Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

USPJEŠNA AKCIJA

Izvučen potonuli brod kraj Unija: Spriječena velika ekološka katastrofa

Potonula jahta kod Malog Lošinja
Potonula jahta kod Malog Lošinja Foto: PU primorsko-goranska
U nedjelju je uz pomoć tegljača, plovna dizalica otplovila prema Puli s drvenim brodom Cleo, koji je 10. kolovoza potonuo ispred luke na Unijama.

U zahtjevnoj operaciji dizanja drvenog broda s dubine od približno 18 metara sudjelovali su Lučka kapetanija Rijeka s dva plovila, ispostava Mali Lošinj s dva plovila koja je nadzirala i koordinirala operaciju, državna intervencijska postrojba Civilne zaštite s petero ronioca, kao i tvrtka Dezinsekcija s brodom Dupin, s potrebnom opremom za sprječavanje onečišćenja i sanaciju mora te Županijski operativni centar za zaštitu mora PGŽ, navodi Novi list.

Brod je u nedjelju na dizalici tegljačem odvezen u Pulu.

Pročitajte i ovo Siniša Orlić Proširili područje potrage Ravnatelj Uprave za sigurnost plovidbe o potonulom talijanskom tegljaču: "Nije bitno gdje je potonuo, pokušavamo što prije pomoći"

Pročitajte i ovo Brodolomci - 1 Uhvatilo ih nevrijeme FOTO Spasiocima na moru pune ruke posla: Među brodolomcima i djeca, Ministarstvo uputilo važan apel

Čitava operacija protekla je vrlo učinkovito uz profesionalni angažman svih sudionika, pri čemu nije zabilježeno curenje goriva, jer su svi mogući izvori u brodu, prije podizanja, bili podvodno pregledani i začepljeni. Vremenski uvjeti mijenjali su se tijekom operacije, što je otežavalo rad izvršiteljima. Odlaskom plovne dizalice iz Unija za Pulu, operacija podizanja potonulog broda smatra se završenom, izvijestili su iz Lučke kapetanije Rijeka.

Primorsko-goranska županija 11. kolovoza je priopćila kako  je Županijska lučka uprava Mali Lošinj brzom intervencijom na mjestu potonuća jahte ispred luke Unije spriječila nekontrolirano istjecanje nafte i ekološko zagađenja mora šireg razmjera.

"Oko potonule jahte postavljeno je preko 320 metara samoupijajuće brane, a uz brod ŽLU u asistenciji je pomogao i vlasnik brodice iz Malog Lošinja Petar Stupar", stoji u objavi Primorsko-goranske županije.

Prema riječima ravnatelja ŽLU Filipa Balije od djelatnika u luci Unije dobili su dojavu da tone dvadesetmetarska jahta talijanske zastave u neposrednoj blizini luke, te su se odmah uputili na mjesto havarije kako bi postavili zaštitne plutajuće brane. Tročlana posada, inače talijanski državljani, napustila je plovilo u kojem se nalazi 4000 litara nafte. O havariji je odmah bila obaviještena i Lučka kapetanija Rijeka čiji je brod kao i brod Dezinsekcije stigao na mjesto potonuća.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene