Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer je helikopterom doputovao do Sinja.


Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je u petak da će se Pelješki most graditi vrlo brzo europskim novcem, da je pitanje samo koliki će biti hrvatski udio, no njegova vlada, dodao je, prepolovila je cijenu izgradnje koju je prije pet godina procijenila HDZ-ova vlada.

Vezani članci Hrvatski vojnici u Kninu zbog priprema proslave 25. obljetnice Oluje - 1 Ponovno problemi? Neki na proslavu obljetnice Oluje planiraju doći u majicama s natpisom ZDS. Brigadir iz Knina svima poslao poruku Zlatan Mijo Jelić SDA BiH: Milanovićeva dodjela odličja Jeliću dodatno će opteretiti međudržavne odnose

Na novinarsku primjedbu kako se prije govorilo da je most već apliciran, a sad se navodi da to još nije učinjeno, Milanović, koji je u petak obišao granični prijelaz između Hrvatske i BiH u Gabeli, uzvratio je kako je to "zloba i nedobronamjenrost onih koji su pet puta otvarali gradilište".

Kako je istaknuo premijer, Pelješki most će se graditi bez obzira na to tko pobijedi na izborima, i to, kako se rekao, "više nitko ne može uprskati, a upsrkavali su pet godina".

Po njegovim riječima, prije pet godina tadašnja vlada je gradnju mosta procjenjivala na 280 milijuna eura, a njegova vlada je, kako je istaknuo, taj iznos gotovo prepolovila.

10 GODINA ČEKANJA Pogledajte konačan izgled Pelješkog mosta

"Kad sam prije nekoliko godina govorio o Pelješkom mostu, rekao sam da se u takvoj krizi most ne može graditi 100 posto iz proračuna i po takvoj cijeni, a sada je gotovo dvostruko niža i bit će sufinanciran u golemom postotku europskim novcem", rekao je. Dodao je da ako netko u tome vidi problem - on "suosjeća s njim".

O gradnji Pelješkog mosta ne odlučuje Europska komisija, ona samo delegira konzultante, rekao je premijer i dodao da je ministar Siniša Hajdaš Dončić obrazložio proceduru izgradnje mosta.

Na pitanje hoće li gradnja Pelješkog mosta potaknuti nesporazume s BiH, Milanović je odgovorio: "Nema nesuglasica, to je europski most koji se gradi na hrvatskom teritoriju i bit će svi dobrodošli da ga koriste."

Bit ću u Kninu, ali neću govoriti

Novinari su Milanovića zamolili i za komentar medijskih napisa po kojima su pripadnici slovenske vojske odustali od sudjelovanja na mimohodu u Zagrebu 4. kolovoza. Milanović je rekao da će na vojnom mimohodu u Zagrebu biti mnogo stranih gostiju - vojnih atašea i generala.

"Meni je žao što nikad nitko od stranaca nije dolazio u Knin. Neće ni ove godine, ali to je naša proslava, naš blagdan koji nije usmjeren ni protiv koga i žao mi je ako se netko u tome osjeća pogrešno", istaknuo je Milanović.

Nedolazak stranaca na obljetnicu "Oluje" u Knin nije bio razlog za organizaciju mimohoda u Zagrebu, rekao je, dodajući da se radi o proslavi i u Zagrebu i u Kninu.

"Ujutro 5. kolovoza bit ću u Kninu", najavio je Milanović i dodao da on u Kninu neće govoriti.

Vrata IDS-u uvijek su otvorena

Premijer i predsjednik SDP-a rekao je da je njegova stranka otvorena za ponovnu koaliciju s IDS-om te da će se do kraja srpnja morati donijeti odluka u vezi s drugim koalicijskim partnerima.

"Vrata IDS-u su uvijek otvorena, ali morat ćemo donijeti neke odluke do kraja srpnja jer to očekuju naši drugi partneri u koaliciji. Prema tome, IDS se može priključiti kad god hoće - to je moja poruka", rekao je. Po Milanovićevim riječima, IDS je dobrodošao u koaliciju jer gotovo četiri godine kvalitetno surađuju.

Istaknuo je kako želi da se nastavi gradnja istarskog ipsilona, ali, dodao je, "postoje određena pravila" kojih se kao članica EU-a moramo držati i on protiv tih pravila u ovom trenutku ne može ići i neće davati obećanja koja su, po njegovu mišljenju, protuzakonita.

Na novinarsko pitanje je li danas u Gabelu došao helikopterom ili automobilom, Milanović je odgovorio kako je helikopterom doputovao do Sinja, gdje je bio na komemoraciji gradonačelniku Ivici Glavanu, a do Gabele je stigao automobilom. U Zagreb će se vratiti helikopterom jer mora stići u roku od dva sata. Odluku o prijevozu helikopterom donijela je policija zbog gužve na cestama.

"Ako mislite da je neki gušt voziti se helikopterom, reći ću da nije. Ovo nije protokol, ovo je ipak nekakav posao", istaknuo je Milanović objašnjavajući današnje putovanje helikopterom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook