Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prevara ili snalažljivost

Općina dijelila zemljište u bescjenje da se vrate mladi, a niknule vile za iznajmljivanje: Načelnikov odgovor je genijalan

Aktualno Galerija Provjereno Sukošan - 1 Provjereno Sukošan - 1 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno Sukošan - 2 Provjereno Sukošan - 2 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno Sukošan - 3 Provjereno Sukošan - 3 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno Sukošan - 4 Provjereno Sukošan - 4 Foto: DNEVNIK.hr +14 Provjereno Sukošan - 5 Galerija 1/19 >>
Zemljište u blizini mora za euro i pol po kvadratnom metru. 900 četvornih metara za 1500 eura? Zvuči odlično, zar ne? Bio je to projekt koji je trebao riješiti stambeno pitanje za mlade obitelji. No umjesto obiteljskih kuća - niknule su vile s bazenima koje se iznajmljuju, i to godinama. Jedna je vila čak dobila turističku nagradu županije.

Nagrađena vila iz Sukošana se i prodaje, premda moratorij na prodaju od deset godina po ugovoru nije istekao. Njezina je vlasnica Ana Surać, kći HDZ-ova županijskog vijećnika Nikice Ćalušića. Oporba upozorava da u tim nekretninama nitko ne živi! Koja je svrha projekta? Kupiti pa prodati za višestruko veću cijenu? Iznajmljivati umjesto živjeti? Načelnik Sukošana Ante Martinac reporterki Provjerenog Barbari Majstorović na pitanja je rekao – što nije zabranjeno, dopušteno je!

"Odlukom i ugovorom nije zabranjeno da se netko ne može baviti dodatnom djelatnošću. Zašto ne, mislim da bi to bilo i dobro, da se mlade obitelji tamo gdje žive dodatno bave tim poslovima", rekao je.

I tu dolazimo do onog najbitnijeg – da mlade obitelji tamo gdje žive mogu nešto i zaraditi. No pitanje je, žive li one uistinu tamo? U izgrađenim vilama koje smo obišli nismo zatekli bračne parove ili njihovu djecu, već uglavnom spremačice koje su sređivale objekt za nove goste.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 paket mjera vlade Pogledajte nove maksimalne cijene mlijeka, riže, krumpira, mesa, toaletnog papira…

"Ja opet govorim da ne znam niti jednu takvu obitelj, niti jednu. Ponavljam, ako netko stvarno živi, ja bih voljela da mi se javi i, eto, neka javno kaže – ja sam izgradio i ja tu živim. Ali ja takve ne znam. Ne ja, nego ni mještani. Mještani isto kažu – tu nitko ne živi", poručila je Petra Žitko, županijska vjećnica.

Na ostalih trideset kupljenih parcela još nije niti započela gradnja iako se u ugovoru jasno navodi da građevinska dozvola mora biti riješena unutar tri godine, a gradnja nekretnine mora započeti unutar pet. U protivnom se zemljište vraća općini, ali po tržišnoj cijeni, ne po onoj po kojoj je kupljeno. To još uvijek nitko nije učinio.

Kupci zemljište nisu smjeli prodavati u roku od deset godina. Ako bi se zbog više sile zemljište moralo prodati, pravo prvokupa po istoj cijeni zadržavala je općina. No vila Ane Surać trenutačno je oglašena za prodaju iako taj rok u njezinu slučaju istječe 10. veljače 2024. Cijena je 750 tisuća eura, što je gotovo petsto puta viši iznos od onog za koji je zemljište kupljeno.

Pročitajte i ovo Ilustracija već od 1. listopada Država pomaže roditeljima: Sufinancirat će smještaj djece u vrtićima do čak 50 posto

Namjera općinskih vlasti Sukošana da zadrže mlade ljude i olakšaju im da riješe svoje stambeno pitanje za svaku je pohvalu. No cijela je priča, čini se, otišla u pogrešnom smjeru. Vile s bazenima koje se iznajmljuju za 600 eura po danu i prodaju za 750.000 eura luksuz su koji si većina građana ove zemlje ne može priuštiti čak ni za nekoliko dana godišnjeg odmora. 

Što je još ispričao načelnik, kao i kako ga proziva oporba, pogledajte u videu.

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene