Blaženka Divjak (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Blaženka Divjak (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak nije pokrenulo postupke protiv ministrice obrazovanja Blaženke Divjak te protiv saborskog zastupnika SDP-a i bivšeg ministra Ranka Ostojića.


Blaženka Divjak prijavljena je za sukob interesa zbog sudjelovanja u radnoj skupini koja se bavila izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, gdje je navodno pogodovala znanstvenim fakultetima nauštrb učiteljskih.

Vezani članci Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Dani provedeni u štrajku morat će se nadoknaditi, ministrica Divjak objasnila i koje su mogućnosti Prosvjed prosvjetara na Markovu trgu (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) - 5 Prosvjetari s Markova trga Vladi poslali poruku: ''Sramite se! 17 dana ste nas ignorirali, pravite se da ne znate naše zahtjeve''

"Slijedom svega navedenog ističemo da ministrica Blaženka Divjak nije bila članica Povjerenstva za izradu nacrta zakona, nego je u postupku sudjelovala isključivo formalno kroz funkciju ministrice obrazovanja, u okviru svoje nadležnosti sukladno zakonu o sustavu državne uprave", poručili su iz Povjerenstva.

Shodno tome Povjerenstvo je jednoglasno donijelo odluku da se ne pokreće postupak protiv ministrice.

Saborski zastupnik SDP-a Ranko Ostojić prijavljen je Povjerenstvu da je kao ministar unutarnjih poslova svojim odlukama povrijedio psihičko zdravlje policijske službenice koja je prisilno hospitalizirana zbog duševnih problema.

Ta je policajka ujedno prijavila i sve zaposlenike Centra za socijalnu skrb, suce i vještake u svom slučaju, kolege s posla, i na vrhu svega bivšeg ministra Ostojića.

"Nema podataka da je Ostojić bio upleten u bilo koju navedenu radnju, nema ni podataka situacija ili događaja koji bi se mogli povezati s elementima Zakona o sprečavanju sukoba interesa", kazali su iz Povjerenstva.

Povjerenstvo je predložilo nepokretanje postupka, što je jednoglasno prihvaćeno.

Povjerenstvo je ujedno odlučivalo i o županu vukovarsko-srijemskom Boži Galiću, koji je prijavljen jer mu je supruga posjedovala 105 dionica Vodoprivrede Vinkovci. Supruga mu je ondje zaposlena, a taj podatak o posjedovanju dionica nije naveo u svojoj imovinskoj kartici.

Galić se Povjerenstvu očitovao da je učinio previd te je isti dan unio podatak o dionicama u imovinsku karticu. Povjerenstvo je shodno tome odlučilo da je povrijedio sukob interesa te mu je izrečena kazna od 2000 kuna.

Sukob interesa povrijedio je i zamjenik općinskog načelnika Općine Jakovlje Mario Hlad, koji je vlasnik kompanije 4M te je vlasničke ovlasti trebao prebaciti na poslovođu.

Povjerenstvo je kazalo da se radi o neznanju dužnosnika, koji i dalje vlasničke ovlasti nije promijenio. Shodno tome, povrijedio je načelo sukoba interesa te je kažnjen s 3000 kuna i dostavljena mu je uputa o razrješenju dužnosti. (Hina)