Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bliži se sezona

VIDEO: Je li pretoplo pivo jedini problem Splita?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grad Split je prošle godine bio rekorder po turističkim brojkama. Ove godine ništa se još ne zna. Tjedan pred Uskrs, u Splitu vlada pozitivno raspoloženje i lijepo vrijeme.

Prve veće grupe na ulice obično na obalu dođu sa kruzerima, ali prvih kruzera još nema, ove sezone u Split prvi ploveći hotel stiže na Uskršnji ponedjeljak. Ipak, nešto turista već se može vidjeti na ulicama i sigurno je da su danas uživali. Jer Riva je danas bila u punom sjaju. Sunce i Cvjetnica izmamili su na ulice zaista veliki broj Splićana i pravo je uživanje bilo prošetati gradom i sjesti na kavu. Problem u sezoni mogli bi opet biti nedovršeni veliki hoteli. Pored najvećih splitskih hotela Split i Marjan, još su građevinske dizalice, a mnogi misle da će to teško biti riješeno do ljeta. 

Pročitajte i ovo Ilustracija uzalud pokušali plivati Drama na ljetovanju: Vjetar otpuhao dijete (2) u gumenjaku dva kilometra od obale, roditelji samo gledali kako postaje točka u daljini Slika nije dostupna Ljetno uživanje Oni su se zaista opustili u moru

Čekaju se kruzeri

Prve grupe turista krstare gradom, no sve je to još simbolično. Poklopila se Cvjetnica na sunčan dan. Atmosfera odlična, grad prepun, ali prepun domaćih. Gradski hoteli nevoljko govore o nekih 15 posto popunjenosti. Sa kruzerima se zna, bit će sasvim dobro. Prvi ploveći hotel stiže na Uskršnji ponedjeljak. Uplovljavanja su unaprijed rezervirana. Očekuje se 250 brodova u sezoni. Prošle godine pred sezonu naslušali smo se prijetnje krizom. Na koncu, Split je imao sasvim dobre, čak najbolje rezultate u Hrvatskoj. Treba li se tek ove sezone bojati, ili ćemo sretno pregrmjeti i ljeto 2010.? Ugostitelji maštaju o platežno moćnim Rusima koji, kako nam kažu u ugostiteljskim objektima, naručuju najskuplja pića.

U pripremi je upravo tradicionalni nautički sajam koji će na Rivu dovesti vlasnike jahti i tvornica brodova. Za sada smo naišli na dva Južnoafrikanaca koji su u Splitu poslom. Inzistiramo da nađu zamjerku, nešto što treba popraviti. Rekli su da bi pivo trebalo biti malo hladnije. Kad bi to zaista bio najveći problem bilo bi super. Ali Split unatoč brojnim novim malim hotelima, još uvijek nema prave hotelske kapacitete i taj problem mučit će ga i ovu sezonu.

Hoteli nespremni

Jedino hotel 'Lav' u blizini Splita ima prostor za kongresni turizam i velike brojke gostiju i oni već sada imaju najavljen niz kongresnih događanja. No, najveći splitski hoteli, 'Marjan' i 'Split', prilično su dovršeni, ali još u građevinskim radovima. Kerum uvjerava da će njegov 'Marjan Hilton' djelomično biti dovršen do srpnja, no već je nekoliko puta preskočio obećane rokove pa mnogi sumnjaju. Hotel 'Split Radison', koga su preuzeli Ukrajinci, također još nema uvjete za dovršenje i otvaranje. Manji hoteli kojih je sve više i privatni splitski iznajmljivači i ovo će ljeto biti puni posla i oni su definitivno na potezu. Nažalost, to za Split nije dovoljno.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene