Povjesničar Ante Nazor komentirao je treba li zastupnik SDSS-a i koalicijski partner u Vladi biti na obilježavanju 25. godišnjice akcije Oluja. Govorio je i o tretmanu Oluje u politici, ali i u školama.

Galerija


Povjesničar Ante Nazor za Dnevnik Nove TV rekao je kako su činjenice bitnije od toga kako politika tretira Oluju i od toga što misle političari. S Nazorom je o ovoj temi razgovarala reporterka Sanja Jurišić.

Vezani članci Knin - 3 Dan nakon Oluje, Kninu ostaju problemi i neispunjena obećanja. Mladi poručuju: "Svi smo mi isti, to je bilo prije nas..." Zoran Milanović Plenković odao počast i srpskim žrtvama, Milanović ga pohvalio: "Za mnoge Srbe Oluja je bila bijeg pred hrvatskim snagama"

"Činjenice su da je Oluja oslobodilačka akcija kojom je završen Domovinski rat u Hrvatskoj i u kojem su stvoreni uvjeti za poraz velikosrpske politike u BiH. Naravno da srpska politika nikad neće pomiriti s rezultatima Oluje, ali zapravo je odgovorna za ono što se događalo '90-ih godina u RH i BiH. Rezultat takve politike je i vojna opcija, odnosno bez vojne opcije nije se, nažalost, moglo reintegrirati okupirana područja RH“, kaže Nazor i dodaje da od hrvatske politike i političara očekuje da će o Oluji misliti ono što ona jest.

"Čista, legalna operacija hrvatskih snaga", kaže Nazor.

Na pitanje smatra li da bi Milorad Pupovac trebao biti u Kninu na obilježavanju obljetnice Oluje, Nazor kaže kako je to njegov osobni izbor.

"Meni je bitno da su u Kninu hrvatski predsjednik i hrvatska Vlada, a ono što mi je važnije od neke simbolične geste da se gospodin Pupovac, Srbi u Hrvatskoj i srbijanska politika u Beogradu suoče sa činjenicama. Oluja je završna operacija u nizu oslobodilačkih akcija i operacija koje su započete od studenog 1994. Zašto? Zato što je srpska politika odbijala svaki pokušaj mirne reintegracije, svaki prijedlog ne samo hrvatske Vlade nego i međunarodne zajednice", ističe Nazor.

Pitanje nestalih, kaže Nazor, je prevažno pitanje.

"Ne treba raditi razliku, žrtva je žrtva, ali je bitan i kontekst, važno je znati uzrok nečemu i posljedice nečega. Prije svega moramo rješiti uzorke. Uzrok rata u Hrvatskoj je velikosrpska politika. Ne možemo razumjeti Oluju ako ne odemo skroz u 90-te godine, ne možemo razumjeti Oluju ako ne odemo u sve operacije koje su joj prethodile. Ono što se događalo prije i nakon Oluje to su kolateralne žrtve, to su incidenti o kojima se hrvatska politika i hrvatska historiografija suočila. Na drugoj strani još nemamo ljude koji su spremni suočiti se sa činjenicama što i nije čudno s obzirom da današnja garnitura, srbijansko vodstvo u Beogradu je praktički 90-ih sudjelovalo u kreiranju te velikosrpske politike", kaže.

Smatra da djeca u školama o Oluji trebaju učiti.

"Ako mene pitate, nikad dovoljno. Domovinski rat je samo jedan period hrvatske povijesti, naša djeca trebaju znati cijelu hrvatsku povijest. Trebaju nešto znati i o etničkom sastavu ovih prostora, ali nešto trebaju znati i o iseljeništvu", kaže Nazor. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr