Dobar dio kliškog polja izgeda zapušteno. Međutim, općina će pomoći u promjeni takvog stanja.


Pozitivna priča stiže iz Klisa. Točnije kliškog polja koje je dosad dobrim dijelom bilo zapušteno. No, Općina je uzela stvar u svoje ruke. Vlasnicima zemlje nudi besplatno čišćenje i pripremu zemlje, a na mještanima je da je počnu obrađivati. Oni su objeručke prihvatili ovu ideju.

Vezani članci Stjepan Fiolić i Ivo Sanader Stečaj mesnice HDZ-ovca koji je Sanaderu nosio novac: Pod dug mu prodaju i građevinsko zemljište Pomoć za malenu Lavu "Ona je jedna od nas i zaslužuje pomoć": Akrobacije na motorima za malenu Lavu

Gusta šuma, trava, zarasli putovi. Uskoro će ova slika kliškog polja biti prošlost. Ante već razmišlja što će posaditi.

'Na ovom području planiram posadit bademe, a na ovoj parceli ću još dvadesetak maslina', rekao nam je Ante Marić iz Klisa.

Solin ili Klis? Građani moraju odlučiti kamo žele pripadati

Ali najprije sve treba raščistiti. Dobar dio kliškoga polja izgleda zapušteno. Međutim da bi se to promijenilo, pomoći će općina Vatrogasci će mu pomoći čistiti zemlju, a Ante u roku 12 mjeseci mora nešto posaditi. Prijavio je dva terena.

'Otkad je nastala općina Klis da bolje ideje za mene osobno nije bilo. Ovdje ima negdi oko četiri tisuće metara kvadaratnih i ja se nadam da će dečki to obavit s punom voljom, besprijekorno', kaže Ante.

Želja je općine vratiti ljude u polje kako bi tu nešto i zaradili. Prva faza će stajati oko 120.000 kuna.

Smislio rješenje koje pomaže poljoprivrednicima

'Neka dodatna sredstva iz proračuna nisu izdvajana, ali su izdvajana na način koji smo davali DVD-u klis koji im je ostao do kraja godine oni će to utrošit, znači da će zaposlit ljude i ićI čistit naše polje', objašnjava Josip Didović, predsjednik Općinskog vijeća Klisa.

A prvo će čistiti 52 parcele. Općina će pomoći pri kupnji sadnica i daljnjem plasmanu proizvoda.

Tu priča ne staje. Novi poziv za pomoć pri čišćenju polja općina će objaviti i iduće godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju