Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Državni tajnik

'Preostalo cjepivo za svinjsku gripu zamjenit će se sezonskim'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Preostali dio od rezerviranih, a neuvezenih doza cjepiva protiv tzv. svinjske gripe zamijenit će se cjepivom protiv sezonske gripe, najavio je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante Zvonimir Golem.

Golem je to najavio na sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije za borbu protiv korupcije, koje je jednoglasno prihvatilo izvješće tog Ministarstva o provedbi antikorupcijskih mjera. Podsjetio je da je Hrvatska lani rezervirala ukupno 1,5 milijuna doza cjepiva protiv svinjske gripe, da ih je uvezla 350 tisuća, a od ostatka odustala. Golem je izvijestio da je s tvrtkom Novartis dogovoreno da se taj dio od oko 1,1 milijun doza zamijeni za 700 tisuća doza cjepiva protiv sezonske gripe. Naglasio je da je jedan dio od uvezenih 350 tisuća doza za svinjsku gripu potrošen, a ostatak, čiji je rok trajanja godinu dana, čuva se za jesen zbog mogućnosti ponovnog izbijanja tog tipa gripe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gripa odnijela petu žrtvu Svinjska gripa nije ništa opasnija od obične Slika nije dostupna Većina ih ima blage simptome Umrla četvrta žrtva gripe, ambulante prepune

Odgovarajući na upit člana Vijeća Nikole Kristića, Golem je i odbacio prozivke da je Hrvatska naručila previše cjepiva s kojim sada ne zna što će, poručivši da je nakon izbijanja pandemije svinjske gripe u svijetu medicinska struka preporučila uvoz 1,5 milijuna doza cjepiva, koliko je bilo potrebno za četvrtinu stanovništva. ‘Kada bi se ponovno našli u istoj situaciji postupili bi na jednak način. Ako je to bila patka, onda je cijeli svijet nasjeo, a to je bilo ipak puno opasnije od patke’, poručio je. Članicu Vijeća Smilju Škugor Hrnčević zanimalo je tko je odabran na javnom natječaju za program informatizacije sustava zdravstva, po kojemu bi se pacijenti do kraja godine za bolničke preglede naručivali putem interneta.

Golem je odgovorio da je na natječaju pobijedila tvrtka Nikola Tesla, naglasivši da će informatizacija sustava uvelike pridonijeti smanjenju lista čekanja u bolnicama, ali i ‘uskakanju preko reda’. Predsjednik Vijeća Željko Jovanović izrazio je zadovoljstvo načinom na koji Ministarstvo provodi mjere iz akcijskog plana i strategije za borbu protiv korupcije. ‘Vjerujem da će Ministarstvo svojim radom doprinijeti boljoj percepciji građana, što je bitno za dobrobit pacijenata’, rekao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene