Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa tražit će od Ureda predsjednika dodatna pojašnjenja i dokumentaciju koja se tiče boravka Zorana Milanovića u Albaniji polovicom kolovoza.

Galerija Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković (Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL) +0 Putovanje u Albaniju: Milanović pred povjerenstvom - 2

Naime, nisu zadovoljni očitovanjem iz kojeg proizlazi da je ondje bio u sklopu svojih predsjedničkih obveza.

Vezani članci Hrvoje Krešić Što se događalo iza zatvorenih vrata tijekom razgovora Plenkovića i Hrvoj-Šipek? "Nismo dobili prepisku" Zoran Milanović Milanović uzvratio Plenkoviću: "Da nije bilo Jadranke Kosor, ne bi ni postojao. Pozovi je na kavu"

Prvo su tvrdili da je njegov dvodnevni izlet u Albaniju privatan. Pa se, nakon prijave za mogući sukob interesa, predomislili. Predsjedničke obveze ili privatan odmor? Ni danas s Pantovčaka nema dodatnog pojašnjenja kakvog je karaktera bilo Milanovićevo druženje s albanskim premijerom. Povjerenstvo kojem je prijavljen nije zadovoljno očitovanjem pa će od Milanovića, ali i MUP-a tražiti nove odgovore.

Naknadno se preko albanskih medija otkrilo i da je za taj put, čiji su troškovi podmireni iz državnog proračuna, koristio i vojni helikopter i brod hrvatske ratne mornarice. Na Pantovčaku za sada bez komentara.

"S jedne se strane naglašava da je privatni put, s druge se nama u odgovoru kaže da je službeni, dakle, to je neka činjenica koja je kontradiktorna i koju ćemo morati utvrđivati. Svakako nam trebaju dokumenti koji bi potkrijepili ono što piše", izjavila je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković.

U Milanovićevu uredu napisali su im da je ondje boravio u sklopu svojih predsjedničkih obveza. Trošak putovanja, odnosno, prijevoza podmiren je iz proračuna, kao i u svim slučajevima kada putuje. Smještaj u rezidenciji bio je, tvrde, na račun albanskog domaćina.

Može li se u ovom slučaju govoriti o nedopuštenom daru, predsjednica Povjerenstva u ovom trenutku ne želi spekulirati. 

"Predmet je tek otvoren, prikupljamo činjenice, ne mogu razgovarati o zaključcima. U svakom slučaju da bismo bilo što utvrdili bit će nam potrebna dokumentacija", kaže Novaković. 

Tražit će ju ponovno i od predsjednika i, kako doznajemo, od MUP-a s obzirom da ga njihovi ljudi čuvaju, kao štićenu osobu.

Na Pantovčaku danas bez dodatnih pojašnjenja. Iz Ureda predsjednika poručili su da su "dostavili Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa i javno objavili sve relevantne informacije o boravku predsjednika Zorana Milanovića u Republici Albaniji". Službeno ni riječi i oko predsjednikova prijevoza.

Naknadno se doznalo da je Milanovića s otoka Hvara, gdje je bio na odmoru, vojnim helikopter prevezao do Dubrovnika. Ondje se ukrcao na Učku, vojni brod ratne mornarice. S nekadašnjom Titovom jahtom otplovio je prema jugu. Fotografije usidrenog broda objavili
su albanski mediji.

I oporba i vladajući složni: "Predsjednik mora sve objasniti"

Baš kao i u SDP-u, Milanovićevoj bivšoj stranci, i vladajući smatraju da mora objasniti svrhu i sve okolnosti tog puta.

"Mora sve bit transparentno. Treba sve pojasniti, kada se radi o javnom interesu, je li posjet bio privatni ili službeni", smatra ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica. S njim se slaže i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. 

Osim detalja dvodnevnog izleta, u Povjerenstvu žele do kraja razjasniti i Milanovićev odnos s Ramom.

"Pa ćemo i tu činjenicu morati utvrđivati i naći načina da dođemo do informacije", poručuje Nataša Novaković. 

Je li mu, nakon povlačenja iz politike, davao samo prijateljske savjete ili je bio i službeno angažiran? Evo što su o tome do sada govorili:

"Što se tiče Zorana, odličan mi je prijatelj, tražio sam ga savjete kad je bio hrvatski premijer i tražit ću ga svaki put kada budem trebao. Toliko je dobar jer nikada ne kasni s davanjem savjeta", kazao je u studenom 2017. albanski premijer. 

"Dan danas smo u kontaktu i čujemo se, to je jedan sjajan čovjek. Ne mogu vratiti uslugu nikako, nisam radio za albansku Vladu i gospodina Ramu", rekao je u siječnju ove godine tadašnji predsjednički kandidat Zoran Milanović. 

Kako bilo, račune puta koji mnogi sada uspoređuju s onim njegove prethodnice u Ameriku, morat će podastrijeti na stol.

Dodajmo ovome da je Dnevniku Nove TV iz Ministarstva obrane potvrđeno da je predsjednik Republike od 11. do 14. kolovoza na raspolaganju imao vojni brod i helikopter u odlasku i povratku iz Albanije. Ukupni troškovi prijevoza iznose nešto više od 100 tisuća kuna, priopćio nam je MORH. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju