Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Presuda Martiću olakšava obranu hrvatskih generala?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Sigurno je da će odvjetnici generala koristiti ovu presudu u svojim obranama', rekla je Višnja Starešina, kolumnistica Lidera, u emisiji Tema dana s Hloverkom.

'No ono što je zanimljivo jest da je ta presuda potpuno kontradiktorna optužnici. Naime, isti tužitelji i suci koji su utvrdili da je postojao zločinački pothvat na Hrvatsku te da agresor nije želio mirno rješenje, postavili su tezu da je postojao i hrvatski zločinački pothvat te da je agresor prihvatio mirno rješenje', tvrdi Starešina te dodaje kako je ova presuda apsolutno nešto što bi trebalo isključiti svaku optužnicu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prodanović i Olujić: 'Nema sukoba između branitelja' Slika nije dostupna Mišo Kovač: 'Sanaderova pobjeda zapisana je u zvijezdama'

No, to se isključenje ipak ne može dogoditi jer je predmet u proceduri.

>> Milan Martić osuđen na 35 godina zatvora

>> Sloković i Mikuličić: 'Martićeva presuda olakšava posao'

>> Martićevom presudom potvrđena umiješanost JNA i Srbije

Starešina tvrdi kako je ova presuda pokazala da je sud bolje procijenio situaciju od tužiteljstva.

'Pokazala je da je tužiteljstvo propustilo tužiti ljude iz JNA i predsjedništva. Martić je također na početku bio optužen samo za granatiranje Zagreba. No, ta je optužnica proširena 2002. godine', rekla je Starešina.

Gost Teme dana s Hloverkom bio je i član Predsjedništva HDZ-a, Andrija Hebrang, koji je podsjetio kako se Martić nalazi među prva tri organizatora čitave agresije na Hrvatsku.

'On je jedan od tri genocidna inicijatora čitavog pokreta. Prema tome, 35 godina zatvora za njega je otprilike jedan dan za svakog ubijenog Hrvata. Čak i puno manje od toga', rekao je Hebrang.

Dodao je kako se ipak radi o prvoj velikoj kazni za agresiju na Hrvatsku u kojoj je prvi put osuđena i JNA kao i vodstvo tadašnje Jugoslavije. 

'Prvi put je rečeno da je Srbija s Miloševićem na čelu planirala takav zločin, da ga je lukavo smislila jer je potknula lokalne Srbe u Hrvatskoj na ekscese, a onda došla kao veliki zaštitnik s JNA da bi pokorila hrvatski narod. To piše u toj presudi i to je prva pravedna odluka suda u Haagu koja će zasigurno koristiti našim generalima, rekao je Hebrang.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene