Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi porezi

'Povećanje PDV-a ima kontra učinak'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na snazi su novi porezi. Vlada puni blagajnu višim PDV-om i kriznim haračem. Cijene za sada odolijevaju novom poreznom udaru, no pitanje je do kada?

31. srpnja je na deset naplaćenih kuna država uzimala 1,76 kuna, a od jučer ujutro sedam lipa više. I tako od svih izdanih računa. Državni proračun se puni, a likvidnost realnog sektora još više topi. Stručnjaci kažu da nije dobro, PDV je čak trebalo smanjiti. 'Potrošnja kada pada donositi mjere povećanja poreza, mjera povećanja PDV-a ima potpuno kontra učinak, tako da na proračun neće djelovati pozitivno nego možemo reći čak negativno. Povećat će se nelikvidnost u društvu, dogodit će se to da će građani još manje kupovati', rekao je Dragan Kovačević, ekonomski analitičar. Trgovci za sada ne dižu cijene već spuštaju provizije. No tu poslovne logike nema. Samo je pitanje do kad će cijene odolijevati. Neki su trgovci hranom navodno u tajnosti već digli cijene i prije novog PDV-a te se tako pokrili.

Pročitajte i ovo Stigle jagode - 2 Pitanje prioriteta Na tržnice stigle domaće jagode, nikada ih nije bilo manje i nikada nisu bile skuplje Boris Vujčić Hrvatska najgora u Eurozoni Upozorenje guvernera: Glavni doprinos inflaciji daju usluge, rast cijena će se nastaviti

>> Zbog novog obračuna plaće će kasniti i tjedan dana!

>> Razmišljaju o smjeni ministrice zbog oporezivanja plaće

Manje će se kupovati, manje zarađivati i lošije živjeti

Hrana nosi najmanje marže - oko 12 posto. Provizija je to premala za odricanje. Na tržnici je PDV sporedna tema. Sočnije rajčice ili veća dinja kriteriji su trgovanja. Dok su se veliki trgovački centri cijelu noć mučili sa prilagodbom novim porezima ovdje tih probleme nema. Na tržnici se PDV ne naplaćuje, tu vladaju zakoni slobodne trgovine. Ali i ona ide sve slabije. Iako je tržnica krcata, kumice kažu kako se sve manje trguje. Sa ili bez PDV-a, novca je sve manje. A sljedeći mjesec plaća je manja za Vladin harač. Još će se manje kupovati, manje prodavati, manje zarađivati i lošije živjeti. Kriza je na vrhuncu.

Osjećate li se bogatijim ili siromašnijim?

  • Bogatijim
  • Siromašnijim
  • Mislim da imam jednako

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene