Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatrpani upitima političara

Povjerenstvo za sukob interesa: U prvih devet mjesec odredili 95.000 kuna kazni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa sankcioniralo je dva ministra u Vladi i jednog zamjenika, a ukupno odredili 95.000 kuna kazni. Zatrpani su i upitima političara i ostalih državnih dužnosnika koji ne znaju što smiju, a što ne smiju.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je ministricu kulture Andrea Zlatar Violić  s 15.000 kuna, ministara poljoprivrede Tihomira Jakovinu s 10.000 kuna. 'Ja sam napravio propust. Nisam bio usklađen sa zakonom o sprečavanju sukoba interesa. Ja sam se za to ispričao i povjerenstvu i javnosti i snosit ću konzekvence', kazao je Jakovina još u travnju.

Pročitajte i ovo Svađa u Centru - 1 Javno osudila kolege Turbulentno u stranci Centar: Svađa zbog splitske ribarnice i Puljkova poteza Slika nije dostupna Nove uvrede u Saboru ''Ne samo da ste primitivan i neobrazovan, nego ste i lažov. Ali kada bi budala znala da je budala...''

Povjerenstvo je dosad odredilo 21 sankciju. Sveukupan iznos je 95.000 kuna. Među njima su tri ministra ili zamjenika. Isto toliko župana ili zamjenika. Jedan gradonačelnik te šest načelnika ili zamjenika. Još 22 postupka su tijeku.

>>
Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo ministricu kulture s 15.000 kuna

'Općinska načelnica je provela postupak javnog nadmetanja. Mislim da je bilo riječ o čišćenju nezavršenih cesta i održavanju groblja. Na natječaju je posao dobila tvrtka u vlasništvu njezinog sina', kazala je Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva za sukob interesa.

HNS-ov Srđan Gjurković sam je pisao Povjerenstvu. Nije znao smije li primati i saborsku plaću i naknadu za splitskog vijećnika. 'Nepotrebno je da ulazimo u određene procese zato što ne znamo, a imamo mogućnost saznati', kazao je Gjurković.

Nije jedini. Povjerenstvu je stiglo još stotinjak pisama političara i dužnosnika koji ne znaju što smiju, a što ne smiju. 'Da li bi bilo nešto sporno u situaciji da Ppćina za potrebe svoje prezentacije angažira ugostiteljski objekt u kojem općinski načelnik isključivi vlasnik', kazala je Orešković. Drago im je kada dužnosnici šalju upite, a nakon lokalnih izbora svakom su poslali čestitku s abecedom sukoba interesa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene