Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Ivane Petrović

'U našoj stvarnosti nije tako loše jedino u percepciji naše Vlade'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Staru godinu Cro Cop je u Japanu 'maznuo' Satoshija Ishiija. Ako je suditi po ogromnoj gledanosti te borbe, bogme rekli bi da su građani Hrvatske pritisnuti besparicom i problemima počeli bildati svoj uvijek niski adrenalin.

A i malo smo prodisali na svježem zraku, buri i snijegu nakon one južine. Mozgovi su nam se oksigenizirali pa ponešto i mislimo. U našoj stvarnosti nije tako loše jedino u percepciji naše Vlade. Na čelu s glavnom Vladinom inačicom Hansa Christiana Andersena, ministrom Grčićem. Pa stoga ne čudi da premijer, zatvoren u tom virtualnom svijetu koji i nije tako loš, veliča gaf. Koji u američkom slengu znači da političar govori istinu. Prijevod uz 'excuse my french' nije izgovorio, nepristojan je pa nećemo ni mi. Premijer misli da svi u Hrvatskoj govore engleski. Čudo da se sjednica Vlade još nije održala na tom jeziku. Bilo kako, mi znamo što u našem slengu znači riječ gaf. Pa bi mogli onda i u domaći sleng gaf uvesti kao drugo ime za Vladu.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna - Ivana Petrović najvažniji događaji Strah od terorističkih napada, prosvjed svinjogojaca, ostavka šefa HEP-a i Jakuševac obilježili su tjedan Pregled tjedna Ivane Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Pregled tjedna Što je obilježilo dane iza nas? "Ni u koronakrizi nema očuvanja domaće proizvodnje. I dalje je sve turizam"

Premijer je parafrazirao Kujundžića koji je s posijanim sjemenom parafrazirao biblijsku misao, tako čestu u govorima premijeru očito omiljene američke političke retorike. U kojoj ne vidi dalje od gafa.

Prvi krug predsjedničkih izbora nije odredila ni mreža političkih utjecaja ni Crkva, već ga je odredio mladi Sinčić, otvarajući životne i političke teme o kojima se šuti. I dao ljudima za misliti. Sinčić je nesvjesno započeo s razgradnjom jedne loše klijentelističke političke misli zbog koje Hrvatska ne može mnogo naprijed. Zato je njegovih nešto više od 16 posto glasova birača najvažnija poruka ovih izbora. Najavom kandidature za parlamentarne ta poruka bi bila - mijenjajmo Sabor, pluralizirajmo ga, Sabor je mjesto gdje se rješavaju naši problemi, a s ovakvom slikom Sabora ne možemo riješiti ništa.

Pantovčak nije to mjesto i od promjene Ustava 2000. htjeli ne htjeli Pantovačak je postao svojevrstan paralelni centar političke moći. Hrvatska je time izgubila centar političkog odlučivanja. To je po promijenjenom Ustavu - trebao postati Sabor, što nije postao.

Političke odluke stoga nisu bile odluke, već jalovi kompromisi između Markova trga i Pantovčaka. Vođene uglavnom ja tebi - ti meni interesima, nas građane ostavljajući u procjepu svake vrste. Tragikomično je sad na trenutke gledati to ulagivanje Sinčićevim biračima. Oni nisu ni lijevi ni desni. Oni su specifični po profilu i na veći broj njihovih glasova ne mogu računati ni Ivo Josipović ni Kolinda Grabar Kitarović. U izbornoj noći u njezinu stožeru radost i veselje, u njegovu šok i pokislost.

Premijer je u izbornoj noći izgubio živce uputivši niz uvreda na račun gospođe Kolinde, nije ni lijepo ni džentlmenski. Pitanje je koliko će i jedno i drugo utjecati na birače. Sigurni smo tek da će nas finale ovih izbora podsjećati na one Bush - Al Gore, gdje je odlučivalo doslovno nekoliko elektorskih glasova, a finalna paljba dviju stranačkih mašinerija je počela.

Ministrica vanjskih iz Turske je naručila Vladin avion da po nju dođe i ranije je vrati doma. Spržilo se 60 tisuća kuna novca poreznih obveznika - našeg novca. Milanović brani njezino pravo na avion k'o Vargino na službeni auto... A ona je zaboravila da je na pitanje jeli Varga trebao na skijanje službenim autom - kazala da nije trebao. Ali eto, za sebe avion smatra praktičnim troškom.

SDP-ovci i HNS-ovci se posvađaše tko će ubrati zasluge za projekt istraživanja nafte i plina u Jadranu. A nije to zasluga ni jednih ni drugih... Vrdoljak spominje nestabilnu geopolitičku situaciju i krizu u kojoj se Hrvatska pokazala kao uspješna. E pa toj situaciji i Amerima idu zasluge za našu uspješnost.

Vlada je izabrala pet kompanija za taj posao. A od Vrdoljaka, koji je otkrio geopolitiku - očekujemo da energetici da ključan smisao i konačno je uklopi u neku geopolitičku priču. Valjda kuži što to znači.

I eto drž' ne daj ušli smo u Novu. Zalihe veselja nam se ipak nisu isušile. Dobar je to znak. Na kraju krajeva, unatoč svemu, ma život je lijep. Živjeli!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene