Premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare objasnio je zašto je Ivo Žinić podnio ostavku na mjesto šefa županijske organizacije HDZ-a.


Premijer Andrej Plenković objasnio je da je Ivo Žinić podnio ostavku zbog situacije koja vlada oko njega. "Njegov ostanak predstavljao bi teret HDZ-u pred lokalne izbore", rekao je Plenković na konferenciji za novinare.

Ponovio je da Žinić mora razjasniti sve o imovini koju koristi, ali nije htio reći je li njemu što sporno što u vezi sa Žinićem. "Na njemu je da objašnjava te procese, to nije predmet HDZ-a niti mene", rekao je Plenković. 

HDZ nije pokrenuo stegovni postupak za Žinića jer, kako kaže Plenković, treba utvrditi sve okolnosti. "Kako vi mislite da se trebamo ponašati u ovakvim temama? Nemamo mehanizam kao stranka angažirati SOA-u da nam radi sigurnosnu provjeru. Ja se tračevima ne bavim, nemam vremena za to", rekao je Plenković. 

O inicijativi za osnivanje istražnog povjerenstva za poslijeratnu obnovu, Plenković je rekao da je samo 69 obnovljenih objekata dobilo crvenu naljepnicu.

Opozicija se glođe

"Kad se dogodi potres od 6,2 po Richteru, to nije slab potres. Nije realno da netaknutima ostavi sve zgrade i kuće u blizini epicentra", rekao je Plenković, dodajući da je inicijativa oporbe angažirana agenda uoči lokalnih izbora, nakon što su bili pometeni na parlamentarni izborima. "SDP i njihova koalicija s 25 razlike, a ovi ucjenjivači ostavljeni su izvan većine i sad se međusobno glođu tko je više opterećen takozvanom tezom o dubokoj državi. To je hrvatska opozicija i njihova agenda", kaže premijer, koji nije htio reći hoće li podržati inicijativu za osnivanje povjerenstva dok ne vidi prijedlog. 

Nije htio govoriti o redoslijedu popuštanja epidemioloških mjera. "Izgleda da smo dobro prošli kroz razdoblje blagdana zahvaljujući mjerama. Brojevi su jako dobri. Sad imamo istu priču onih koji su tražili jako restriktivne mjere, sad je glavna teza kada ćemo i koliko popuštati. Kad odlučimo, onda ćemo vam reći", rekao je Plenković. 

Andrej Plenković i Ivo Žinić Nakon sjednice užeg predsjedništva HDZ-a: Ivo Žinić podnio ostavku, neće se kandidirati za župana

Zatvoren kafić, ilustracija - 3 Čelnici Udruge ugostitelja podnijeli ostavke. Tvrde da su saznali kako se restorani otvaraju početkom ožujka, a nakon njih samo kafići s terasama

Nije htio govoriti ni o informacijama Udruge ugostitelja prema kojima bi popuštanje počelo od 1. ožujka po određenom redoslijedu. "Nema takvog dokumenta. Malo mi je smiješno da nekakve udruge imaju nekakve dokumente koji ne postoje", kaže Plenković. 

Rekao je da je u ovom trenutku važno procjepljivanje, a spomenuo je i procijepljenost gostiju u turističkoj sezoni. "Inzistirat ćemo na cjelovitom pristupu, nije dobro ako se svi u Hrvatskoj cijepe, a nitko u susjednim zemljama", rekao je Plenković te dodao kako se nada da će se postići cjelovit odgovor na razini Europske unije. 

Ponovio je da bi do travnja Hrvatska trebala imati najveću procijepljenost najugroženijih. 

Na pitanje o završetku suđenja za kornatsku tragediju, Plenković je rekao da mu je žao svih poginulih vatrogasaca. "Tu je bila riječ o eruptivnom požaru, rijetkom fenomenu koji je bio smrtonosan za vatrogasce. Otvoreni smo za sve razgovore o toj temi, ali mislim da su nadležna tijela bila dosta decidirana", rekao je Plenković.