Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sućut državnog vrha

Premijer Plenković: Oliver je bio duša Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oliver je bio i ostat će velikan hrvatske glazbe i hrvatske šansone, čovjek koji je živio glazbu, more i svoju Dalmaciju, bio je duša Hrvatske, istaknuo je u nedjelju predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je uputio izraze sućuti obitelji Olivera Dragojevića koji je preminuo u nedjelju. I ostatak državnog vrha izrazio je sućut Oliverovoj obitelji.

"S velikim sam žaljenjem primio vijest o odlasku hrvatske glazbene legende, našeg omiljenog Olivera Dragojevića.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Zoran Milanović Iz minute u minutu Tko će prvi na Pantovčak? "Ili HDZ-ova vlada ili novi izbori" Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku"

Bio je duša Hrvatske. Hvala mu na bezbroj krasnih pjesama koje bude snažne osjećaje kojima je oplemenio brojne generacije i obilježio naše živote.

Oliver je bio i ostat će velikan hrvatske glazbe i hrvatske šansone, čovjek koji je živio glazbu, more i svoju Dalmaciju, što se osjećalo u svakoj od njegovih pjesama.

Mnogi među nama odrasli su uz Olivera, zaljubljivali se u glazbu kroz njegove hitove, danas klasike koji se uvijek slušaju s jednakim žarom. Voljeli su ga svi naraštaji i nemoguće je zamisliti i jednu proslavu ili feštu diljem Hrvatske bez njegovih antologijskih pjesama, od legendarnog “Galeba” do “Cesarice”.

Svojim bogatim glazbenim opusom, svestranim talentom i jedinstvenim glasom, Oliver je ostavio neizbrisiv trag u beskraju i otišao u vječnost. Premda ćemo ga nositi u srcu, nedostajat će nam.

Primite, molim Vas, u ime hrvatske Vlade i moje osobno izraze najdublje sućuti i osobitog poštovanja", poručioje premijer obitelji Dragojević.

Ministrica kulture: Budi dobar, lijepo sanjaj...

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze iskrene sućuti u povodu smrti Olivera. 

"Dulje od pet desetljeća glazbene karijere Olivera Dragojevića neprikosnoveno je kako po pitanju unisono pozitivne kritike stručnjaka tako i po najširoj recepciji publike. Duboko ukorijenjen u svoju Korčulu i Split, u tipični mediteranski glazbeni izričaj, dopirao je Oliver svojim glasom te jedinstvenom interpretacijom do cijelog svijeta.

Godine 1961. imao je svoj prvi nastup na splitskom dječjem festivalu, a već 1967. s Picaferajem počinje njegova suradnja s velikim Zdenkom Runjićem i Splitskim festivalom koji će sljedećih nekoliko desetljeća biti potpuno u znaku plodonosne suradnje tog najnakladnijeg i najnagrađivanijeg autorsko-izvođačkog dvojca.

Dobivši najprestižnije festivalske i diskografske nagrade, Oliver je bio i laureat prve dodjele Hrvatske diskografske nagrade Porin koja je prošla u znaku njegove izvedbe Gibonnijeve Cesarice. Više od trideset dobivenih Porina te odličje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića samo su neka od brojnih Oliverovih priznanja. Posljednjeg Porina, onog za životno djelo, dobio je prije par mjeseci u svom Splitu.

Tijekom duge karijere surađivao je s najvećim majstorima stiha i aranžmana, otkivao je i pomagao mlade glazbene nade te održao nebrojene humanitarne koncerte. Sve što je radio bilo je prožeto njegovim specifičnim glasom i interpretacijom tako iskrenom da su mnogi bili u nevjerici da stihove koje pjeva ne piše upravo on, te onim ležernim životnim stavom gdje se i s najtežim životnim bitkama nosio s vedrinom i optimizmom. Ovu posljednju bitku prerano je, nažalost, izgubio.

Za kraj, dozvolite mi posuditi jednu od najljepših pjesama iz pregršta antologijskih pjesama kojima nam je Oliver uljepšao živote, te poželjeti: „Budi dobar, lijepo sanjaj…“, navela je ministrica Obuljen Koržinek

Gordan Jandroković: Oliver je živio za glazbu i s glazbom

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u nedjelju izraze sućuti obitelji preminuloga Olivera Dragojevića, ističući kako će njegove pjesme svojom ljepotom i svevremenošću živjeti zauvijek.

"Poštovana obitelji,

s velikom sam tugom primio vijest o preranom odlasku našeg glazbenog velikana, gospodina Olivera Dragojevića.

U više od pet desetljaća velike i jedinstvene karijere, gospodin Oliver Dragojević zadužio je cijelu hrvatsku kulturnu scenu i glazbeni svijet, a njegove pjesme svojom ljepotom i svevremenošću zauvijek će živjeti sa svima nama.

"Legenda hrvatske glazbe gospodin Oliver Dragojević, uz osvojene najprestižnije festivalske i diskografske nagrade te koncerte koje je održao u najpoznatijim svjetskim dvoranama, ostavio je neizbrisiv trag u srcima milijuna ljudi svojom jedinstvenošću i jednostavnošću.

Pamtit ćemo ga kao velikana koji je živio za glazbu i s glazbom, a tu ljepotu nesebično je cijeli svoj život dijelio sa svima nama, svojom publikom. „Galeb i ja“, "Cesarica", "Ako izgubim tebe" i tolike druge njegove pjesme osvojile su naša srca trajno.

U ovim bolnim i teškim trenutcima za Vašu obitelj, molim Vas da u ime Hrvatskoga sabora i moje osobno, primite izraze najiskrenije i duboke sućuti", navodi Jandroković. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene