Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tita zamjenjuje Republika Hrvatska?

Titovom trgu je odzvonilo - Hasanbegović za petak sazvao sjednicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na dnevnom redu prve sjednice Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine, koja će se održati u petak 21. srpnja, bit će prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i Kluba gradskih zastupnika Neovisni za Hrvatsku, za preimenovanje Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.

Sjednicu je sazvao predsjednik skupštinskog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova Zlatko Hasanbegović iz stranke Bruna Esih - Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Grob Milana Bandića OPORBA NEGODUJE Prije tri godine preminuo je Milan Bandić, još nema nadgrobni spomenik Slika nije dostupna "Bezuvjetni zahtjev" Esih i Hasanbegović uputili pisma Plenkoviću, Bandiću i Stieru - evo što traže od njih

Gradonačelnik Bandić predložio je da se dosadašnji Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske ističući da je to najprikladnije ime koje "u svim Zagrepčankama i Zagrepčanima unisono izaziva sreću i ponos".

"Konačno, na to nas kao stari kulturni europski narod obvezuje Rezolucija Vijeća Europe 1481 o potrebi međunarodne osude totalitarnih komunističkih režima iz 2006. Trg maršala Tita, u katastarskome operatu naznačenim kao k.č. 2745 k.o. Centar, preimenujmo u Trg Republike Hrvatske, imenom s kojim se identificira svaki hrvatski čovjek, a maršala Tita predajmo historiografima", poručio je gradonačelnik Bandić.

Zagrebački gradonačelnik u svom prijedlogu između ostaloga navodi da je taj trg ljepote i gradskog sklada od svog nastanka bio prostorom ideološko-političke konfrontacije složenih i turbulentnih povijesnih silnica koje su na ovim prostorima djelovale.

"Ponajbolje se to zrcali u činjenici da je u 160 godina postojanja svoje ime mijenjao čak sedam puta. Nazivao se Sajmišnim pa Sveučilišnim trgom, Wilsonovim, potom Aleksandrovim trgom, Trgom 1., Kazališnim i Titovim trgom. Naime, svaka novouspostavljena vlast je mijenjanje imena ovoga trga, naravno po mjeri svoje političko-svjetonazorske paradigme, držala svojim prirodnim pravom, a svoju snagu je verificirala uspješnošću njegova preimenovanja".

Bandić: Tito je bio antifašist, ali nažalost...

Bandić kaže kako je na žalost i danas u našem društvu mnogo kontroverzija zbog njegova imena. "Nesporno je da je ono rezultat volje, u mnogočemu kompromitirane, komunističke ideologije i njezinih vlastodržaca s ovih prostora nakon završetka Drugog svjetskog rata. Unatoč tomu što je čovjek po kome je trg nazvan bio antifašist, on nas nakon 1945. nažaIost nije poveo putom kojim su krenuli narodi zapadnoga demokratskog i slobodarskog svijeta. Jedan strašan totalitarni sustav je zamijenjen drugim, jednako strašnim. I opet nas, svih ovih godina, naš najljepši trg i naš urbanistički dragulj svađa i dijeli. Zbog toga je odluka o promjeni imena naš moralni imperativ, a njezina provedba ispit naše nacionalne i ljudske zrelosti. Jer, naši trgovi i naše ulice nas ne smiju svađati, oni moraju nositi imena ponajboljih hrvatskih sinova koje protok vremena nije okaljao i koji su uspješno položili ispit povijesnog propitivanja. Naši trgovi i naše ulice se trebaju imenovati nespornim i najsvjetlijim točkama iz naše povijesti i naše kulturne baštine", ističe Bandić.

Iz Kluba gradskih zastupnika Neovisni za Hrvatsku koje je potpisao predsjednik tog Kluba Tomislav Jonjić mole za udovoljenje njihovom prijedlogu, budući da smatraju "nedopustivim da u demokratskoj hrvatskoj državi javne površine nose imena koja simboliziraju jugoslavenstvo i totalitarizam, odnosno ideologije koje su negacija i Hrvatske i demokracije". Pritom posebno ukazuju na činjenicu da je i člankom 1. st. 1. Ustava Hrvatska definirana kao demokratska država.

Između ostaloga Jonjić kaže kako je "zagrebački Trg maršala Tita to ime dobio 1946., kad je imenom jugoslavenskoga komunističkog diktatora nazvan jedan od najljepših zagrebačkih trgova koji je tijekom povijesti u više navrata mijenjao ime".

Podsjeća kako je njihova lista na nedavnim lokalnim izborima ustrajno zahtijevala preimenovanje Trga maršala Tita, te je to definirala kao jednu od važnih točaka svoga predizbornog programa. Taj zahtjev su najistaknutiji čelnici te liste ponovili i prigodom objave izbornih rezultata, a to je i sastavni dio programa političke stranke Bruna Esih - Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku. Jonjić kaže kako su također gradski zastupnici njihove liste, odnosno stranke, udovoljenje tom zahtjevu postavili i kao uvjet za konstituiranje Gradske skupštine, što je došlo do izražaja i u pismima koja su 18. lipnja odaslana gradonačelniku Bandiću, te predsjedniku i političkom tajniku HDZ-a Andreju Plenkoviću i Davoru Ivi Stieru. Ta pisma prilažu prijedlogu.

Jonjić podsjeća i kako je u sklopu pregovora o konstituiranju Gradske skupštine, gradonačelnik Bandić javno predložio preimenovanje toga trga u Trg Republike Hrvatske te je na toj osnovi - nakon što su suglasnost za preimenovanje pojedinačno potpisali zastupnici triju stranaka odnosno lista (Bandić Milan 365, HDZ, Neovisni za Hrvatsku) - 10. srpnja sklopljen tripartitni sporazum o preimenovanju trga, koji također prilažu svom prijedlogu. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene