Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"prekršio je internu proceduru"

Ina objavila rezultat maratonskog sastanka Nadzornog odbora: "Zatražili smo vanjsku reviziju poslovanja"

Ina se oglasila priopćenjem nakon sastanka NO kompanije. "Damir Škugor svjesno je prekršio interna pravila i procedure jer je ponudio ugovor s fiksnom cijenom direktno, bez prijave na javni natječaj, na period duži od jedne godine. Isto tako, Damir Škugor je bio dužan navedene ugovore podastrijeti na znanje Upravi i svojim nadređenima na odobrenje, što nije učinio", navela je Ina u priopćenju.

Izvanrednu sjednicu NO Ine zatražili su MOL i ministar gospodarstva Davor Filipović nakon megapljačke u toj kompaniji i niza uhićenja.

Sastanak je počeo u 10 sati, a završio je poslije 14 sati. Nakon završetka sastanka nije bilo izjava, već je Ina poslala priopćenje.

Navode kako je Damir Škugor svjesno prekršio interna pravila i procedure jer je ponudio ugovor s fiksnom cijenom direktno, bez prijave na javni natječaj, na period duži od jedne godine. Isto tako, Damir Škugor je bio dužan navedene ugovore podastrijeti na znanje Upravi i svojim nadređenima na odobrenje, što nije učinio, navodi Ina u Priopćenju kojeg prenosimo u cijelosti.

"Na današnjoj izvanrednoj sjednici Nadzorni odbor Ine primio je na znanje zaključke s izvanredne sjednice Uprave Ine, održane jučer na temu USKOK-ove istrage protiv Damira Škugora. Predstavljeni su preliminarni nalazi interne istrage koji će se još nadopuniti, a prema kojima je identificiran određeni broj točaka u kojima su Damir Škugor i njegovi podređeni jasno prekršili interna pravila i procedure, što je dovelo do značajne financijske štete po Inu.

Ugovori o prodaji plina s fiksnom i varijabilnom cijenom uobičajena su poslovna praksa u svijetu. Fiksne cijene temelje se na tržišnim kotacijama za buduće ugovoreno razdoblje, koja je krajem 2020. godine bila 19,48 EUR/MWh. U to vrijeme potpisani su ugovori s fiksnom cijenom s drugim kupcima po sličnoj cijeni kako bi se opskrbilo hrvatsko tržište.

Međutim, Damir Škugor nije imao pravo ponuditi i potpisati ugovor s fiksnom cijenom s veleprodajnim kupcima koji nisu objavili javni natječaj s takvim uvjetima. Također, nije imao pravo potpisivati ugovore s fiksnom ili varijabilnom cijenom na razdoblje dulje od jedne godine.

Damir Škugor svjesno je prekršio interna pravila i procedure jer je ponudio ugovor s fiksnom cijenom direktno, bez prijave na javni natječaj, na period duži od jedne godine. Isto tako, Damir Škugor je bio dužan navedene ugovore podastrijeti na znanje Upravi i svojim nadređenima na odobrenje, što nije učinio.

Sukladno preliminarnim internim nalazima, Uprava Ine odlučila je poduzeti niz osobnih, korektivnih i preventivnih radnji. Prije svega, donijela je odluku o suspenziji Damira Škugora s pozicije direktora Plina i energije, a njegov ugovor o radu bit će raskinut.

Damir Škugor bit će opozvan iz nadzornih odbora u kojima predstavlja Inu kao dioničara. Također, ostali zaposlenici za koje se utvrdi da su nesavjesno postupili unutar svojih odgovornosti i ovlasti vezano za predmetni slučaj bit će suspendirani.

Kako bi se izbjegla daljnja šteta za Inu, Uprava je zaustavila sva daljnja plaćanja i preuzimanje obaveza prema spornim ugovorima koji su predmet USKOK-ove istrage te zatražila raskid tih ugovora, nakon pravnog razmatranja. U međuvremenu, privremeno je suspendirano donošenje svih odluka i prava potpisa koji se odnosi na bilo koju prodaju plina s fiksnom cijenom plina.

Do daljnjega, Uprava Ine bit će donositelj odluke za podnošenje obvezujućih ponuda ili sklapanje bilo kojeg ugovora o prodaji plina s fiksnom cijenom plina.

Nadalje, INA će poduzeti sve potrebne aktivnosti radi pristupanja postupku povrata financijskih sredstava. S obzirom da kontrolni mehanizmi u Ini nisu adekvatno funkcionirali u poslovnim procesima, Nadzorni odbor Ine zatražio je vanjsku reviziju internih procesa, principa donošenja odluka te ugovora o prodaji i kupnji plina, a sve u svrhu poboljšanja i transparentnosti poslovnih procesa. Konačno izvješće Inine interne istrage očekuje se u narednim tjednima, a posljedično će se uvesti i dodatni mehanizmi kontrole", navodi Ina u priopćenju. 

Sastanak u Banskim dvorima

Vezano uz aktualni slučaj, premijer Andrej Plenković sastao se u utorak poslijepodne s hrvatskim članovima Nadzornog odbora Ine, a uoči današnje sjednice.

Premijer je sastanak održao zajedno s potpredsjednikom Vlade Olegom Butkovićem te ministrima financija i gospodarstva Markom Primorcem i Davorom Filipovićem, izvijestili su Banski dvori. 

NO Ine mora dati niz odgovora u vezi ovog slučaja, prije svega zašto nije primijećeno da je u dvije godine Ina oštećena za milijardu kuna.

Sastanak je počeo u 10 sati, a završio je iza 14 sati. Nakon završetka sastanka nije bilo izjava. 

Bivši predsjednik Nadzornog odbora Ine Damir Vanđelić tvrdi da ugovor koji je omogućio preprodaju Ininog plina nije bio u domeni Nadzornog odbora (NO) nego Uprave te kako je vidio da Ina gubi novac o čemu je izvijestio nadležne među kojima i Ćorića, no bivši ministar je poručio da je Vanđelić kreativan u iznošenju alternativnih činjenica. Vanđelić je o svojim sumnjama svojedobno poslao mail Ćoriću. 

"Odluke smo donosili jednoglasno"

Predsjednik Nadzornog odbora Ine Damir Mikuljan kaže kako ne zna da je Vanđelić išta prijavljivao. Za Dnevnik Nove TV Damir Mikuljan je u utorak izjavio kako su se sve odluke donosile jednoglasno. 

"Nikada nijedan član NO-a, ni mađarski, niti hrvatski, nije bio protiv neke odluke. Naravno, prilikom donošenja neke odluke imali smo različitih rasprava, imali smo diskusije, razmimoilaženja, imali smo i stanki da bismo se usuglasili. Na kraju su sve odluke donijete jednoglasno. Mislim da to sve govori'', zaključio je Mikuljan. 

Cijela priča krenula je u lipnju 2020. godine, kada su sklopljeni za Inu nepovoljni poslovi. Nadzorni odbor tada je imao devet članova te je njime predsjedavao Damir Vanđelić. Uz njega su, kao predstavnici hrvatske strane bili još i Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, odvjetnik Damir Mikuljan i Jasna Pipunić kao predstavnica radnika.

Krajem prošle godine dolazi do promjena u sastavu Nadzornog odbora, iz kojeg izlaze Vanđelić i Burilović. Mikuljan postaje predsjednik, a ulaze odvjetnik Branimir Škurla i ministar gospodarstva Davor Filipović.

Pročitajte i ovo Petra Buljan VELIKA AFERA Do milijunske zarade s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna: Dnevnik Nove TV doznaje - kako u Hrvatskoj otvoriti tvrtku za prodaju plina?

U akciji koju su u subotu pokrenuli USKOK i policija na meti istražitelja, uz direktora u Ini Damira Škugora, našli su se i predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica Uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Istražitelji sumnjaju da je Škugor od lipnja 2020. do 27. kolovoza 2022., u Zagrebu, Šibeniku i Vinkovcima, kao direktor Plina i energije Industrije nafte i zamjenik predsjednika nadzornog odbora Plinare istočne Slavonije, povezao u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike pri čemu su prirodni plin kojim raspolaže Ina prodavao po cijenama ispod tržišne cijene.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene