Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poziv Domagoja Mikića

Bespravna gradnja preplavila biser Jadrana, mještani tvrde da novi objekti niču u 48 sati: "Svaki put kad prošetam kroz isti dio, nikad nije isto"

Aktualno Galerija Davor Šantek i Domagoj Mikić Davor Šantek i Domagoj Mikić Foto: DNEVNIK.hr Davor Šantek, načelnik sektora za nadzor građenja DIRH-a Davor Šantek, načelnik sektora za nadzor građenja DIRH-a Foto: DNEVNIK.hr Ana Kučić, gradonačelnica Malog Lošinja (HDZ) Ana Kučić, gradonačelnica Malog Lošinja (HDZ) Foto: DNEVNIK.hr Vedran Sutlić, mještanin Vedran Sutlić, mještanin Foto: DNEVNIK.hr +4 Nelegalna gradnja na Lošinju - 1 Galerija 1/9 >>
Ove nedjelje Poziv Domagoja Mikića istražuje slučaj bespravne gradnje na Lošinju u kojem mještani tvrde da tijekom vikenda niču novi nelegalni objekti koji su popunili biser Jadrana.

Hrvatske institucije su se probudile. Ovog tjedna zbog ilegalne gradnje ostavku je dao predsjednik uprave HEP-a. Tjedan prije uhićeno je pet osoba među kojima i jedna referentica koja je građevinske dozvole doslovno dijelila šakom i kapom. Ekipi Poziva stigao je Videopoziv iz Lošinja iz kojeg tvrde da nelegalne kuće nastaju preko vikenda.

Je li Lošinj uistinu građevinski El Dorado gdje se gradi bez dozvola, i niču li nelegalne kuće doslovno u 48 sati, tragom Videopoziva na teren je sve otišla istražiti reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga.

Petar Banić iz Inicijative za legalnost Malog Lošinja istaknuo je za Dnevnik Nove TV velik broj nelegalnih objekata.  

 

"Svaki vikend kada komunalno redarstvo više nije na terenu rade, vikendima nastaju nova zdanja, od petka popodne do pon ujutro i toga zaista ima sve više diljem našega otoka", komentirala je gradonačelnica Ana Kučić.

Pročitajte i ovo Oklopna vozila Bradley večeras kreću za Slavonski Brod - 3 Spremni za put "Ovakav teret još nije prošao hrvatskim cestama": Sve je spremno za put Bradleyja, poznata i ruta kojom će ići do Slavonije

Tako je u negrađevinskom području niknuo i jedan mini kompeks.

"Izašla je van građevinska inspektorica iz Rijeke i na opće čuđenje se proglasila ne nadležnom jer je ona od ovoga vidjela da se tu nalaze dvije male kućice, kamp kućice s rudom i da se nalazi malo spremište za alat", rekao je Banić.

Nelegalna gradnja na Lošinju - 1 Nelegalna gradnja na Lošinju - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

Još je jedna aleja nelegalnih objekata van je građevinske zone. Kućica ima s obje strane puta, visoke ograde štite od pogleda prolaznika.

"Nećemo imati više ništa"

"Primjetio sam da svaki put kad se šetam kroz isti dio da nikad dvaput ne prođeš, a da je isto. Volim ovaj otok i volim sve ovdje, ali velikom brzinom se to uništava i jednog dana će se uništiti i nećemo imati više ništa", naglasio je mještanin Vedran Sutlić.

Nekoliko metara niže idilična je uvala i Lučica Studenac. Nekad mandrač, danas plaža. I ta devastacija prijavljena je Lučkoj kapetaniji i Ministarstvu mora.

"Za dio radova čišćenja površine investitor je priznao radove na predmetnom dijelu te je Lučka kapetanija Rijeka podnijela optužni prijedlog pred Vijećem za prekršaje Lučke kapetanije Rijeka, a prekršajni postupak je u tijeku", priopćili su iz ministarstva.

Pročitajte i ovo Stigli prvi BBB - 1 Kakva farsa Mogu li pristigli Boysi na derbi s Hajdukom? "Dinamo čeka da policija povuče prvi korak, a policija prikuplja informacije"

Nepreglednim labirintima niskog i visokog raslinja ekipa Poziva stigla je na predio Ćunski.

I tamo je zabranjena gradnja, ali je stvarnost potpuno drugačija.

"Ovdje se radi o nekakvoj modifikaciji legende o Loch Nessu, znači svi su pričali o Loch Nessu, ali nitko nije vidio. Ovdje svi pričamo o bespravnoj gradnji na Kurilima, a svi se prave da ju ne vide, nestvarna situacija", rekao je aktivist Arsen Mujagić.

Podaci grada iz 2021. kažu da je tamo sagrađeno 508 ilegalnih objekata. Danas je taj broj puno veći.

Portal Bespravna gradnja

Lošinjani su se pridružili portalu bespravna gradnja. Tamo se potpuno anonimno može prijaviti gradnja bez dovole.

Platformu je pokrenulo 17 istarskih općina i gradova kojima je na vlasti IDS. Njegov predsjednik Dalibor Paus rekao je da pitanje ilegalne gradnje treba nadići stranačke podjele.

Nelegalna gradnja na Lošinju - 1 Nelegalna gradnja na Lošinju - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Vi danas napravite nelegalni objekat, sutra možete zvati geodeta koji će taj objekt ucrtati, zatim će taj geodet to dati u katastar, katastar će provest i prosljediti prema zemljišnim knjigama u kojima će se upisat građevina bez uporabne dozvole. S time idete na MUP, dobijete kućni broj i možete se jednostavno prijaviti na tu adresu iako se radi o nelegalnoj gradnji", objasnio je Paus.

Nelegalna gradnja posebno je na Lošinju buknula nakon dva vala legalizacije.

Velik broj bespravne gradnje, a sporo uklanjanje

Reporter Domagoj Mikić o svemu je razgovarao s načelnikom sektora za nadzor građenja DIRH-a, Davorom Šantakom u studiju Dnevnika Nove TV.

Šatak je na pitanje zna li da je na Lošinju više od 500 nelegalnih objekata odgovorio da ima saznanje, ali ne o tolikom broju, već od njih 120.

"Osim građevinskih inspektora koji tu imaju ovlast nadzora, postoje i jedinice lokalne uprave koje imaju svoje komunalne redare koji također imaju ovlast nadzora, pogotovo u počecima takve gradnje", rekao je odgovarajući na pitanje kako je to moguće.

Šantak je upitan i kako je moguće da su nelegalne kuće dobile kućne brojeve. Odgovorio je da su se to i oni pitali - kako je to moguće.

"U ovoj godini srušili smo, mi, prisilno 18 građevina, a sve skupa otkad smo u inspektoratu, od 1. travnja 2019., srušeno je sve skupa 1390 građevina", dodao je.

Pročitajte i ovo Prijatelji životinja prosvjeduju - 1 Pozvali na prekid zlostavljanja Prijatelji životinja nezadovoljni: "Izbacili su scenu gdje lovac ubija Bambijevu mamu, da ne bi uzrujali djecu"

S obzirom na sporost procesa, Šantak je istaknuo da su u lipnju išli u izmjenu zakona kako bi moglo ubrzati postupanje u vangrađevinskoj zoni što znači da sada ne moraju ispisivati novčane kazne jer već nakon rješenja o uklanjanju mogu direktno ukloniti objekt.

Nelegalna gradnja može se prijaviti na više načina, dodao je Šantak. "Može se prijaviti pisanim putem na Državni inspektorat, Šubićeva 29, može se preko web portala, a može se doći i u naše područne urede u Zagrebu, Varaždinu, Osijeku i Splitu i tamo direktno prijaviti ljudima koji su na dežurstvima", rekao je za kraj.

Svoju priču možete poslati i putem Facebook stranice ili putem web-forme, na mail poziv@novatv.hr te na WhatsApp i Viber na broj redakcije 095 2911 911.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene