Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obljetnica Oluje

Povjesničar Ante Nazor: "Od toga hoće li Pupovac biti u Kninu postoji nešto važnije s čime se treba suočiti"

Ante Nazor i Sanja Jurišić - 3
Ante Nazor i Sanja Jurišić - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ante Nazor i Sanja Jurišić - 1 Ante Nazor i Sanja Jurišić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ante Nazor i Sanja Jurišić - 2 Ante Nazor i Sanja Jurišić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ante Nazor i Sanja Jurišić - 3 Ante Nazor i Sanja Jurišić - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ante Nazor i Sanja Jurišić - 4 Galerija 1/4 >>
Povjesničar Ante Nazor komentirao je treba li zastupnik SDSS-a i koalicijski partner u Vladi biti na obilježavanju 25. godišnjice akcije Oluja. Govorio je i o tretmanu Oluje u politici, ali i u školama.

Povjesničar Ante Nazor za Dnevnik Nove TV rekao je kako su činjenice bitnije od toga kako politika tretira Oluju i od toga što misle političari. S Nazorom je o ovoj temi razgovarala reporterka Sanja Jurišić.

Pročitajte i ovo DHMZ 38 °C FOTO Pogledajte kako se u Kninu državni vrh borio protiv paklene vrućine Slika nije dostupna wooow! VELIKA GALERIJA Pogledajte Black Hawk iznad Knina, "Krila Oluje" opet priredila spektakl!

"Činjenice su da je Oluja oslobodilačka akcija kojom je završen Domovinski rat u Hrvatskoj i u kojem su stvoreni uvjeti za poraz velikosrpske politike u BiH. Naravno da srpska politika nikad neće pomiriti s rezultatima Oluje, ali zapravo je odgovorna za ono što se događalo '90-ih godina u RH i BiH. Rezultat takve politike je i vojna opcija, odnosno bez vojne opcije nije se, nažalost, moglo reintegrirati okupirana područja RH“, kaže Nazor i dodaje da od hrvatske politike i političara očekuje da će o Oluji misliti ono što ona jest.

"Čista, legalna operacija hrvatskih snaga", kaže Nazor.

Na pitanje smatra li da bi Milorad Pupovac trebao biti u Kninu na obilježavanju obljetnice Oluje, Nazor kaže kako je to njegov osobni izbor.

"Meni je bitno da su u Kninu hrvatski predsjednik i hrvatska Vlada, a ono što mi je važnije od neke simbolične geste da se gospodin Pupovac, Srbi u Hrvatskoj i srbijanska politika u Beogradu suoče sa činjenicama. Oluja je završna operacija u nizu oslobodilačkih akcija i operacija koje su započete od studenog 1994. Zašto? Zato što je srpska politika odbijala svaki pokušaj mirne reintegracije, svaki prijedlog ne samo hrvatske Vlade nego i međunarodne zajednice", ističe Nazor.

Pitanje nestalih, kaže Nazor, je prevažno pitanje.

"Ne treba raditi razliku, žrtva je žrtva, ali je bitan i kontekst, važno je znati uzrok nečemu i posljedice nečega. Prije svega moramo rješiti uzorke. Uzrok rata u Hrvatskoj je velikosrpska politika. Ne možemo razumjeti Oluju ako ne odemo skroz u 90-te godine, ne možemo razumjeti Oluju ako ne odemo u sve operacije koje su joj prethodile. Ono što se događalo prije i nakon Oluje to su kolateralne žrtve, to su incidenti o kojima se hrvatska politika i hrvatska historiografija suočila. Na drugoj strani još nemamo ljude koji su spremni suočiti se sa činjenicama što i nije čudno s obzirom da današnja garnitura, srbijansko vodstvo u Beogradu je praktički 90-ih sudjelovalo u kreiranju te velikosrpske politike", kaže.

Smatra da djeca u školama o Oluji trebaju učiti.

"Ako mene pitate, nikad dovoljno. Domovinski rat je samo jedan period hrvatske povijesti, naša djeca trebaju znati cijelu hrvatsku povijest. Trebaju nešto znati i o etničkom sastavu ovih prostora, ali nešto trebaju znati i o iseljeništvu", kaže Nazor. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene