Rafinerija nafte Sisak (Foto: Pixsell, Nikola Čutuk)
Rafinerija nafte Sisak (Foto: Pixsell, Nikola Čutuk) Foto: Pixsell, Nikola ?utuk

Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak objavio je u petak da ima dokumente iz Uprave Ine prema kojima se pripremaju dvije verzije plana o potpunom prekidu proizvodnje s datumima zatvaranja sisačke rafinerije 1. siječnja ili 1. svibnja 2019.


Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak upitao je Vladu je li upoznata s tim planovima i skorim donošenjem odluke, ili mađarski MOL bez znanja partnera samostalno donosi jednostrane odluke, unatoč hrvatskim predstavnicima u Upravi.

Vezani članci Senzorni vrt Zazelenite svoju okolinu uz Inin Zeleni pojas! Slika nije dostupna Uprava INA-e odlučuje o sudbini rafinerije, 200 radnika prosvjeduje

Kako je priopćeno iz Stožera, riječ je o novom obliku pritiska na radnike Rafinerije nafte u Sisku, koji je pripremljen dok su radnici koristili godišnje odmore.

"Samo 23 dana nakon zatvaranja postrojenja FCC u Sisku, donesen je prijedlog odluke za konačno zatvaranje rafinerije u Sisku. Iako su prezentiravši ovakav 'krnji' način rada rafinerije tvrdili da će osigurati budućnost rafinerije do najmanje 2022. godine i usprkos tome što je prezentirano da ovaj način rada donosi dobit, ostvaruju se predviđanja Stožera. Radi li se o sustavnom neznanju ili ipak o realizaciji dugo planiranih aktivnosti i neprijateljskom preuzimanju INA-e od strane MOL-a? Navode se, u dostupnim nam podacima elektronske pošte, dva moguća scenarija u razdoblju od pet mjeseci", stoji u priopćenju Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak.

Hrvatsku Vladu pita je li upoznata s tim planovima i skorim donošenjem odluke, ili mađarski MOL bez znanja partnera samostalno donosi jednostrane odluke, unatoč hrvatskim predstavnicima u Upravi.

Vlada RH ne prima predstavnike Stožera

Ako je Vlada RH upoznata s ovim planovima, prema Stožeru to znači da je odustala od rafinerije u Sisku i od otkupa dionica Ine. Napominju kako Vlada RH uporno ne želi primiti predstavnike Stožera, koji posjeduje podatke o profitabilnosti rafinerije.

"Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak je ove godine u veljači i ožujku upozoravao u više navrata kako će obustava rada najprofitabilnijeg postrojenja u rafineriji ubrzo dovesti do zatvaranja cijele rafinerije u Sisku, što se ovim dopisima i potvrđuje. Odluka nije donesena i još nije kasno da država, koja je ravnopravni suvlasnik Ine, zauzme o tome stajalište", ističe se u priopćenju.

Podsjeća se da već pet godina Stožer iz Siska upozorava o "svim nepravilnostima unutar najveće nacionalne kompanije".

"Danas, godinama poslije, mi smo pred realizacijom izvoza hrvatske nafte, pred gašenjem rafinerijske prerade u RH, a u konačnici i gubljenju energetske neovisnosti Hrvatske", stoji, među ostalim, u priopćenju Stožera, u kojem se još jednom poziva Vlada RH i sve mjerodavne institucije na ubrzanu aktivnost, razgovore i pregovore. (Hina)