Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Tihomira Cipeka

'Josipović će morati zaoštriti retoriku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako će izgledati kampanja u drugom krugu, za Dnevnik Nove TV komentira politički analitičar Tihomir Cipek.

Pratili ste rezultate izbora, krenuo je lov na glasove Sinčića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predsjednički izbori Grabar Kitarović: 'Idem apsolutno na svaki glas' Slika nije dostupna Predsjednički izbori '20 posto glasača tražilo neku novu pravednost'

I jedan i drugi pripisuju sebi te glasove, vidjet ćemo kojem će se kandidatu birači orijentirati. Čini mi se da će njihove glasove prije dobiti predsjednik Josipović nego Grabar Kitarović.

Može li to i za jednog i drugog biti kontraefekt? Sad će krenuti 'upucavanje' tim biračima.

Naravno da može, ali ništa im drugo nije preostalo. Oni imaju dva rezervoara glasova, jedno su Sinčićevi, a drugo da mobiliziraju 50 posto birača koji nisu izašli na birališta. Mislim da pobjednik ne ovisi samo o Sinčićevim glasovima nego i o tome hoće li uspjeti mobilizirati dio birača koji nisu glasovali u rovom krugu.

Prije 5 godina imali smo upravo taj fenomen, da je na drugi krug izašlo više birača nego na prvi. Mislite li da se taj scenarij može ponoviti?

Da, može.

Crvena i plava Hrvatska: Provjerite kako su glasali vaši susjedi

Tko može te birače izvući na birališta?

Mislim da će se taj scenarij ponoviti. Čini mi se da su to rezervoari u kojima je Grabar Kitarović došla do vrha. Ima tu još potencijala u nekim županijama uz obalu. Josipović ima potencijala u sjeverozapadnim dijelovima zemlje gdje je bila relativno mala izlaznost i tu će oboje tražiti svoje pristaše.

Hoće li u duelima biti žestoka retorika?

Do sada je kampanja bila vrlo korektna s obje strane. Oboje su bili vrlo fer. Naravno da su htjeli istaknuti mane protivnika, ali nisu išli žestoko.

Da vas je jučer ujutro netko pitao da ćemo imati ovakvu noć, što bi mu rekli?

Rekao bih da malo pretjeruju. Pozicija ide ovako: Josipović je od jednog čovjeka koji je bio krajnje umjeren ipak morati malo zaoštriti svoju retoriku, a Grabar Kitarović se nastoji nametnuti kao kandidatkinja promjene i kao kandidatkinja nacionalnog jedinstva.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene