Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U JEKU AFERE U INI

VIDEO Plenković: "Tražit ćemo odgovornost svih članova Uprave, i hrvatskih i mađarskih"

U Banskim dvorima zaredali su sastanci. Nakon jučerašnjeg susreta s hrvatskim članovima Nadzornog odbora Ine premijer Andrej Plenković održao je danas uži kabinet Vlade, a potom je uslijedio sastanak parlamentarne većine nakon kojega je premijer dao izjavu za medije.

Premijer Andrej Plenković održao je u utorak poslijepodne uoči današnje maratonske izvanredne sjednice Nadzornog odbora Ine s potpredsjednikom Vlade Olegom Butkovićem i ministrom financija Markom Primorcem te ministrom gospodarstva i održivog razvoja Davorom Filipovićem sastanak s hrvatskim članovima NO-a Ine.

I srijedu je u Banskim dvorima bilo prometno. Iza podneva je održana redovna sjednica Užeg kabineta Vlade, a potom i redovni tjedni sastanak parlamentarne većine.

Jedna od glavnih tema bila je Ina, odnosno pljačka plina u toj kompaniji razmjeri koje su prenerazili Hrvatsku, a kao glavni problem u javnosti se postavlja opet pitanje upravljačke i političke odgovornosti te povezanost uhićenih sa samim vrhom HDZ-a na čelu s Plenkovićem.

"Privrženi sprečavanju korupcije"

Nakon održanog sastanka, premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za medije.

"Zgroženi smo, šokirani i osuđujemo na svaki način ovakvo udruživanje za počinjenje ovakvog kaznenog djela u jeku najveće energetske krize. Ključna je poruka da su institucije hrvatske države, dapače Vlade, bile te koje su otkrile ovaj slučaj. Njega u svojoj biti nisu otkrile ni policija ni pravosudna tijela, već Ured za sprečavanje pranja novca", rekao je Plenković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iskoristile što se nudi Umirovljenik s pola milijarde kuna na računu još jučer pušten iz pritvora: Dvije žene presudile za njegov brzi izlazak

Pročitajte i ovo Anto Nobilo u blokadi 813 milijuna kuna Što će biti s blokiranim novcem od megapljačke u Ini? Odvjetnik Anto Nobilo za DNEVNIK.hr: "Moguća su dva scenarija"

"Nakon detaljnog rada ovoga Ureda, uključili su se i Uskok i policija i DORH. Želimo da se u pravnom procesu utvrdi odgovornost onih koji su ovo djelo počinili. Naša politička privrženost sprečavanju korupcije je izrazito jaka", izjavio je Plenković.

Izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da Uprava Ine nije vidjela što se događa.

"Ovaj slučaj pokazuje da je model upravljanja Inom loš. Prvo što ta lista ovlasti za dopuštenja na određeni način izbjegava nadležnosti nekom drugom trgovačkom društvu. Neovisno o tome, to ne oslobađa odgovornosti one koji su članovi uprave koji su ispod, da se dogodi ovakav slučaj", rekao je.

Tražit će odgovornost

"Zatražit ćemo odgovornost svih članova Uprave, i hrvatskih i mađarskih. Tražit ćemo da u razgovorima sa drugim većinskim dioničarima krenemo u promjene načina upravljanja Inom", dodao je Plenković.

Istaknuo je kako će sukladno statutu i Zakonu o trgovačkom društvu djelovati u idućim danima

Osvrnuvši se na politički aspekt afere, rekao je kako Vlada ima podršku parlamentarne većine.

"Većina je stabilna. Vlada će nastaviti aktivnosti normalno. Svaku od kriza smo prebrodili na način da nikada nismo ugrozili hrvatske obitelji, a pomogli smo hrvatskom gospodarstvu", rekao je Plenković na press-konferenciji. 

Neugodna situacija

Kazao je kako se u ovome slučaju radi o političkoj situaciji koja je neugodna.

"Sve je bilo pod nadzorom. Sve je bilo kontrolirano. U Državni je proračun već uplaćen dio novca -  država čuva novac koji je u okviru ovih radnji trebao biti otuđen. Postoje učinkoviti mehanizmi države", poručio je Plenković.

Na pitanje o tome osjeća li osobnu odgovornost, nastavno na zahtjev oporbe da Vlada podnese ostavku, Plenković je poručio kako "drug Grbin iz Kragujevca najednom pametuje".

"Najednom treba rušiti Vladu. E, neće tako", istaknuo je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reakcija premijera Plenkovićev ured vrlo jasan o fotografiji premijera i pljačkaša Ine za kojeg tvrdi da ga ne poznaje

Pročitajte i ovo Petra Buljan VELIKA AFERA Do milijunske zarade s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna: Dnevnik Nove TV doznaje - kako u Hrvatskoj otvoriti tvrtku za prodaju plina?

"Nije normalno da ovo traje usred krize, a da baš nitko to ne vidi", rekao je Plenković.

Osvrnuvši se na potencijalni otkup Ine, istaknuo je kako Vlada nastoji ostvariti ciljeve temeljem mjerljivih parametara. "Nismo kolekcionar umjetnina s vrećom novaca. Mi možemo dati ponudu koja se temeljni na profesionalnoj evaluaciji", poručio je.

"Vlada ima svoje mehanizme kako da predlaže i kako da opoziva nekoga. Mi smo ti koji će vući poteze. Mislim da ni MOL-u ovo nije ugodno. Političku štetu koju trpimo, trpimo mi", poručio je. Osvrnuvši se na neke potencijalno radikalne poteze, u slučaju nesuglasnosti MOL-a, Plenković je rekao kako je već bilo previše pravnih sporova oko Ine.

"Moramo vući jako obazrive poteze. Postoji nekakav aspekt našeg kredibiliteta. Moramo se ponašati kao pravna država, odgovoran vlasnik i poduzimati korake koji su u okviru propisa", istaknuo je Plenković.

"Pravda je slijepa"

Komentirao je i činjenicu da su neki ljudi povezani s aferom ujedno i članovi HDZ-a.

"Poduzimat ćemo apsolutno sve što treba. Ovdje je pravda slijepa. To što je netko član neke stranke, ne znači da utječe na smjer i odluke stranke. Mi imamo nultu toleranciju na korupciju, mi to otklanjamo", pojasnio je Plenković.

Tko je Škugora stavio u Inu, kaže Plenković, nema pojma. "Nema Vlada upliva na te razine odlučivanja. Postoji odgovornost članova Uprave", dodao je.

"Sve će se sada provjeriti. Ne znamo je li ima još ovakvih situacija", poručio je dodavši da je zatražena revizija poslovanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "prekršio je internu proceduru" Ina objavila rezultat maratonskog sastanka Nadzornog odbora: "Zatražili smo vanjsku reviziju poslovanja"

Pročitajte i ovo Sudar kamiona kod Kutine - 3 pukla guma Kaos na autocesti u smjeru Zagreba: Sudarili se šleperi, jedan se prevrnuo

"Nitko od članova Nadzornog odbora nije podnio ostavku za sada. Nije normalno da mi toliko štete trpimo. Nećemo mi odgovarati za nekoga tko je ovo napravio, a nije smio", dodao je Plenković.

Osvrnuvši se na zajedničku fotografiju sa Škugorom, Plenković je rekao da "takvih fotografija sa skupova ima koliko god".

"Vanđelić bio je suglasan sa svim odlukama Nadzornog odbora Ine", poručio je Plenković na pitanje o mailovima upozorenje koje je Vanđelić slao bivšem ministru gospodarstva Tomislavu Ćoriću.

Novi paket mjera

Najavio je da će idućeg tjedna izaći sa paketom mjera koji bi trebao pomoći građanima, općinama, županijama, institucijama i općenito hrvatskom gospodarstvu.

"Dokazali smo se u kriznim situacijama, uvijek na korist građana, uvijek sa željom da se izbjegne socijalna fraktura. Cijela politika našeg prvog paketa, išla je sa transferiranjem sredstava za socijalno ugrožene, mikro, malim i srednjim poduzetnicima. Vodimo računa o svima njima", istaknuo je.



S druge strane Markova trga na hitnom sastanku ranije se okupila oporba i potom poručila kako očekuju da Vlada na sutrašnjoj sjednici razriješi NO Ine, a potom podnese ostavku.

Suđenje pilotima

Osvrnuo se Plenković i na najavu suđenja hrvatskim pilotima koja je stigla iz Srbije. "Moja pozicija se ne mijenja. Hrvatska neće prihvatiti srbijanskih tijela za procesiranje navodnih kaznenih djela pilota. Piloti su bili s ministrom Medvedom, on im je sve to rastumačio. Nećemo se miješati u taj proces", rekao je Plenković.

Čuraj: Vlasništvo nad Inom treba preispitati

Na današnjem sastanku vladajuće koalicije HNS će predložiti da se krene u regulaciju proizvodne cijene plina iz vlastite proizvodnje, najavio je predsjednik stranke Stjepan Čuraj na konferenciji za medije s koje je poručio da treba preispitati vlasništvo nad Inom.

Trenutni način upravljanja reguliran je dioničarskim ugovorom i bio je predmet pravnog spora, kazao je i dodao da je bilo pokušaja da se to promijeni, ali: ''Mađarska strana to nije prihvaćala''. Ustvrdio je i da postoji lista ovlaštenih izvršnih direktora za donošenje odluka kojom je uspostavljen paralelizam te su zaobiđeni Uprava i Nadzorni odbor.

Pročitajte i ovo Petra Buljan VELIKA AFERA Do milijunske zarade s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna: Dnevnik Nove TV doznaje - kako u Hrvatskoj otvoriti tvrtku za prodaju plina?

Pročitajte i ovo Damir Mikuljan, predsjednik Nadzornog odbora Ine DAMIR MIKULJAN Šef NO-a Ine za Dnevnik Nove TV: "Nikada nijedan član NO-a, ni mađarski, niti hrvatski, nije bio protiv neke odluke. Mislim da to sve govori"

"Ovo sada prilika je za promjenu jer ovo očigledno čini direktnu, a onda i indirektnu štetu Hrvatskoj. Uputit ćemo prijedlog da treba krenuti u regulaciju proizvodne cijene plina, najjednostavnije - da sav plin koji je potreban za građanstvo ne smije izaći iz zemlje i ograničavamo njegovu cijenu iz prodaje, a to je 95 posto burzovne cijene'', kazao je Čuraj.

''Nabavna cijena opskrbe za građanstvo je trenutno 41 euro. I više smo nego darežljivi, država ide na ruku Ini'', kazao je te istaknuo da će to donijeti sigurnost, nižu cijenu i dodao: ''To je nešto što nije nepoznato, barem što se tiče proizvodnje i koncesijskog crpljenja rudnih bogatstava, a s druge strane s obzirom na krizu, da je država odlučila subvencionirati cijenu, taj trošak može prebaciti na gospodarstvo".

Upitan brine li ga što se afere vežu uglavnom uz članove HDZ-a Čuraj je odgovorio kako to "nije ugodno njima, a ni nama", no tek treba vidjeti je li odgovoran HDZ ili neki član s obzirom na to da ih ima oko 200.000 i ne može se znati što radi svaki pojedini član.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Postavlja pitanje odgovornosti Milanović napokon o aferi koja trese zemlju: "Model organizirane pljačke. Nestvarno zvuče Vladina objašnjenja"

Pročitajte i ovo Damir Mikuljan, predsjednik Nadzornog odbora Ine DAMIR MIKULJAN Šef NO-a Ine za Dnevnik Nove TV: "Nikada nijedan član NO-a, ni mađarski, niti hrvatski, nije bio protiv neke odluke. Mislim da to sve govori"

U akciji koju su u subotu pokrenuli USKOK i policija na meti istražitelja, uz direktora u Ini Damira Škugora, našli su se i predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica Uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Istražitelji sumnjaju da je Škugor od lipnja 2020. do 27. kolovoza 2022., u Zagrebu, Šibeniku i Vinkovcima, kao direktor Plina i energije Industrije nafte i zamjenik predsjednika nadzornog odbora Plinare istočne Slavonije, povezao u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike pri čemu su prirodni plin kojim raspolaže Ina prodavao po cijenama ispod tržišne cijene.

Šteta za Inu navodno prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Škugora i njegova oca je gotovo pola milijarde kuna, dok je Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Šurjak za 68,9 milijuna kuna.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene