Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon događaja u Haagu

Predsjednica prekinula posjet Islandu i hitno se vraća u Hrvatsku

Kolinda Grabar Kitarović (Foto: AFP)
Kolinda Grabar Kitarović (Foto: AFP) Foto: Afp
Nakon šokantnog događaja u Haagu i suđenja BiH šestorci predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prekinula je posjet Islandu i hitno se vraća u Hrvatsku.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, nakon suđenja BiH šestorci u Haagu, prekinula je posjet Islandu te se hitno vraća u Hrvatsku. U stalnom je u kontaktu s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem.

Pročitajte i ovo Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a Grabar-Kitarović: "Hrvatska poštuje presude Haškog suda, unatoč nekim neslaganjima" Slika nije dostupna PREDSJEDNICA I PREMIJER U OFENZIVI Generalski zbor čeka informaciju o tijelu Slobodana Praljka: "Dvorana Lisinski bila bi primjereno mjesto za komemoraciju"

Također, hrvatski Sabor neće nastaviti sa zasjedanjem, a Gordan Jandroković, Milijan Brkić i Branko Bačić u Vladi su na sastanku kod premijera Andreja Plenkovića.

Najvažnije informacije sa suđenja BiH šestorci:

- OVDJE pogledajte tijek suđenja BiH šestorci

- Prema prvim službenim informacijama djelatnika suda, Praljku se pruža "sva potrebna" medicinska pomoć

- SLOBODAN PRALJAK - nakon što mu je potvrđena presuda od 20 godina zatvora, Praljak je poručio: "Nisam ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu" te je popio nešto iz bočice. Njegova je braniteljica kazala kako je riječ o otrovu. Praljak je potom iznesen iz sudnice. Neslužbeno doznajemo da i dalje traje njegova reanimacija.

- JADRANKO PRLIĆ - odbija se žalba u cijelosti. Potvrđuje se kazna od 25 godina zatvora

- BRUNO STOJIĆ - Poništene su osude za progon i nehumano postupanje.
Potvrđena je kazna od 20 godina zatvora.

- Rušenje Starog mosta u Mostaru bilo je vojno opravdano, zaključilo je žalbeno vijeće na izricanju presude Prliću i drugima, prihvaćajući tako žalbe obrane bosanskohercegovačke šestorice

- Vijeće je potvrdilo međunarodni oružani sukob, okupaciju i udruženi zločinački pothvat

- Šestorica bivših čelnika Herceg-Bosne u svibnju 2013. osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora zbog ubojstva, silovanja, deportacije, zatvaranja, uništavanja imovine širokih razmjera i drugih zločina. Svi su se dobrovoljno predali i prevezeni su u pritvor ICTY-ja 5. travnja 2004

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene