Davor Božinović (Foto: Dnevnik.hr)
Davor Božinović (Foto: Dnevnik.hr)

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u utorak je u Tel Avivu potpisao sporazum o suradnji na području javne sigurnosti s izraelskim ministrom javne sigurnosti i strateških poslova Gilardom Erdanom.


"Sretan što smo se sastali i potpisali novi radni sporazum između Hrvatske i Izraela koji će unaprijediti javnu i osobnu sigurnost naših građana", kazao je Gilard Erdan u izjavi Hini.

Vezani članci Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Ivana Petrović iz Izraela: "Dobre odnose s Izraelom trebali bismo bolje gospodarski iskoristiti" Vojni avioni (Foto: Dino Stanin/PIXSELL) Prošlo je "ispod radara": Jesmo li nadzor hrvatskog neba ipak prepustili susjedima?

Čestitajući Božinoviću na potpisivanju sporazuma izraelski ministar je dodao kako očekuje da će uskoro posjetiti Hrvatsku.

Davor Božinović je pojasnio da je riječ o sporazumu kojim je proširena i produbljena suradnja između sigurnosnih agencija, prije svega ministarstava unutarnjih poslova u području kibernetičke sigurnosti te području razmjene časnika i eksperata.

"Siguran sam da smo ovim otvorili jedno novo poglavlje u suradnji ministarstava unutarnjih poslova Izraela i Hrvatske", kazao je Božinović.

Sporazumom su uređena pitanja nadležnih tijela, dodatnih područja i oblika suradnje u javnoj sigurnosti i borbi protiv kriminala, kibernetičkog kriminaliteta, zaštite svjedoka, razmjene informacija i osobnih podataka.

Tijekom posjeta Izraelu Božinović je u utorak otvorio konferenciju Međunarodnog instituta za borbu protiv terorizma (ICT) te potpisao sporazum s čelnikom ICT-a Boazom Ganorom koji će, među ostalim, hrvatskim policajcima omogućiti sudjelovanje u inovativnim programima obuke i izobrazbe iz područja domovinske sigurnosti i borbe protiv terorizma.

Očekuje ga i susret s ministrom regionalne suradnje Tzahijem Hanegbijem. (Hina)