Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan pobjede

Povodom Dana pobjede nad fašizmom: Osnovana Antifašistička liga RH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu Dana pobjede nad fašizmom, predsjednik Republike Ivo Josipović primio je izaslanstvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, priopćeno je iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

Antifašistička liga Republike Hrvatske osnovana je u ponedjeljak potpisivanjem Povelje koju su, uz sudjelovanje pripadnika NOB-a i osoba iz javnoga i kulturnog života, potpisali predstavnici udruga antifašističkih boraca, nevladinih organizacija i Srpskog narodnog vijeća (SNV).

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit" Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba

Povelju Antifašističke lige potpisali su na konferenciji za novinare predstavnici organizacija koje su pokrenule njezino osnivanje - Vesna Teršelič (Documenta - Centra za suočavanje s prošlošću), Milorad Pupovac (SNV), Ivan Fumić (Savez antifašističkih boraca i antifašista RH) i Juraj Hrženjak (inicijator ideje osnivanja Antifašističke lige).

Bandić: 'Antifašizam znači biti slobodan i biti čovjek'

Antifašističku ligu čine i Građanski odbor za ljudska prava, Romsko nacionalno vijeće, Židovska općina/Šoa Akademija, Židovska vjerska zajednica "Bet Israel", Vijeće romske nacionalne manjine Grada Zagreba, Kuća ljudskih prava Zagreb, Mlade antifašistkinje i antifašisti Zagreba, Srpski demokratski forum, Centar za mirovne studije, B.A.B.E, Savez društava "Josip Broz Tito" te Savez ratnih i vojnih invalida RH iz Drugog svjetskog rata.

Cilj te Lige, uz ostalo, je integrirati antifašizam u temelje hrvatskog društva, sustavno se suprostavljati svim manifestacijama nacifašizma te javno zahtijevati da Hrvatska dosljedno primjenjuje ustavne odredbe o pravnoj, demokratskoj, sekularnoj i socijalno osjetljivoj državi uz uvažavanje dostojanstva radnika i ljudskog rada općenito.

Ocjenjujući da poslije 24 godine samostalnosti u Hrvatskoj ne postoji demokratsko društvo, saborski zastupnik i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac rekao je da se nalaze u ulici 8. maja, koja to više nije.

'Jučer smo obilježili Dan oslobođenja Grada Zagreba koji nije oslobođen 8. maja, jer da jest onda bi imao ulicu na dan svoga oslobođenja', kazao je. Dodao je da u Europi ima malo gradova, posebno glavnih, koji su imali snažan antifašistički pokret kao Jugoslavija i Hrvatska, čiji glavni grad ne nosi ulicu na dan kada je oslobođen od okupacije i kvislinških vlasti, kakva je bila NDH.

Pupovac je naveo i da je malo zemalja čiji se partizanski vođe i lideri oslobodilačkih pokreta, kao što je bio Josip Broz Tito, se proganjaju i proglašavaju zločincima. Upitao se i postoji li u Hrvatskoj samo prigodničarski antifašizam te što je od antifašizma ostalo u našoj zemlji. "Antifašizam je opredjeljenje i sistem vrijednosti koji na najbolji način može prevladati podjele koje su od 90-te nadalje uvedene, uspostavljene i održavaju se u našem društvu. Želimo da te podjele budu prevladane", naglasio je.

Obilježen Dan oslobođenja Zagreba i Dan pobjede nad fašizmom

Pupovac je rekao i da se sve češće čuju ljudi koji jedan dio političke scene i jednu garnituru na vlasti uspoređuju sa Sjevernom Korejom, pa je Zoran Milanović vjerojatno poput vođe te zemlje. Nakon par dana od istoga čujemo da kada on (Karamarko) dođe na vlast neće se smjeti govoriti niti javno pomisliti nešto o "ljubljenim političkim i vojnim vođama", dodao je. Pupovac drži to naznakom elementarnog poricanja antifašizma, pluralizma i sloboda.

Napominjući kako se treba oduprijeti mržnjama i podjelama te obraniti civilizacijske tekovine antifašizma, Fumić je upozorio da ekonomske teškoće opet stvaraju uvjete za jačanje nacionalnih ekstremizama koji je izrodio rat, i to može opet. Stoga smatra da je potrebno stvoriti organizaciju koja će se oduprijeti mržnji i podjelama. Da će Liga omogućiti bolji uspjeh u budućim akcijama rekla je i voditeljica Documente Vesna Teršelič koja je upozorila na nedovoljne reakcije na govore mržnje, pogotovo pravosudne.

Predsjednik primio Savez antifašističkih boraca

U povodu Dana pobjede nad fašizmom, predsjednik Republike Ivo Josipović primio je izaslanstvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, priopćeno je iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

Čestitajući Dan pobjede, Josipović je izaslanstvu zahvalio na svemu što čini u čuvanju i promoviranju tradicija antifašističke borbe, podsjetivši kako su tekovine Saveza antifašističkih boraca oživotvorene i u Domovinskom ratu.

Upravo danas bit će potpisana povelja o osnivanju Antifašističke lige RH u kojoj će sudjelovati niz udruga i uglednih pojedinaca iz kulturnog i javnog života koji antifašizam prihvaćaju kao temeljno opredjeljenje i platformu na kojoj će se graditi društveni dijalog, solidarnost i kritičko promišljanje realnosti, kazao je predsjednik SABA Franjo Habulin.

Vijenci državnog vrha na Mirogoju

U povodu obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, obljetnice oslobođenja Zagreba i Trećeg zasjedanja ZAVNOH-a predsjednik Republike Ivo Josipović, potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec i u ime Vlade, ministar Željko Jovanović, položili su danas vijence i odali počast na groblju Mirogoju - kod spomenika Glas hrvatske žrtve-Zid boli, grobnici Narodnih heroja i kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja.

Predsjednik Josipović izjavio je novinarima kako je želio odati počast svima onima koji su pridonijeli da 9. svibnja doista bude Dan pobjede nad fašizmom i nacizmom, najvećim strahotama s kojima se čovječanstvo suočilo.

'Mi smo se 90-tih također suočili sa zlom i agresijom i upravo zato danas na Dan pobjede sjećamo se i žrtava Domovinskog rata', istaknuo je predsjednik.

'Dan Europe je veliki dan za čovječanstvo, pobijeđeno je zlo, otvorena je nova stranica u razvoju čovječanstva i nadam se da će europski duh i duh pobjede i dalje biti živ među nama i da ćemo našu Europu i Hrvatsku graditi na slobodarskim i idejama antifašizma', poručio je Josipović.

Vijence je položilo i odalo počast uz zvuke mirozova, i izaslanstvo Grada Zagreba, predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor i gradonačelnik MiIan Bandić.

Bandić je rekao kako na mjestima gdje su položili vijence ima puno simbolike i da je to memorija na hrvatsku pomirbu te da danas slavimo Dan Europe i pobjede dobra nad zlim.

Jučer je bila obljetnica oslobođenja Zagreba, danas se obilježava Dan pobjede; Zagreb i Hrvatska su dali odlučujući doprinos na teritoriju bivše zemlje u borbi protiv okupatora i fašističko nacističke ideologije, istaknuo je Bandić.

'Dobro je da se to obilježava i da se više nikada ne ponovi i nikada ne zaboravi; hvala svima koji obilježavaju te dane. Ponosni smo što smo bili sudionici antifašističke koalicije, naši očevi, stričevi i djedovi, i pridonijeli otporu i slomu nacifašizma', naglasio je gradonačelnik Bandić u izjavi novinarima.

Vijence je položilo i izaslanstvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene