Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Karamarko o izborima

'Ova je Vlada iluzionistička, a zbog tog iluzionizma cijela država pati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedništvo HDZ-a jednoglasno je u ponedjeljak prihvatilo strategiju i program HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović, čije je predstavljanje najavljeno za utorak u zagrebačkom hotelu Westin.

Predsjednik stranke Tomislav Karamarko rekao je novinarima da su dosad bile "samo konture prave kampanje", odnosno tek pretkampanja, a ako se uzme u obzir koliko njihova kandidatkinja ima pristupa medijima i koliko su mediji objektivni, zadovoljan je dosadašnjim dijelom.

Pročitajte i ovo Plenković na TikToku "Je l' bilo ok?" VIDEO Pokazao par trikova, pokušao biti kul i šaljiv: Plenković postao tiktoker, njegov prvi video morate pogledati Preminuo Ivo Jelić Ivo Jelić Preminuo bivši saborski zastupnik i prvi predsjednik HDZ-a u Dubrovniku

Karamarko je posebice nezadovoljan nacionalnom televizijom po pitanju prostora, koja preferira, po njegovim riječima, kandidata, aktualnog predsjednika Ivu Josipovića.

Na pitanje je li 11. siječnja, o kojem se govori kao datumu izbora, ustavno regularan, Karamarko je mišljenja da nije. Kaže da se i o tome raspravljalo na Predsjedništvu i da će se taj datum provjeriti.

Karamarko je dodatno taj datum nazvao politikantskim i izmišljenim jer tada ljudi odlaze iz domovine na svoja radna mjesta, dok se drugi vraćaju sa skijanja i da je to plitka računica predsjednika koja mu neće pomoći. Dodaje da će svejedno kao stranka inzistirati na provjeri tog datuma.

Komunikacija s Gotovinom

Karamarko nije izravno odgovorio hoće li Kolinda dobiti potporu generala Ante Gotovine, o čijem se sastanku u medijima ovih dana spekulira. Prvi čovjek HDZ-a rekao je da su oni već imali neke susrete, ali da ništa konkretno nije dogovoreno i da ne bi htio ništa prejudicirati, ali da oni svakako komuniciraju.

Ustvrdio je da je HDZ-ova kandidatkinja po svemu bolja od kandidata Ive Josipovića - od blistave karijere do činjenice da nije vezana ni po čemu uz stare strukture. Kaže da se Josipovića po ničemu ne može zapamtiti što je radio u proteklih pet godina te je podsjetio na njegov odgovor oko monetizacije prema kojem je on i za i protiv monetizacije, što je samo jedan od primjera kako je vodio politiku.

Kazao je da će predsjednik u kampanji morati dati mnoge odgovore kao i na nedavnu izjavu Milijana Brkića vezanu uz Josipovića i Komercijalnu banku te da za to ima vremena do veljače.

Tomašić dala potporu Grabar Kitarović: Hrvatska je spremna za ženu predsjednicu

Ponovio je da je HDZ protiv monetizacije autocesta. Ističe da u ekonomiji postoji nešto što se zove upravljanje dugovima i da to nažalost Vlada ne akceptira kao disciplinu. Rekao je i da će kredit za autoceste od 2018. nadalje biti podnošljiviji, što govore stručnjaci, a i stranka isto ima takve analize, i da treba izdržati do tada. "Kod monetizacije je pitane kakav će biti koncesionar i kakve će uvjete ponuditi", dodao je.

Puno je problema, a Vlada srlja u želji da prodajom, davanjem koncesije za 3 ili 3,5 milijardi eura pokrpa rupe u proračunu u jednoj godini, kaže Karamarko.

Na pitanje hoće li podržati SDP-ov prijedlog da Mladen Bajić bude ustavni sudac, Karamarko odgovara da stranka o tome tek treba raspravljati, a da argumente zašto da i zašto ne treba vidjeti u demokratskoj raspravi, nakon čega će se donijeti i odluka.

Rekao je kako je apsolutno siguran u tvrdnje tajnika stranke Milijana Brkića da je rad policije politiziran. Ističe da je nekoliko puta javno upozoravao da se ne smije dopustiti da rad djelatnika tijela državne uprave, specifičnih tijela poput policije da budu politizirani, upotrijebljeni u stranačke svrhe.

"Ako netko zapovijeda da činiš kazneno djelo takvu zapovijed možeš odbiti. Nekoliko puta sam apelirao, očito je gospodin Brkić bio potaknut da to isto kaže", ističe Karamarko. Pojasnio je da govori o indicijama kojih je iz sustava sve više.

'Zbog iluzionizma ove Vlade cijela država pati'

Karamarko je potvrdio jučerašnji jednosatni sastanak s Ružom Tomašić gdje se pričalo o svim aktualnim temama i da se suradnja nastavlja i dalje. Negirao je da je Tomašić postavljala uvjete vezane za suradnju s njezinom bivšom strankom HSP AS. Na pitanje hoće li dalje biti suradnja i s njom i njenom bivšom strankom, predsjednik HDZ-a odgovara da vjeruje da će biti tako.

Što se tiče upozorenja iz Europske unije da će Hrvatska iduće godine ekonomski stajati jako loše, Karamarko je mišljenja da je to sve logična posljedica politike koju provodi ova Vlada. Ističe da HDZ već dvije godine upozorava na to, kao i na nerealno planiranje proračunskog deficita.

Karamarko je nazvao Vladu iluzionističkom, a da zbog tog iluzionizma cijela država pati. Na pitanje što očekuje od proračuna za iduću godina Karamarko odgovora da ne očekuje ništa.

Vidjet ćemo što će i kakva rješenja predlagati. Oni stalno pričaju o štednji i čak ih mogu razumijeti i shvatiti da nemaju više što štedjeti i rezati, iako bi se dalo o tome razgovarati, ali oni ništa ne rade na prihodovnoj strani, kaže Karamarko. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene