Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Andrea Zlatar Violić

Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo ministricu kulture s 15.000 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je danas s 15.000 kuna ministricu kulture Andreu Zlatar Violić zbog kršenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Ministrica je kažnjena zato što u trenutku stupanja na dužnost nije prebacila svoja upravljačka prava s tvrtke Druga strana d.o.o. - izdavača časopisa Zarez, koji je dobivao sredstva od Kulturnog vijeća za knjigu i nakladništvo čije članove imenuje ministrica. Pritom je Povjerenstvo ocijenilo kako nema elemenata da je ministrica Zlatar Violić pogodovala trgovačkom društvu 'Druga strana' u kojem je imala vlasnička prava.

Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković kazala je da, iako je ministrica Zlatar Violić razriješila situaciju u vezi s istodobnim obnašanjem dužnosti ministrice i direktorice trgovačkog društva, propustila je na vrijeme izvršiti prijenos poslovnog udjela. 'To je učinila tek nakon što je pred Povjerenstvom pokrenut postupak', kazala je.

Pročitajte i ovo Ribarnica Split - 2 Neki ne vide ništa sporno Dnevnik Nove TV doznaje: Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo predmet protiv Puljka i još nekoliko osoba Nataša Novaković Tajno glasanje u Saboru Dosadašnja šefica Povjerenstva Novaković: "Zatvaram priču, odluka mi nije veliko iznenađenje"

>> Mentorstvo ministrice Zlatar Violić pod istragom

Orešković je rekla da financijska dokumentacija pokazuje da nije došlo do pogodovanja, ali da zakon propisuje da tamo gdje dužnosnik ima više od 0,5 posto udjela u trgovačkom društvu, ne može doći u poslovni odnos između trgovačkog društva i tijela javne vlasti gdje obavlja dužnost.

'Ministrica Zlatar Violić trebala je kompletan poslovni udio u smislu vlasništva prenijeti na drugu osobu', kazala je Orešković.

Povjerenstvo je analiziralo sredstva dodijeljena dvotjedniku za kulturu Vijenac, koji je sličan časopisu Zarez, i zaključilo da su oba časopisa od 2009. do 2013. iz državnog proračuna dobila ista financijska sredstva.

Povjerenstvo je 2. svibnja 2012. zaprimilo neanonimnu prijavu o mogućem sukobu interesa Zlatar Violić jer je kao ministrica kulture imenovala članove Kulturnog vijeća za knjigu i nakladništvo koje je nakladniku Zareza iz državnog proračuna za 2011. dodijelilo 600.000 kuna. U prijavi se navodi i da je ministrica Zlatar Violić imala udjele u vlasništvu tog trgovačkog društva te da je prije stupanja na dužnost ministrice kulture bila glavna urednica časopisa Zarez.

U svom očitovanju Povjerenstvu ministrica Zlatar Violić opovrgnula je da je kao ministrica kulture na bilo koji način pogodovala trgovačkom društvu 'Druga strana' te da je 20. ožujka 2012. nakon imenovanja ministricom kulture prestala biti njegovom direktoricom. Također, svoje poslovne udjele u njemu prenijela je 25. travnja 2013. na Nenada Perkovića. Ministrica Zlatar Violić navela je da je njen poslovni udio u tom trgovačkom društvu bio 6,67 posto.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa sa 7000 kuna kaznilo je novog ravnatelja HRT-ove poslovne jedinice Tehnologija Duška Zimonju zato što je u trenutku kada se prijavljivao na natječaj obavljao dužnost člana Vijeća za elektroničke medije, koje nadzire HRT.

Istim iznosom Povjerenstvo je kaznilo i direktoricu Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka Mariju Hrebac te zatražilo da u roku od mjesec dana prestane obavljati istovremeno i dužnost predsjednice Nadzornih odbora Sunčanog Hvara i Croatia banke. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene