Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Dani balkanske ljubavi'

Bandić: 'Antifašizam znači biti slobodan i biti čovjek'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas je na Bundeku održan 6. susret Lige antifašista Jugoistočne Europe pod sloganom 'Dani balkanske ljubavi'

'Mi nismo revolucionari, jer nemamo namjeru mijenjati svijet, niti kontrarevolucionari, jer ne namjeravamo ništa rušiti, nego antifašisti Jugoistočne Europe koji žele sačuvati vrijednosti antifašizma na ovim prostorima', poručeno je danas sa 6. susreta Lige antifašista Jugoistočne Europe, koji su se pod sloganom 'Dani balkanske ljubavi' održali na Bundeku.

"Svima onima koji misle da je balkanska ljubav nepovratna prošlost kažemo da nisu u pravu, jer je ona naša zajednička vizija za budućnost", poručio je predsjednik Lige antifašista Hakija Abdić. Po njegovim riječima, ideje bivšeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita nikada neće postati prošlost i kad-tad će biti budućnost naroda u regiji.

Pročitajte i ovo Beba - 3 Na snazi od sredine travnja Grad Zagreb diže naknadu za novorođenčad, bit će značajno viša Tomislav Tomašević Resnik prema hodogramu Zagreb će posuditi novac muzeju koji je pokrala računovotkinja, Tomašević prozvao: "Jesu li je uhitili?"

>>Antifašisti očistili zagrebački kvart od grafita s porukama mržnje

Počasni predsjednik SABA RH Stjepan Mesić ustvrdio je kako su 'neki u ovoj zemlji uvođenje demokracije i političkog pluralizma shvatili kao bjanko mjenicu za odricanje od antifašizma i njegovo demoniziranje'.

'Antifašizam se izjednačava s komunizmom, a komunizam se proglašava jednakim zlom kao fašizam', rekao je Mesić dodavši kako se prešućuje činjenica da su hrvatski partizani imali svoj Glavni štab i da su se borili pod hrvatskom trobojnicom te su nerijetko imali i vojne svećenike. 'Njih se naravno u crkvi prešućuje, kao što se prešućuje i činjenica da je legendarni vođa NOB-a Josip Broz Tito bio Hrvat', rekao je Mesić napomenuvši također kako se u javnosti plasiraju 'sulude priče' o njegovom porijeklu.

Neistina je, kazao je Mesić, i činjenica da su svi antifašisti bili komunisti. "'ećina antifašističkih boraca nije imala veze s komunizmom', kategoričan je bio Mesić koji je svoje obraćanje iskorostio i da zamjeri vladajućima jer, kako je rekao, prava se antifašističkih boraca smanjuju dok pripadnici kvislinških vojski dobivaju državne mirovine.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je, u ime pokrovitelja manifestacije, kako antifašizam znači biti slobodan i biti čovjek. 'Zagreb se ponosi svojim antifašističkim i slobodarskim pokretom', rekao je gradonačelnik Bandić. Založio se i za to da mlade generacije saznaju povijesnu istinu o strahotama Drugog svjetskog rata 'bez prekrajanja i dopisivanja novije povijesti'.

Hakija Abdić ustvrdio je kako su svi narodi u bivšoj Jugoslaviji imali svoje vođe.

'Srbi su imali Koču Popovića, Hrvati Bakarića, Crnogorci Đilasa, Makedonci Lazara Kuliševskog, Slovenci Edvarda Kardelja, Albanci Azema Vlasija, a Bosanci Džemala Bijedića', rekao je. Svima im je međutim bilo zajedničko to što su, kako je rekao Abdić, imali i voljeli Tita.

'Rođen od majke Slovenke i oca Hrvata, Tito je čovjek koji je pripadao svim našim narodima jer ih je on svejednako volio, a oni su se natjecali tko više voli njega', poručio je predsjednik Lige antifašista što je više stotina okupljenih pozdravilo burnim pljeskom.

Druženje na Bundeku proteklo je u znaku slika bivšeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, autentičnih kapa s petokrakama, poruka te partizanskih pjesama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene