Predsjednica Grabar Kitarović još je jednom pokazala koje joj vrste političkih susreta najbolje odgovaraju – međunarodni, diplomatski i ceremonijalni.

Galerija


Tijekom susreta s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom kod predsjednice se vidjela i sigurnost i opuštenost koja joj često nedostaje kada nastupa na domaćoj političkoj sceni.

Govor tijela predsjednice i kanadskog premijera sasvim jasno pokazuje da među njima postoje simpatije i naklonost. Tijela lagano nagnuta jedan prema drugome kad sjede, otvoreni dlanovi i fokusiran pogled tijekom razgovora te osmijeh na licu znakovi su jedne neopterećene, nekonfliktne komunikacije, ležerne i opuštene. Šteta što predsjednicu češće ne susrećemo u ovakvom izdanju.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Natalia Tadić) Sastali se Kolinda Grabar-Kitarović i kanadski premijer Justin Trudeau, pogledajte što su poručili nakon sastanka

Naravno, bez političke opterećenosti, teških tema, kriza i potencijalnih konflikata, netko će reći da je svakome jednostavno komunicirati. Ipak, sigurnost koju predsjednici daje savršeno vladanje jezikom, poznavanje diplomatskih protokola i običaja međunarodnih susreta svakako su očiti u svim segmentima njezina javnoga nastupa.

Jedina zamjerka formalnom susretu s premijerom jest izbor odjeće (ne ulazeći u analize modnih stilista), ali može se primijetiti da se zbog košulje doimala previše ukočeno te joj je kretanje gornjeg dijela tijela bilo otežano.

Poznato je da predsjednica veliku pozornost posvećuje modnom odabiru (što je i pohvalno u ovakvim svečanim prigodama), ali je uz estetsku komponentnu katkada važno u obzir uzeti i onu praktičnu. Barem da se ne osjeća sputano i ograničeno.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sa suprugom Jakovom u Kanadi (Foto: DNEVNIK.hr) Predsjednica iz Kanade poručila građanima: "Pozorno pratim situaciju oko poplava. U mislima sam sa svima kojima će i ova noć biti besana"

Na svečanoj večeri ta je opuštenost ponovno došla do izražaja. Dobro raspoloženje, srdačnost i toplina predsjednice manifestirali su se i verbalno (kratkom zdravicom koju je održala) i neverbalno. Zdravica je dobar primjer te svečane retoričke vrste kojom se ističu zajedničke vrijednosti, veze i prijateljstvo.

Figurativna sadržajem i svečane govorne izvedbe, predsjednica je izvela retoričku vrstu koja joj najbolje odgovara. Takva uzvišenost u interpretaciji (s nešto sporijim tempom, dramatskim stankama i posebnim isticanjem važnih riječi u govoru) primjerena je upravo zdravicama i svečanim prigodama.

Ono što se predsjednici najčešće zamjera i smatra njezinim najvećim retoričkim nedostatkom jest svojevrsna teatralnost u nastupu i uzvišenost u izvedbi u „neuzvišenim“, svakodnevnim situacijama i komentarima domaćih aktualnosti. Međutim, tek sada taj je nedostatak prednost, a takva retorika primjerena za situaciju i publiku.

Kada bi se od predsjednice očekivalo da sudjeluje samo u ovakvim retoričko-političkim situacijama, Kolinda Grabar-Kitarović bila bi izvrsna govornica.

Dr. sc. Gabrijela Kišiček radi na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje na diplomskom studiju fonetike predaje Govorničku argumentaciju, Povijest govorništva, Govorništvo za nastavnike i Neverbalnu komunikaciju. Suautorica je knjige "Retorika i društvo" te autorica niza znanstvenih i stručnih radova iz područja retorike. Predsjednica je Odjela za fonetiku HFD-a te članica međunarodnih udruženja retoričara.