnovnim školama, kao i edukacije profesora i pedagoga.

>> Pretučeni mladić: Batine su mi poklon za rođendan

Roditelji preminulog Luke Ritza uputili su pismo i Vladi u kojem traže jače angažiranje državnih institucija u prevenciji maloljetničkog nasilja, te se zalažu za strože kažnjavanje maloljetničkog nasilja. 'Oni koji počine najteža kaznena djela protiv života i tijela drugog djeteta, žene muškarca, starca... moraju odgovarati za takve zločine i mora im se suditi te moraju proći kazneni postupak koji će biti sukladan s težinom učinjenog kaznenog djela', stoji, uz ostalo, u tome pismu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene