Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Ivo Sanader te potpredsjednici Vlade Jadranka Kosor i Damir Polančec u Banskim dvorima su razgovarali s dijelom članova Predsjedništva SSSH o otvorenim pitanjima socijalnog dijaloga. Sindikate je predvodila predsjednica najveće sindikalne središnjice u zemlji Ana Knežević.


U priopćenju vladina Ureda za odnose s javnošću stoji kako su sindikalni čelnici obavijestili predsjednika Vlade i njegove suradnike o pripremama za sindikalni prosvjed, koji će se održati 12. travnja, a čime sindikati žele ukazati na nužnost ispunjavanja zahtijeva za poboljšanje položaja radnika u Hrvatskoj.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković u Maclju položio vijenac pred zajedničkom grobnicom pokraj spomen-crkve Muke Isusove Plenković i Medved položili vijence u Maclju: "Prisjećamo se tisuća koji su u kolonama smrti ubijani bez suda i zatrpani bez groba" Slika nije dostupna SSSH: 'Najavljena poskupljenja neutemeljena'

Sindikati su istaknuli da je prosvjed isključivo socijalnog karaktera, bez ikakvog utjecaja i sudjelovanja bilo koje političke opcije.

Predstavnici SSSH i Vlade suglasili su se da će, osnažujući zaključke Savjetovanja o socijalnom partnerstvu u Vukovaru, odmah započeti s radom na izradi prijedloga sporazuma o socijalnom partnerstvu za novi razvojni ciklus, a u radnoj skupini će sudjelovati i predstavnici drugih zainteresiranih sindikalnih središnjica, ističe se u priopćenju.

Polazeći od dogovora iz Vukovara da se do 15. ožujka poslodavci i sindikati usuglase oko prijedloga Zakona o minimalnoj plaći, zaključeno je da će Vlada, ako taj dogovor izostane, najkasnije do 1. svibnja uputiti u saborsku proceduru odgovarajući Prijedlog zakona o minimalnoj plaći. Također do kraja travnja sindikati će dostaviti Vladi svoj prijedlog Zakona o reprezentativnosti sindikata, a Vlada će ga, nakon toga, uputiti u proceduru Hrvatskog sabora.

Razmotreno je i niz pitanja sektorskog dijaloga te dogovoreni oblici njegovog unaprjeđenja. Predstavnici SSSH naglasili su svoj interes za aktivnijim sudjelovanjem u radnim skupinama za usklađivanje Poglavlja 19. - Socijalna politika i zapošljavanje u pregovorima s Europskom unijom, navodi se u priopćenju Vlade.