Oliver Dragojević preminuo je nakon teške borbe s opakom bolešću. Tužnu vijest potvrdila je Slobodnoj Dalmaciji Oliverova obitelj.

Galerija


Zauvijek nas je napustio Oliver Dragojević. Legendarni glazbenik preminuo je u 71. godini nakon teške borbe s opakom bolešću. Problemi sa zdravljem zadesili su ga u kolovozu 2017. godine, kada je ustanovljeno da pjevač boluje od karcinoma. Unatoč snažnom optimizmu koji ga nije napuštao, Oliver je svoju bitku za zdravlje nažalost izgubio, a vijest o njegovoj smrti obitelj je potvrdila Slobodnoj Dalmaciji.

Vezani članci Lu Jakelić Podsjetnik na legendarnog Olivera i izvedba koja kao da je svima u ovo čudno vrijeme baš potrebna! Oliver Dragojević (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Oliver Dragojević legenda je postao još za života, a na njega će nas uvijek podsjećati njegove pjesme

Iza sebe je ostavio neizbrisiv trag na domaćoj glazbenoj sceni, koja će ga zauvijek pamtiti kao velikana koji je svojim pjesmama obilježio živote mnogih.

PROČITAJTE I OVO:

Tony Cetinski oprostio se od Olivera dirljivom porukom: "Počivaj u miru prijatelju i učitelju moj i poljubi mi Tošu"

Pjesme koje srce diraju: Oliverove pjesme koje će zauvijek ostati urezane u naša srca

"Sve nježne riječi svijeta sačuvao sam za te…" 10 prekrasnih stihova iz Oliverovih pjesama

Oliver je rođen u Splitu 7. prosinca 1947. godine, a svoje djetinjstvo proveo je u Veloj Luci na Korčuli. U glazbu se zaljubio već u djetinjstvu, i to nakon što mu je otac Marko poklonio usnu harmoniku. "Mogao sam je razbiti, ali ja sam je čuvao i po cijele dane svirao. Imao sam tada tri ili četiri godine", otkrio je Oliver u jednom od intervjua. Na usnoj harmonici zabavljao bi svoje vršnjake iz susjedstva, ali i putnike na brodu koji vozi na relaciji Split – Vela Luka.

U estradne vode uplovio je 1963. godine kao pjevač i klavijaturist poznatog splitskog benda Batali. Četiri godine kasnije na nagovor Zdenka Runjića kao debitant se pojavio na Splitskom festivalu. Izveo je Runjićev "Picaferj", a izvedba mu tada nije osigurala prolazak u finale. Oliver se tada povlači s Prokurativa i priključuje se Dubrovačkim trubadurima, a ubrzo sudjeluje i u osnivanju popularne grupe More.

Oliver Dragojević (Foto: Filip Brala/PIXSELL)
Oliver Dragojević (FOTO: Pixsell)

1994. godine povratkom na Splitski festival njegova karijera doživljava zamah. Tijekom više od pet desetljeća uspješnog rada Oliver je osvojio najprestižnije festivalske i diskografske nagrade. Bio je i laureat prve dodjele Hrvatske diskografske nagrade Porin.

Bio je omiljen među publikom, ali i kolegama. Posljednjih godina najviše je surađivao sa Zlatanom Stipišićem Gibonnijem, s kojim je 2016. godine izdao i album naziva "Familija". "Najjednostavniji je od svih nas i najnormalniji je od svih nas. Beskrajno ga volim. Možda je on najvoljeniji čovjek u našem narodu. Ne postoji nijedna osoba, bilo da se radi o taksistu ili nekome na blagajni, da ne pita za njega i pozdravi ga", izjavio je nedavno Gibonni.

Oliverov uspjeh potvrđuje i činjenica da je jedan od rijetkih hrvatskih glazbenika koji se mogao pohvaliti nastupima u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji te Opera Houseu u Sydneyju. Bio je jedinstven i neponovljiv, a svojom karizmom oduševljavao je tisuće i tisuće obožavatelja koji danas tuguju. Obožavale su ga sve generacije i u njihovim će mislima Oliver živjeti zauvijek.