Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer u Dnevniku Nove TV

Zoran Milanović: Imam loše vijesti za pesimiste - Bit će bolje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Zoran Milanović gostovao je u Dnevniku Nove TV.

Cijeli intervju s premijerom Zoranom Milanovićem možete pogledati u priloženom videu. Gostujući u Dnevniku Nove TV, premijer Zoran Milanović kazao je da nema više šanse da Hrvatska dobije sankcije Europske komisije zbog slučaja 'lex Perković'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tema dana Tko je odgovoran za uvođenje sankcija Hrvatskoj? Slika nije dostupna Gledišta su usklađena Pusić: Bit ću sretna ako nam 'lex Perković' bude najgora poteškoća

'Ovo je gotovo. Ovo je dogovor predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa i mene od prije tjedan dana i gospođa Reding je u riječ pročitala ono što smo tada dogovorili', kazao je premijer, inzistirajući da je nemoguće da Hrvatsku snađu sankcije.

>> CROBAROMETAR: Je li Vladi naštetio spor s Europskom komisijom?

'Stvar je gotova. To je stvar Komisije, dogovoreno je s predsjednikom Barrosom, Hrvatska je rekla da će zakon primjenjivati od 1. siječnja 2014. godine. Dakle ne odmah, to je dokaz da se o tome može razgovarati. Ja bih volio da smo imali dulji rok, ali dobili smo i ono što nismo očekivali i nije bilo naša intencija. Europska je komisija izravno pozdravila ono što Vlada radi na zaštiti manjina u Vukovaru, to je direktna poruka HDZ-u i svima koji ne žele poštivati ustavni poredak da prestanu, da se maknu', kazao je Milanović.

Je li sve ovo Hrvatskoj trebalo?

Na pitanje reportera Dnevnika Nove TV Mislava Bage je li sve ovo oko 'lex Perković' Hrvatskoj uopće bilo potrebno, premijer je odgovorio: 'Apsolutno. Nije nam trebalo kao svađa, ali zemlje imaju sukobe i nesporazume s Europskom komisijom. S Barrosom sam više puta razgovarao, s gospođom Reding nijednom, razgovarao sam s puno premijera, na nekim me način ovo sve obogatilo', rekao je.

'Možda je dobro da zemlje nisu počele pisati svoja mišljenja. Zanima me kako bi se Velika Britanija očitovala čijeg je premijera gospođa Reding nedavno temeljito izvrijeđala', rekao je Milanović.

Josip Perković me ne zanima

Za samog Josipa Perkovića, po kojemu je kolokvijalno nazvan zakon kojim se regulira primjena europskog uhidbenog naloga, kazao je da ga on 'uopće ne zanima'.

'Ali one koje zanima moraju glasati za promjenu Ustava jer jedino se ukidanjem zastare on može procesuirati', kazao je premijer. Ustvrdio je kako je upravo zastara u slučaju Perković bila razlog za odbijanje primjene uhidbenog naloga. 'Zastaru moramo ukinuti, a to možemo jedino izmjenama Ustava', napomenuo je.

Odbacio je ideju da bi on ili Vlada štitili Perkovića. 'Kako da štitim čovjeka koji je zaštićen institutom zastare? Pa da mi je rođeni otac. Da bismo tog čovjeka izručili Njemačkoj moramo promijeniti Ustav jer čovjek je zaštićen zastarom', kazao je.

U EU nismo ušli na prijevaru

Premijer je kazao i da Hrvatska u Europsku uniju nije ušla 'na prijevaru'. 'Formalnopravno nismo pogriješili', bio je jasan Milanović. 'Mi nismo nikoga prevarili, niti je to bila namjera. Ovo je bilo unutarnjepolitičko pitanje', dodao je i najavio da će unutar Europske unije potaknuti raspravu o nejednakoj primjeni europskog uhidbenog naloga.

Govoreći o ekonomskim problemima, premijer Milanović je kazao kako ima lošu vijest za pesimiste: 'Bit će bolje, sigurno.' Kaže da je jučerašnje podnošenje izvješća o radu Vlade Hrvatskom saboru bio njegov najduži govor te da je kazao puno stvari koje Vlada namjerava učiniti kako bi zemlju izvukla iz krize.

Pustimo kreditne agencije, sljedeće godine ćemo imati rast

O lošem kreditnom rejtingu nije htio opširnije govoriti. 'Hrvatska se danas zadužuje jeftinije nego prije godinu i pol dana, ali pustimo kreditne agencije. Jučer sam jasno rekao koji su pravci i rukavci izlaska iz krize i to ćemo raditi', kazao je.

Premijer odbija tvrdnju da Hrvatska, uz Sloveniju, najsporije izlazi iz recesije unutar Europske unije. 'Hrvatska će se izvući iz krize, ali ne inercijom, nego vlastitom akcijom, sljedeće ćemo godine imati rast, mi se ne oporavljamo najsporije. (...) Hrvatska je, kad se gleda oštećenost krizom, u prosjeku Europe', rekao je.

Isplata plaća i mirovina nije upitna

Ponovio je da isplata plaća i mirovina, unatoč velikom proračunskom minusu, neće biti upitna. 'Državne su financije prenapregnute, to smo naslijedili. Činjenica je da smo smanjili deficit, ali smo i znali da nam dolaze troškovi', rekao je premijer, aludirajući na novac koji je otišao na vraćanje starih dugova, plaćanje kamata i na brodogradnju. Najavio je da će Vlada u sljedeće tri godine smanjiti proračunski deficit na 3 posto.

'Prljava igra' u zagrebačkom SDP-u

Na pitanje Mislava Bage o kampanji za unutarstranačke izbore u SDP-ovom zagrebačkom ogranku, Milanović je ustvrdio kako je riječ o 'prljavoj igri'.

'To je prljava igra, nažalost. Ja sam u SDP, koji sam izabrao, a nisam rođen u njemu, unio izbore po modelu 'jedan član - jedan glas'. To je najdemokratskiji model, a unesen je baš zato da ne bih ja i suradnici iz Predsjedništva imali utjecaja na pobjednike, pa ni u Zagrebu', rekao je premijer.

'Ne sviđa mi se da se kampanja jednog kandidata temelji na animozitetu prema Vladi i to kandidata kojemu je s 27 godina prvi posao bio u Saboru. To je moja greška', rekao je Milanović, aludirajući na aktualnog predsjednika SDP-ove Gradske organizacije Davora Bernardića, koji se kandidirao za još jedan mandat.

Zlobno je uspoređivati SDP sa šutnjom u HDZ-u

'Ne možemo uspoređivati SDP sa Sanaderovim HDZ-om i šutnjom HDZ-ovaca jer zna se o čemu je HDZ šutio - o kriminalu. Te vrste aluzija su vrlo zlobne', rekao je Milanović, osvrćući se tako na nedavni istup Aleksandre Kolarić, nakon kojega je isključena iz stranke.

Milanović kaže da razloga za raspuštanje Gradske organizacije SDP-a u Zagrebu ipak nema. 'Raspuštanje sigurno ne, to je proces koji će ići svojim tijekom', rekao je i upozorio da je organizacija podijeljena kao da prije 3 godine Milan bandić iz nje nije ni izašao.

'SDP na ovakav način ne bi trebao funkcionirati', rekao je još Milanović.

'Maknite prste s Vukovara'

Na kraju je ponovio poruku pesimistima da će biti bolje, dok je HDZ-u poručio da 'makne prste s Vukovara i Ustavnog zakona' jer da je to poruka i Europske komisije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene