Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A rate kredita stižu!

Zbog novog obračuna plaće će kasniti i tjedan dana!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor je danas sa 82 ruke u zraku izglasao novi krizni porez koji sutra stupa na snagu, što znači da ćemo već plaću za srpanj dobiti po novom modelu.

Ako imate plaću između 3000 i 6000 kuna država će vam uzeti dva posto, a ako imate iznad 6000 uzet će vam 4 posto. No, zakon je donesen 31. a zakon već vrijedi od 1., pa se tek sada moraju raditi novi izračuni plaća tako da sada nema šanse da itko dobije plaću 1. ili 2.

Pročitajte i ovo Novac, ilustracija Porast za četiri posto Imate li i vi ovoliko? Objavljena prosječna plaća u Zagrebu, a evo i koje je zanimanje najplaćenije Josip Aladrović - 2 NAKON SJEDNICE GSV-a Aladrović: ''Isplata 13. plaće trenutačno definitivno nije realna''

>> Izglasan harač: Od sutra na snazi porez na plaće i mirovine

Djelatnici računovodstva jedne firme srednje veličine kažu da su sada u velikim problemima zbog načina na koji Vlada nameće novi porez na primanja građana. Plaće koje su do sada redovito isplaćivali početkom mjeseca, sada će kasniti najmanje tjedan dana. Šefica računovodstva objasnila nam je kako očekuju da će se Zakon objaviti u Narodnim Novinama sutra i tek će nakon toga oni imati temelj na kojem će moći obračunati plaće. No, osim toga potreban je i računalni program kojim će se na plaćama obračunati novi porez, a i za to će trebati vremena. 'Bit će teško nama koji smo firma srednje veličine, a zamislite kako će tek biti onim poduzećima koji imaju 2.000 i više zaposlenih', kažu u računovodstvu.

Zahvaljujući žurbi Vlade da građane optereti novim nametima, ne samo da će im smanjiti plaće nego će one i kasniti, što će velikom dijelu građana, opterećenim kreditima koji se moraju platiti do datuma dogovorenog s bankom itekako stvarati, u najmanju ruku, problem. Plaća za srpanj tako bi mnogima, zbog Vladinog poteza mogla biti umanjena ne samo za iznos novog nameta, već i kamata na postojeće kredite koje će građani morati platiti zbog kašnjenja isplata.

Puno je tvrtki pa se neće stići svima napraviti programe

Bernard Jakelić, zamjenik direktora HUP-a kaže da će poslodavci sada biti u problemima jer moraju mijenjati tehniku obračuna i sigurno će imati dodatne troškove. 'Kompletno usklađenje će sada sigurno trajati koji dan te će plaće sigurno kasniti barem malo. Ne mogu reći koliko bi mogle kasniti, ali ne vjerujem da će kasniti baš tjedan dana. Najgore će biti kod malih i srednjih poduzetnika koje plaće obračunavaju po programima koje im izrađuju informatičke tvrtke. Puno je srednjih i malih tvrtki pa informatičke tvrtke neće stići izmijeniti sve programe, a još je i vrijeme godišnjih odmora', rekao je Jakelić.

Ana Knežević, predsjednica SSSH očekuje da kašnjenje plaća do tjedan dana. 'Mi smo odmah upozorili da će biti problema u isplati plaća, a sada je još i vrijeme godišnjih odmora. Nadam se da su tvrtke primile naputke kako će raditi. Bojim se da će biti najgore kod velikih tvrtki koje imaju za napraviti puno obračuna', rekla je Knežević.

Kako ćete živjeti nakon novog poreza?

  • Puno teže
  • Malo teže
  • Jednako
  • Živjet ću bolje

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene