Velika novost od danas stiže za sve Hrvate. Pozivi i tekstualne poruke iz Hrvatske prema drugim zemljama Europske unije bit će znatno jefitniji. Istražili smo kako će to zapravo izgledati.

Galerija


Bez obzira na to u kojoj ste zemlji Europske unije – Italiji, Grčkoj, Francuskoj ili pak Hrvatskoj, od danas će međunarodni pozivi i SMS-ovi biti značajno jeftiniji.

Vezani članci Mobitel (Foto: Press Association/PIXSELL) Napokon dobra vijest za korisnike teleoperatorskih usluga: Odsad jeftinije i jednostavnije raskidanje ugovora Mobitel, ilustracija (Foto: Pixsell, Davor Višnjić) Donesena odluka o cijenama telefonskih poziva i SMS-ova, evo koliko ćete plaćati

Potrošači će telekomunikacijske usluge prema drugim zemljama EU-a plaćati ovako: cijena jednog poziva neće smjeti biti veća od kunu i 76 lipa po minuti, dok cijena jedne tekstualne poruke neće smjeti biti veća od 55 lipa, kaže Mario Jurič. 

Ako biste željeli komunicirati fiksnim telefonom ili pak mobitelom, vrijede ista pravila. Niže cijene primjenjuju se na pozive i SMS-ove na bilo koji fiksni ili mobilni broj iz druge države EU-a. Mnogi će zato odahnuti jer više neće biti šokirani visokih računima.

Cijene su dosad, naime, išle previsoko. Primjerice, jedan hrvatski teleoperater naplaćivao je dosad četiri i pol kune po minuti za jedan poziv prema Njemačkoj, a sami možete izračunati koliko ćete sada uštedjeti.

Međunarodni pozivi nisu isto što i roaming, koji se ne naplaćuje. Prema podacima HAKOM-a, Hrvati su prošle godine s inozemstvom razgovarali oko 175 milijuna minuta koristeći fiksnu ili mobilnu mrežu. Prihodi operatera za to iznosili su oko 245 milijuna kuna.

Nova pravila vrijedit će samo za privatne korisnike u svim zemljama članicama EU-a. Uskoro će ovaj cjenik biti dostupan u Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
VIJESTI

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.