Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šef HEP-a

Barbariću odbijena žalba, vila na Hvaru mora se rušiti, a priprema se i optužnica

Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a
Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a Foto: DNEVNIK.hr
Barbarić će morati srušiti svoju bespravno izgrađenu vilu. Ukoliko to ne učini, država će rušenje preuzeti na sebe, a osim kazne u tom bi slučaju šef HEP-a morao platiti i trošak rušenja.

Općinski sud u Splitu odbio je u petak žalbu Frane Barbarića, predsjednika Uprave HEP-a, koju je podnio na rješenje Državnog inspektorata za rušenje njegove bespravno građene vile na otoku Hvaru.

Pročitajte i ovo Ilustracija I nisu jedini Ministar i tajnik susreli se s predstavnicima države koja ne postoji, potpisan i sporazum: "Došli su, predstavili nekoliko projekata, poslušali smo ih i to je to''

Istodobno, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu priprema optužnicu koju će ovih dana podići protiv Barbarića za bespravnu gradnju na temelju kaznene prijave Državnog inspektorata.

Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a Bespravno sagrađena građevina Frane Barbarića - 4 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Kazneni zakon u glavi dvadeset koja obuhvaća kaznena djela protiv okoliša predviđa djelo protupravne gradnje za koje je predviđen zatvor od šest mjeseci do pet godina. Djelo čini onaj tko protivno propisima gradi građevinu na području koje je propisom ili odlukom nadležnog tijela proglašeno zaštićenom prirodnom vrijednosti, kulturnim dobrom ili drugim područjem od posebnog interesa za državu.

Barbarićeva vila s bazenom građena je na udaljenosti od mora manjoj od kilometra što je prostor koji spada u zaštićeni obalni pojas.

Pročitajte i ovo Ilustracija Put iz pakla Dalekovod se srušio na vlak: 700 putnika bilo je zarobljeno i bez WC-a osam sati

Pročitajte i ovo Vanja Gjorčevska nema je od ponedjeljka Ovo je Vanja (14), nestala je na putu do škole, traže je cijela regija i Interpol: "Zaista mislim da je oteta!"

Šef HEP-a i potpredsjednik zagrebačkog HDZ-a, podsjeća Jutarnji, oglušio se na rješenja građevinskih inspektora i nije platio čak tri novčane kazne koje su mu stigle u ukupnom iznosu od gotovo 30.000 eura.

Posljednju kaznu dobio je ovaj tjedan, a ukoliko u roku od osam dana otkad je zaprimi ne krene sam u rušenje bespravno izgrađene vile, država će sama srušiti građevinu. Očekuje se da bi akcija rušenja vile mogla biti prije Božića, a u tom bi slučaj Barbarić morao platiti trošak rušenja.

Nakon presude oglasio se i Barbarić. Cijelo priopćenje možete pročitati ovdje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene