Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EKSKLUZIVNO

CROBAROMETAR: Je li Vladi naštetio spor s Europskom komisijom?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U najnovijem Crobarometru koji provodi Ipsos Puls, a objavljuje Dnevnik Nove TV, može se vidjeti je li i u kojoj mjeri 'vrući' politički rujan promijenio odnose snaga.

Rujan je politički bio uistinu 'vruć'. Slučaj Perković te uvođenje ćirilice na državne institucije u Vukovaru, najave štrajka liječnika i medicinskih sestara. No, sve to, sudeći prema posljednjem Crobarometru koji provodi Ipsos Puls, a objavljuje Dnevnik Nove TV, nije promijenilo odnose snaga.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku" Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković?

SDP NIJE NIŠTA IZGUBIO, HDZ NIJE NIŠTA DOBIO

SDP je mjesec završio s 25,8 posto, a HDZ s 20,5 posto. Tako bi se moglo iščitati da oba slučaja nisu naštetila SDP-u, ali i da ih nije u svoju korist iskoristio HDZ.

>> Pala potpora Vladi, SDP-u i HDZ-u, raste pesimizam

LABURISTI TREĆI, HNS OPET IZNAD PET POSTO

Laburisti su i dalje treća politička opcija s 9,9 posto. HNS se pak vratio iznad 5 posto i sada ima potporu 5,6 posto birača.

Pravaši Ruže Tomašić mjesec su završili s 5,5 posto. HSS je na 3 posto, a HSP na 2,9 posto.

Ivan Grubišić ima potporu 2,7 posto birača, a HSU 2,4 posto. HDSSB je rujan završio na 2,1 posto, a BUZ na 1,8 posto. Istu potporu ima i HSLS od 1,8 posto, a IDS je rujan završio na 1,3 posto.

SDSS ima potporu 0,5 posto, a za neku drugu stranku bi glasovalo 1,2 posto birača, dok je neodlučnih 12,4 posto.

TRI POLITIČARA BEZ VELIKIH PROMJENA

Stanje u zemlji moglo se odraziti i na osobni imidž političara, a to za sada nije vidljivo u značajnoj mjeri. O premijeru Milanoviću pozitivan dojam ima 38 posto birača ili pad od 2 posto u odnosu na mjesec prije. No i dalje sve unutar statističke pogreške.

Baš kao što je i rast Tomislava Karamarka unutar statističke pogreške i sada uživa potporu od 20 posto birača.

Jedino je predsjedniku Josipoviću potpora malo više pala pa ga sada podupire 76 posto birača.

SMJER ZEMLJE I VLADE - STABILNO LOŠE

Smjer kojim ide zemlja u rujnu je isti kao i mjesec prije. 61,4 posto birača misli da zemlja ide u lošem smjeru, a njih 27 posto misli suprotno. Ne zna njih 11,6 posto.

Vladinu politiku ne odobrava 58,3 posto, a odobrava 32,7 posto. Ne zna njih 9,1 posto.

I u jednom i u drugom slučaju rujan nije povećao ni smanjio pesimizam već je on 'zacementiran'.

USPOREDBA MILANOVIĆ, KOSOR, SANADER

Zanimljiva je usporedba Zorana Milanovića i njegovih prethodnika na ova dva pitanja, nakon 21 mjeseca u Banskim dvorima. Primjerice, on trenutačno ima potporu samo 27 posto birača za smjer kojim vodi Hrvatsku.

Sanader je pak nakon 21 mjeseca u Banskim dvorima u prvom mandatu uživao potporu od 17 posto, a u drugom mandatu to se istopilo na 10 posto.

Slično je i nakon 21 mjeseca u Banskim dvorima s Vladinom politikom. Milanovićevu Vladinu politiku sada podupire 33 posto birača.

Sanaderova Vlada je nakon 21 mjeseca u prvom mandatu imala potporu od 24 posto, a u drugom mandatu ta je potpora pala na 19 posto.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene