Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milanović o državnoj imovini

'To je Sveto pismo, a ne 10 Božjih zapovjedi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je na današnjoj sjednici, između ostalog, donijela više uredbi među kojima i one o visini minimalne plaće te o kriterijima, mjerilima i postupku za odgodu plaćanja, obročnu otplatu duga te prodaju, otpis ili djelomičan otpis potraživanja.

Na početku Sjednice premijer Zoran Milanović rekao je kako su se pojavile spekulacije oko Ine, ali mora naglašava da nema nikakvih formalnih razgovora s mađarskom stranom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva Ilustracija Sjednica Vlade Plenković: "Predlažemo Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika"

Premijer Milanović rekao je da je zadatak Vlade da probleme rješava, da zna što će s tim dionicama. U rebalansu proračuna uračunat je profit Ine koji će biti izvučen iz kompanije i uključen u razvojne programe za Hrvatsku. Mađarska Vlada želi razgovarati, ali ništa nas ne obvezuje na neki dogovor, naglašava premijer.

Strategija je javna, plan djelovanja, ne rješava konkretne slučajeve. Netko je u Saboru govorio o Svetom pismu. Da, Sveto pismo je skriptura, to je širok pojam. Ovo nije 10 zapovjedi koje su jasne u detalje. Ovo je Sveto pismo. Ali, ljudi su puno razgovarali, pa katkad i sukobili oko interpretacije Svetog pisma. Premijer Zoran Milanović o strategiji raspolaganja državnom imovinom 'Proteklih godina su se uglavnom svadili predsjednik uprave i nadzornog odbora. Danas to nije slučaj, danas se normalno razgovara', rekao je Milanović.

Dodaje kako postoji opterećenje i sudskim postupkom koji se vodi oko prodaje Ine, a u isto vrijeme kompanija mora raditi i ostvarivati profit.

'Ovo je moja obaveza da kažem jer je javnost bila traumatizirana potezima proteklih godina. Naš je interes profit kompanije koji ćemo kasnije uložiti u razvojne projekte', rekao je Milanović.

Govoreći o Nacrtu prijedloga strategije upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske za razdoblje od 2013. do 2017. godine potpredsjednik Vlade Neven Mimica rekao je kako je 'naš problem jer nemamo korist od te imovine kao u drugim zemljama, koje državne imovine imaju i manje.

>> DOZNAJTE što ostaje državno, a što se prodaje!

'Prema Eurostatu, vrijednost državne imovine je veći od 31 milijardi eura po čemu smo peti u Europi. Time zaradimo samo 0,7 posto BDP-a. Problem je što nemamo toliku korist od te imovine koliko imaju druge države u Europi', kazao je Mimica.

Tijekom trajanja Sjednice, ispred zgrade Vlade prosvjedovali sindikati. U prijedlogu strategije stoji da su dva ključna dugoročna cilja: očuvati važne i vrijedne dijelove imovine u vlasništvu Hrvatske za potrebe sadašnjih i budućih naraštaja, ali i organizirati učinkovitije i transparentno korištenje imovine u vlasništvu Hrvatske s ciljem stvaranja novih vrijednosti i ostvarivanja veće ekonomske koristi.

Prijedlog nacrta komentirao je Milanović: 'Sad će imati razloga biti zadovoljni i oni koji su nas kritizirali u saboru. Strategija je plan djelovanja, konkretne slučajeve ne rješava. Netko je u Saboru spominjao i Sveto pismo. Sveto pismo je skriptura, a ne deset zapovjedi. Moramo djelovati, ovo je strategija, ona daje određene okvire.'

Potempkinova sela

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš prezentacijom je predstavila nacrt prijedloga odluke o izmjenama i dopunama Strategije prostornog uređenja Republike Hrvatske. 'U iščekivanju salve napada da rasprodajemo Hrvatsku. Nema straha od nekakvih 'Potempkinovih sela' koja se spominju u Hrvatskoj, mada bi negdje dobro izgledala kao turistička atrakcija', rekao je premijer.

Država bez papira

O prijedlogu odluke o pokretanju projekta e-Građani izvijestila je ministrica Milanka Opačić. 'Cilj Vlade je da do kraja mandata stvori državu bez papira. Želimo ukinuti praksu čekanja na šalterima i plaćanja papira za vađenje dokumenata', rekla je Opačić istaknuvši nekoliko projekata koji su u skladu s e-građanima već ostvarene, poput upisa u srednje škole elektronskim putem, početak uvođenaj e-imenika, fiskalne kase...

Građani bi zahvaljujući projektu e-Građani imali osobni korisnički pretinac. Postojao bi identifikacijski sustav i središnji državni portal. Sustavom OIB-a razmjenjivat ćemo podatke, a građani će biti pošteđeni plaćanja i vađenja silnih dokumenata , pojasnila je Opačić.

Minimalna plaća

Ministar rada Mirando Mrsić rekao je vezano za prijedlog uredbe o visini minimalne plaće da će ona od 1. lipnja biti 2.984,78 kuna što je za 170 kuna više od sadašnjih 2.814 kuna. Ministar je najavio i da će ova godina biti prva u kojoj će biti više zaposlenih od onih koji će dobiti otkaz.

Porezni red ili porezni teror?

Premijer Milanović je o prijedlogu uredbe o kriterijima, mjerilima i postupku za odgodu plaćanja, obročnu otplatu duga te prodaju, otpis ili djelomičan otpis potraživanja rekao je: 'Onome tko je protiv zakona porezni red je porezni teror.

Manje naknada političarima

Ministar uprave Arsen Bauk rekao je da će za osvojeno mjesto u vijeću ili skupštini na lokalnim izborima, stranci ili nezavisnoj listi biti plaćeno od tisuću kuna u malim mjestima do 10.000 u Zagrebu. To je, napominje tri posto manje nego ranije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook   

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene