Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova tv d.d.

Pravila - Izborna kampanja za izbor zastupnika u Europski parlament

Izbori za Europski parlament, ilustracija - 2
Izbori za Europski parlament, ilustracija - 2 Foto: Canva
NOVA TV D.D. donosi pravila kojih će se pridržavati tijekom predizborne kampanje za izbor zastupnika u Europski parlament 2024. godine.

NOVA TV će tijekom izbora zastupnika za Europski parlament postupati sukladno Zakonu o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske (NN 92/10, 23/13, 143/13), Pravilima o postupanju elektroničkih medija s nacionalnom koncesijom u RH tijekom izborne promidžbe (NN 118/2014) te uputama nadležnih tijela.

NOVA TV u predstavljanju izbornih aktivnosti u svojim programima jamči novinarsku neovisnost, profesionalnost i stručnost, dosljedno poštivanje novinarskoga kodeksa, te će Izbornu kampanju pratiti držeći se načela uravnoteženosti, poštenja i nepristranosti.

NOVA TV će u informativnim emisijama na jednostavan način rastumačiti izborni sustav i način kandidiranja, te pozivati građane da izađu na izbore.
• U okviru informativnih emisija izvještavanje o redovitim aktivnostima državnih i dužnosnika lokalne i regionalne samouprave provodit će se bez navođenja njihove kandidature na izborima te stranačke pripadnosti.
• Izvještavajući o rezultatima ispitivanja javnog mnijenja, Nova TV će jasno i nedvosmisleno objaviti ime stranke ili osobe koja je naručila ispitivanje, naziv organizacije koja je provela ispitivanje, ispitni uzorak i mogućnost pogreške te razdoblje u kojemu je ispitivanje provedeno.

NOVA TV će se, 24 sata uoči izbora i na dan izbora do 19 sati odnosno zatvaranja birališta suzdržati od objave procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua nositelja lista, odnosno kandidata, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela

• Svim kandidatima NOVA TV će omogućiti objavljivanje plaćenih promidžbenih poruka, pod jednakim uvjetima. NOVA TV će osigurati da takve promidžbene poruke budu jasno odvojene od preostalog programa, tako da javnost može jasno razlučiti kako je riječ o plaćenoj promidžbenoj poruci.

NOVA TV će u svojim programima u redovitim informativnim emisijama redovito objavljivati sve informacije važne za izbore i tijek izbornoga postupka.

NOVA TV će na svojoj internetskoj stranici, portalu www.dnevnik.hr.:

- predstaviti sve političke stranke koje su predložile liste kandidata, kao i kandidacijske liste grupa birača, koji sudjeluju na izborima.
- Svaka kandidacijska lista ima pravo na 5-minutno predstavljanje.
- Termin snimanja za predstavljanje, biti će dodijeljeni po abecednom redoslijedu i objavljeni na internetskoj stranici, portalu www.dnevnik.hr.
- U skladu s točkom 12. Programskih pravila nakladnika Pravila o postupanju elektroničkih medija s nacionalnom koncesijom u Republici hrvatskoj tijekom izborne promidžbe (NN 165/03, 105/07, 118/2014), sudionik/kandidat, koji ne dođu na zakazani termin smatrat će se da je svojevoljno odustao.
- Sva snimljena predstavljanja biti će objavljena i dostupna po abecednom redoslijedu na internetskoj stranici, portalu www.dnevnik.hr.

• Predstavljanje kandidata, koji u svom govoru bude širio vjersku, nacionalnu i spolnu mržnju, neće biti uvršteno u program. Također, kandidatima nije dopušteno nikakvo reklamiranje proizvoda ni nošenje bilo kakvih obilježja, osim stranačkih.

NOVA TV će izborne aktivnosti sudionika na izborima pratiti rukovodeći se načelima novinarske neovisnosti, profesionalnosti i stručnosti, uz dosljedno poštivanje novinarskoga kodeksa te posebno temeljnog načela slobode izražavanja vodeći se pri tome interesima javnosti.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene