Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U četvrtak sastanak u Puli

Plenković: "Za Uljanik je zainteresirano više strateških partnera - domaćih i stranih"

Andrej Plenković (Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)
Andrej Plenković (Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)
Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković (Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) Galerija 1/1 >>
"Očekujemo da se radi na daljnjoj doradi plana restrukturiranja Uljanik grupe, a ono što također imamo jest dojam da postoje interesi i nekih drugih aktera koji su zainteresirani za hrvatska brodogradilišta", izjavio je u subotu premijer Andrej Plenković prilikom posjeta općini Rugvica.

Plenković je kazao kako je iz sastanka s povjerenicom Europske komisije za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, s kojom se sastao u petak, razvidno da Komisija očekuje dorade plana restrukturiranja za Uljanik grupu jer je prema sadašnjem planu udio države prevelik u odnosu na ono što je prihvatljivo na europskoj razini, a doradu očekuje i Vlada.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Jačanje hrvatskih snaga Plenković otkrio novi potez vojske nakon Rafalea: "To je ključni veliki projekt " Andrej Plenković, Zoran Milanović - 2 Na svečanom dočeku Rafalea FOTO/VIDEO "Nisam ga vidio": Pogledajte kako je izgledao prvi susret Plenkovića i Milanovića nakon izbora

"Na tom tragu očekujemo da se radi na daljnjoj doradi plana, a ono što također imamo jest dojam da postoje interesi i nekih drugih aktera koji su zainteresirani za hrvatska brodogradilišta", izjavio je premijer. Kazao je kako još nije vrijeme govoriti o kojim se akterima radi ali da među njima ima i domaćih i inozemnih.

Govoreći o planu restrukturiranja, Plenković je kazao kako je "rađen i vođen od strane uprave uz konzultante koje su oni izabrali i uz odabir strateškog partnera kojeg su također oni izabrali" te da to nije bio Vladin plan. "Autori tog plana su prije svega kompanija, njezina uprava i stručnjaci i savjetnici koje su oni angažirali, a Vlada, odnosno resorna ministarstva su u tome procesu davala inpute kako bi se dokument poboljšao. On je proslijeđen Europskoj komisiji koja ga još uvijek analizira, a ono što je razvidno iz razgovora u petak jest da Komisija očekuje dorade tog plana budući da je udio, kako je plan predvidio, države prevelik u odnosu na ono što je prihvatljivo na europskoj razini", kazao je premijer.

Vlada dala jamstvo HPB-u

Podsjetio je kako je plan restrukturiranja Uljanika došao na dnevni red nakon Vladinog jamstva za sanaciju u siječnju ove godine u iznosu od 716 milijuna kuna, koje je omogućilo funkcioniranje grupe prvih pola ove godine. Vlada je, dodao je, prošlog tjedna dala jamstvo HPB-u čime su se oslobodila sredstva osiguranja koja je Uljanik imao zbog nekih drugih kreditnih obveza, te je omogućila isplatu plaća za srpanj, a isto će biti i za kolovoz. Upitan je li moguće da se na kraju ne prihvati plan restrukturiranja nego da Uljanik ode u stečaj, Plenković je odgovorio kako će se još vidjeti.

"Komisija će vrlo skoro dostaviti određene preliminarne neformalne komentare. Oni su u punom radnom intenzitetu tek od prošlog ponedjeljka. Cilj je bio da pozovemo povjerenicu, ukažemo na ozbiljnost situacije i na što ranije komentare na dokument koji je poslan u Bruxelles", rekao je Plenković i najavio kako će idućeg tjedna u Puli vidjeti koje je to rješenje za održivost i funkcioniranje brodogradilišta. "U četvrtak ćemo u Puli nastojati vidjeti koji je model održiv za normalno funkcioniranje brodogradilišta", dodao je Plenković.

Nema informacija o gašenju sisačke Rafinerije

Upitan o rekontrukciji Vlade koju je dao naslutiti ministar uprave Lovro Kuščević, Plenković je kazao: "To ste vi nešto izvukli od njega", dodajući kako od svih ministara pa i od ministra financija Zdravka Marića, očekuje angažman u reformana. "Ja sam, kao predsjednik Vlade, siguran da će raditi najbolje posao što zna, do kraja provedbe našeg programa", kazao je odgovarajući na pitanja novinara za ministra Marića.

Plenković je kazao da nema informacija o gašenju Rafinerije nafte u Sisku te da Vlada i dalje radi na otkupu dionica INA-e od MOL-a, kao i pronalaska strateškog partnera. "Kao predsjednik Vlade nemam nikakvih novih informacija o tome. Bitan je dijalog između Vlade i Ine o toj temi. Odabrali smo savjetnike koji će nam pomoći da ostvarimo glavni cilj, a to je otkup MOL-ovih dionica u Ini ili pronalazak novog strateškog partnera", rekao je Plenković dodavši kako kroz to treba gledati cijeli kontekst odnosa INA-MOL-sisačka Rafinerija.

Za Petrokemiju je kazao da su pronađeni partneri te se očekuju pisma AZTN-a i Komisije kako bi se s novom vlasničkom strukturom krenulo u restruktuiranje te tvrtke. "Vlada je sa svoje strane donijela odgovarajuće odluke, očekujemo jednu vrstu pisma od EK i odgovarajuće odluke Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja kako bi se mogao zaokružiti taj proces na tijelima Petrokemije i s novom vlasničkom strukturom krenuti u pravo restrukturiranje kompanije", kazao je. Na pitanja o Agrokoru i Ivici Todoriću, kako je rekao, nema komentara. (Hina, M.V.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene